dinsdag 24 november 2009

Jongste Urk verdachten waren er niet bij

Jelle Pieter R.(13) en Rob H. Jacob van U.(12), de twee jongens die waren opgepakt omdat ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) met de dood van Dirk Post te maken hebben, waren er niet bij toen Dirk vorige week stierf. Dat heeft de advocaat van Jelle, Rutger ter Haar vandaag gezegd. Volgens Ter Haar waren de drie huidige verdachten en Dirk samen in het Urker bos en zijn de jongste twee weggegaan toen ze zagen dat de oudste verdachte een mes openklapte.

„Ze zijn weggelopen toen ze het bange vermoeden hadden dat er iets misging”, aldus Ter Haar. „Ze waren bang dat ze gevaar liepen.” Onderweg naar huis zou de Jaap van der H. die het mes had, hen hebben ingehaald. De 12- en 13-jarige hebben toen bloed aan diens broek gezien, aldus advocaat Ter Haar.

De vier jongens kenden elkaar volgens de raadsman van het skaten en van onder meer MSN. Ze trokken vorige week dinsdagmiddag met elkaar op, waren „in het dorp een beetje aan het rondlopen geweest” en zijn uiteindelijk naar het bos gegaan omdat de 15-jarige Urker daar een hut zou hebben, vertelde Ter Haar. Volgens hem was van tevoren niet duidelijk dat er iets ging gebeuren. Over een mogelijke reden voor Dirks dood zei de raadsman niets.

Inmiddels zijn de twee jongsten thuis, waar ze de inverzekeringstelling mogen afwachten. Die loopt woensdag of donderdag af. De oudste zit nog vast; de onderzoeksrechter heeft dinsdag bepaald dat het OM hem nog twee weken in voorarrest mag houden. Later deze week wordt duidelijk of Jelle en Rob formeel worden vrijgelaten.

Advocaat Ter Haar vertelde verder dat Jaap de andere twee heeft gezegd dat ze hun mond moesten houden. Dat hebben ze gedaan, zei Ter Haar, omdat ze bang voor hem waren. Ook toen de ouders van Dirk aan de deur kwamen bij de 13-jarige om te vragen of ze Dirk hadden gezien, heeft hij niet verteld wat hij wist.

De politie kwam toch al gauw bij hem terecht. De 13-jarige werd als eerste door de politie meegenomen en als getuige gehoord. Al snel werd hij gezien als verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook