maandag 4 oktober 2010

'OM zaait angst op Bonaire'

Ramonsito Booi
Volgens de Bonairiaanse politicus Ramonsito Booi is het Openbaar Ministerie (OM) op Bonaire bezig angst te zaaien. Als gevolg van “ontspoorde opsporingsmethoden” verliezen de burgers volgens Booi het vertrouwen in het OM.

Booi deed zijn uitspraak vandaag op Curaçao tijdens een persconferentie waarin hij aangaf de Antilliaanse minister van Justitie, Magali Jacoba, naar het parlement te roepen om het functioneren van het OM te bespreken.

Booi is al jarenlang leider van de grootste partij van Bonaire, de UPB, en lid van de Staten (het Antilliaanse parlement). Hij heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de positie van Bonaire als gemeente van Nederland. Dat staat zondag te gebeuren bij de staatkundige herstructurering van de Antillen.

Bij hem, en bij partijgenoot en oud-minister Burney El Hage, werd 8 september 2009 huiszoeking gedaan in verband met een grootschalig witwasonderzoek. Volgens Booi heeft het OM hem daarna in verband gebracht met allerlei criminele activiteiten zoals witwassen, handel in goud, drugshandel en corruptie.

De politicus stelde dat er sprake is van een politieke gemotiveerd onderzoek en heeft meerdere malen geëist dat het OM de zaak naar de rechter brengt zodat er duidelijkheid komt. Inmiddels is bekend dat de zaak op 31 oktober dient.

Booi fulmineerde tijdens de persbijeenkomst tegen de redeneringen van het OM: “Het OM maakt gebruik van laster die de oppositie heeft aangeleverd. De oppositie wordt zelf niet onderzocht. Daarmee laat het OM zien onbetrouwbaar te zijn. En dat is zeer schadelijk voor het aanzien.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook