donderdag 5 november 2009

Bijlmoordenares had ‘goed huwelijk’

Elzelien Farquharson-Kooy (64), die 5 september vorig jaar in hun slaapkamers in hun villa in Badhoevedorp haar dochter Daphne (22) en haar man Cyril Farquharson (61) met bijlslagen in hun bed heeft gedood, zei voor de rechtbank in Haarlem: "Ik ben dan wel niet religieus, maar ik kan zeggen: wij waren echt de perfecte drie-eenheid."

Zij heeft voluit bekend dat zij, gebukt onder een ernstige depressie, haar man en dochter Daphne  heeft vermoord om hen het verdriet te besparen als zij zichzelf van het leven zou beroven: "Ze konden niet zonder mij." Zelf reed zij vervolgens in Overveen tegen een boom.

In 1977 leerde zij Cyril kennen, die toen vloog voor Pakistan International Airways. Ze trouwden een jaar later. Zoon Jamie werd geboren in 1979, dochter Daphne in 1986.

Elzelien vindt dat ze een goed huwelijk heeft gehad. Wel is gebleken dat Cyril haar tot zevenmaal toe heeft mishandeld, dat zij in 2007 aangifte tegen hem deed en dat hij toen voor de politierechter moest verschijnen. Toch beschreef ze hem gisteren als 'heel lief en tolerant'.

Met Daphne, die in Maastricht was gaan studeren, kon ze ‘fantastisch’ overweg: "Ik wist alles van haar." Toen de moeilijk opvoedbare Jamie op z'n 17e overleed nadat een taxi hem en een vriend had aangereden, viel er een schaduw over de relatie. Man en vrouw stopten beiden met werken. Kort na elkaar waren toen al een zus, haar vader en een broer gestorven. Daaraan was haar eerste depressieve periode te wijten. In 2008 ging ze samen met Cyril in therapie. Daardoor verbeterde hun relatie 'absoluut honderd procent'. In 2007 had ze nog vergevorderde plannen om hem te verlaten: "Ik kon het gesar, getreiter en gepest van mijn schoonfamilie niet langer aan." Zij zag daar echter vanaf toen Daphne haar tijdens een heidewandeling erop attendeerde dat zij dan geen ouderlijk huis meer zou hebben.

Toxicologische experts meldden de rechtbank dat paroxetine, het meest gebruikte middel tegen depressies, onafhankelijk van de dosering, vooral aan het begin van de therapie kan leiden tot paradoxale effecten zoals drang tot zelfdoding. Maar dat zou dan ook te verwachten geweest zijn toen mevrouw in 2007 voor het eerst met dat middel werd behandeld. Elzelien K. heeft verklaard dat zij de twee dagen voorafgaande aan de moorden 60 en 40 mg. van het preparaat had geslikt.

Naar verwachting zal Dinsdag 10 november de officier van justitie zijn eis formuleren. (Dat werd 11 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook