maandag 29 juni 2009

Lagere straf voor Jovica T. in hoger beroep

Jovica T. (59) is door het gerechtshof in Arnhem vandaag tot tien jaar cel veroordeeld voor het neerschieten van een rechercheur op 23 juli 2007 in een Apeldoorns winkelcentrum. De rechtbank in Zutphen veroordeelde T. eerder tot vijftien jaar cel voor poging tot moord.

De advocaat-generaal had dezelfde straf geëist als de rechtbank eerder oplegde. Maar volgens het gerechtshof komt de lagere straf beter overeen met straffen in andere, soortgelijke strafzaken. Voor de rechtbank had het OM destijds een nog hogere straf geëist: 26,5 jaar cel. Die eis noemde het hof exorbitant hoog.

De eis van 15 jaar tijdens het hoger beroep is verbazingwekkend omdat het OM juist in beroep was gegaan omdat ze de uitspraak (ook 15 jaar) te laag vond. Resultaat: belastinggeld weggegooid en een lagere straf als resultaat.

Het hof acht bewezen dat T. van korte afstand de politieman met voorbedachten rade neerschoot, toen deze hem herkende en wilde aanhouden. Tussen de herkenning en de twee schoten had T. tijd om na te denken en rustig in zijn fietstas te rommelen voor het wapen. Daarna fietste hij rustig weg tussen de verbijsterde omstanders.

Volgens het Hof is een straf van zeven of acht jaar passender, gezien de feiten. Behalve de moordpoging is dat ook een gewapende overval op de MediaMarkt in Zwolle, wapenbezit bij zijn aanhouding in Biddinghuizen en het bezit van nog een wapen met munitie in een Apeldoornse opslagruimte.

Het hof verzwaart die straf vervolgens, omdat het gaat om een politieman. Die raakte levensgevaarlijk gewond, overleefde, maar heeft nog elke dag pijn. Ook weegt zwaar dat T. schietgevaarlijk wordt zodra iemand hem in de weg loopt, en dat hij de moordpoging emotieloos beging. T. zelf stelt dat hij onschuldig is.

Of 10 jaar voor een poging tot moord juist is kan ik niet beoordelen. Wel is het zo dat er mensen voor het daadwerkelijk plegen van een moord minder hebben gehad. Het feit dat het hier om een politieagent als slachtoffer gaat zou voor de strafmaat niks uit moeten maken. Het leven van een gewone burger is net zoveel waard als dat van een politieagent.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: