dinsdag 12 januari 2010

Proces over EU-terreurlijst

emine_bozkurtHet Europarlement begint binnenkort een rechtszaak over de EU-lijst van terroristen. Personen die op die lijst staan kunnen niet meer vrij reizen en hun bankrekeningen zijn geblokkeerd. Dit was een voorstel van PvdA'ster Emine Bozkurt

De Europarlementsleden eisen bij het EU-Hof van Justitie dat ze mogen meebeslissen over het systeem voor de lijst. “We willen zo bereiken dat de verdachten meer rechten krijgen”, zegt Bozkurt. “Ze moeten zich beter kunnen verdedigen tegen plaatsing op de zwarte lijst. Ze moeten meer informatie krijgen en beter de kans krijgen om van die lijst af te komen.”

Bozkurt wijst onder meer op de Filippijnse vrijheidsstrijder José Maria Sison die sinds 1987 in Nederland woont. Hij was door de EU op onjuiste wijze op de terreurlijst geplaatst, oordeelde het EU-Hof van Justitie December vorig jaar. Sison is overigens gewoon nog op de EU terroristenlijst (Pagina 2) te vinden en staat nog steeds op de USA lijst van terroristen.

Sison's naam op de EU terroristenlijst
sison-terroristenlijst

Sison's organisatie en naam op de USA terroristenlijst
usa-terrorlist
Een meerderheid van het parlement steunde in december een resolutie over de zwarte lijst. Die riep de EU-landen op om het Europarlement te laten meebeslissen, wat even later door de landen is afgewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook