dinsdag 12 januari 2010

Mogelijk verband verdwijning Tanja Groen en Belgische seriemoordenaar

Ronald Janssen, seriemoordenaar
Ronald Janssen
De politie onderzoekt of de verdwijning van Tanja Groen (18), in 1993, in verband kan worden gebracht met de Belgische 'seriemoordenaar' Ronald Janssen (38) uit Loksbergen bij Hasselt (Belgisch Limburg). 
Deze leraar heeft de recente moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (22), anderhalve week geleden, bekend. En drie jaar geleden, zo gaf hij afgelopen weekend toe, heeft hij Annick van Uytsel (18) ontvoerd en vermoord.

Tanja Groen fietste in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 van het centrum van Maastricht naar haar kamer in het nabijgelegen dorpje Gronsveld. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor. Een uitgebreide zoekactie door de politie levert niets op en ook de aandacht in tal van televisieprogramma’s mocht niet baten. In 1997 werd Tanja’s verdwijning in verband gebracht met Marc Dutroux, maar dit bleek een dwaalspoor.

Shana Appeltans en Kevin Paulus
appelthans
Ronald Janssen is opgegroeid op een steenworp afstand van de plek waar Tanja is verdwenen.

Annick van Uytsel verdween in de nacht van 27 op 28 april 2007 in Diest, na een fuif van de lokale jeugdbeweging. Op 3 mei werd haar lichaam uit het Albertkanaal in Lummen gehaald. Het meisje was met zware klappen op het hoofd omgebracht, in vuilniszakken gewikkeld en met stenen verzwaard in het water gedumpt. Na meer dan twee jaar blijkt nu dus dat Janssen deze moord ook op zijn geweten heeft.

Ook twee andere oude zaken zijn aan het onderzoek toegevoegd: De Duitse Caroline Titze (16) werd in juli 1996 verminkt en vermoord teruggevonden in de duinen van De Haan. De Maldegemse Ingrid Caeckaert (26) werd in maart 1991 met een mes afgemaakt in haar flat in Heist-aan-Zee aangetroffen.

Tanja Groen
Tanja Groen

Justitie kijkt mogelijk ook naar de moord op de geneeskunde studente Kathleen Vanlerberghe (24) uit Sint-Baafs-Vijve op de campus van de universiteit van Leuven 17 November 1990. Zij werdt neergestoken in een fietsenstalling in de studentenwijk Arenberg in Heverlee. Janssen zat toen in Leuven als student op kamers (anderen zeggen echter pas vanaf 1991). Voor deze zaak is al iemand veroordeeld, maar die heeft later steeds ontkend. Hij kreeg 10 jaar maar is inmiddels al weer 13 jaar vrij.

Ingeborg Waeterloos (24) uit Lier werd in de nacht van 6 op 7 september 1993 vermoord in de flat waar ze woonde in de Mechelsestraat in Leuven, de hoek om van waar Janssen toen op kamers zat.
Ze werd doodgestoken met verschillende messteken, de dader probeerde achteraf haar flat in brand te steken. Ook voor die misdaad werd iemand opgepakt die uiteindelijk geïnterneerd werd. Maar ook hij is altijd blijven ontkennen.

Update 15 januari 2010: Janssen heeft inmiddels een vierde moord bekend. Hij beweert dat hij het lichaam jaren geleden achterliet in het grensgebied met Duitsland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook