donderdag 10 juli 2008

Vijftien jaar en tbs voor Carlos H. ivm. bijlmoord

bijlDe rechtbank in Breda heeft donderdag 15 jaar met tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 42-jarige Amerikaan Carlos H., die op 8 september de 22-jarige student Thijs Geerts uit Bergen op Zoom met een bijl doodsloeg. Tegen H. was twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Het misdrijf voltrok zich in een wachtruimte op een perron van het NS-station in Roosendaal. H. is overtuigd communist. Hij wilde een anti-imperialistische daad stellen en had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden.

Toen dat niet lukte, koos hij een willekeurige jonge man uit, die in zijn ogen 'geschikt zou zijn om in militaire dienst te gaan'. Het werd de 22-jarige student uit Bergen op Zoom, die nietsvermoedend een frietje zat te eten toen hij van achteren werd aangevallen. H. sloeg met een bijl meerdere malen in op het hoofd van zijn slachtoffer.

Volgens de rechtbank doet de door het Openbaar Ministerie geëiste straf onvoldoende recht aan het 'beestachtige, zeer gruwelijke karakter' van de misdaad. De rechtbank kwam daarom tot een hogere celstraf en bepaalde dat de verdachte pas mag beginnen met de tbs-behandeling nadat hij twee derde van die straf heeft uitgezeten.

H. leidt volgens deskundigen aan een psychotische stoornis in de vorm van grootheidswaanzin. Ze achten de kans op herhaling groot.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: