maandag 13 december 2010

Uitspraak: 13 jaar cel voor moord in hoger beroep

W.B. (51) uit Nunspeet is door het gerechtshof in Arnhem tot 13 jaar veroordeeld voor de moord op Barry van Buerink (31) uit Nunspeet. Dat gebeurde midden in een café, na een onbenullige ruzie op 27 december 2008.

Barry van Buerink had W.B. -met wie hij ooit bevriend was- eerder die avond een klap gegeven bij een ruzie in een shoarmazaak. De toen 49-jarige W.B. kon niet verkroppen dat hij zomaar door een jongere kennis was geslagen. Hij pakte een uur na de ruzie bij een neef thuis een mes, zocht zijn kennis op en stak hem tien keer te midden van omstanders.

De aanklager had vijftien jaar cel geëist, een straf zoals ook de rechtbank in Zutphen eerder had opgelegd. Maar het hof concludeerde dat in vergelijkbare moordzaken steeds iets lager is gestraft.

Net als eerder de rechtbank oordeelde gaat het volgens het hof om moord met voorbedachten rade. De man heeft tijd genoeg gehad zich te bedenken, maar deed dat niet. Tussen de ruzie en het bezoek aan de neef heeft hij ook nog een kennis vergeefs om een mes gevraagd.

De advocaat suggereerde psychische overmacht. De dader was zo bang, dat hij daardoor wel moest steken. Het slachtoffer zou vuurwapengevaarlijk zijn en het op zijn familie hebben voorzien. Het hof wees dat van de hand: de man was niet bang, maar gekrenkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook