dinsdag 31 mei 2011

Eis: 18 jaar in hoger beroep tegen Salih K. voor moordpoging op dochter

Tegen de Turk Salih K. (48) uit Haarlem is in hoger beroep achttien jaar gevangenisstraf geëist wegens poging tot moord op zijn dochter Rukiye (destijds 15). Salih K. lokte het meisje op 2 juni 2009 naar zijn werk. In de kelder van een leegstaand winkelcentrum probeerde hij haar te wurgen. Daarna zou hij haar met een zaklantaarn en een hamer meermalen op het hoofd hebben geslagen.

Denkende dat zij dood was, stopte Salih K. haar vervolgens in een plastic zak, die hij in een deels met water gevulde put deponeerde. De zwaargewonde Rukiye  zat urenlang in de plastic zak in de put maar wist zich daaruit te bevrijden en werd opgevangen in boekhandel Plantage in de Barteljorisstraat. Een spoedoperatie redde haar het leven.

Nadat hij zijn dochter voor dood in de put had achtergelaten, hervatte K. zijn werkzaamheden. De politie arresteerde de man diezelfde avond, toen hij aangifte wilde doen van de vermissing van het meisje. K. was er op dat moment niet van op de hoogte dat zij zichzelf had weten te bevrijden.
“De verdachte is uitermate berekenend en koelbloedig te werk gegaan”, aldus de advocaat-generaal dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam. “Het slachtoffer moet uren in de put hebben gezeten. Helemaal alleen, met een kapot geslagen hoofd en een gebroken hand. Niet wetend of haar vader nog terug zou komen en zou ontdekken dat ze niet dood was en haar alsnog dood zou maken.”

De strafeis geldt tevens voor het seksueel misbruik van Rukiye, dat ongeveer een jaar zou hebben voortgeduurd. Voor de rechtbank eiste het OM ook al achttien jaar. De rechter legde veertien jaar op.

Volgens het slachtoffer kon haar vader niet verkroppen dat zij met jongens omging. De man zou zijn lievelingsdochter voor zichzelf hebben willen houden. K. heeft dit altijd ontkend.

Het hof doet op 14 juni uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook