vrijdag 17 januari 2014

Arrestatie in Moordzaak Nicole van den Hurk

De politie heeft afgelopen dinsdag een man (46) uit Helmond gearresteerd voor de moord op Nicole van den Hurk in 1995. De man wordt er ook van verdacht dat hij haar heeft verkracht.

Er zijn volgens de politie overeenkomsten tussen het dna van de verdachte en sporen die destijds op haar lichaam zijn gevonden. De verdachte is een bekende van de politie. De woordvoerder wil niet zeggen of hij eerder is veroordeeld. "We hadden dna van hem dat we mochten gebruiken", aldus de woordvoerder. Opvallend is dat de DNA match al in december 2012 is gemaakt en dat de politie pas 13 maandden later tot arrestatie is overgegaan.

Voor zover bekend kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar niet. De Helmonder is afgelopen dagen verhoord.

De politie onthult dat het onderzoek naar de moord eind 2012 een doorstart heeft gemaakt vanwege nieuwe informatie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op basis van de nieuwe informatie extra onderzoek gedaan. Zes politiemensen werkten sindsdien continu aan de zaak. De verdachte werd afgelopen dinsdag in Helmond aangehouden.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd anderhalve maand later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze was vermoord. In 1996 zat de stiefbroer ook als eens kort vast in deze zaak. Ook Ad van den Hurk, de vader van Nicole, was een van de verdachten.

De verdachte Helmonder wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Het is niet duidelijk of de man destijds ook in beeld is geweest in verband met de verdwijning en dood van de Eindhovense tiener.

De moord beheerste jarenlang het nieuws. In 2004 werd wederom onderzoek verricht naar haar dood, maar ook dit leverde geen nieuwe inzichten op. In het voorjaar van 2011 werd de zaak opnieuw opgepakt. Dat gebeurde nadat de stiefbroer van Nicole zich in Engeland meldde met nieuwe informatie over de zaak. Haar stoffelijk overschot werd in september 2011 opgegraven en onderzocht. Ook dit leverde niets op.

Update 21-1-2014
Het zou gaan om een  TBS-er. In 1987 verkracht hij een vrouw, waarvoor hij initieel niet wordt gepakt. In 1995 verkracht en vermoord hij Nicole van den Hurk. Op dat moment nog steeds niet in beeld bij justitie. In 1998 mishandeld en verkracht hij zijn vriendin, waarvoor hij tot 18 maanden cel veroordeeld wordt (geen TBS dus). Nadat hij een week vrij is, verkracht hij in 2000 een week na zijn vrijlating een vrouw uit Valkenswaard, waarvoor hij 3 jaar cel en TBS heeft gekregen, waarbij de eerdere veroordeling voor de verkrachting van zijn vriendin als verzwarende factor is meegewogen. Bij deze veroordeling is DNA afgenomen waarmee hij gelinkt werd aan de verkrachtingszaak uit 1987 (of hij hiervoor veroordeeld is, lijkt onbekend). Pas nu wordt hij ook gelinkt aan de moord op Nicole.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook