dinsdag 24 november 2009

Nevzat K., pleegde eerder een moord

Tijdens een pro-formazitting voor de Amsterdamse rechtbank is gebleken dat Nevzat K.(41), hoofdverdachte van de moord op de Amsterdamse crècheleidster Arzu Çakmakçi-Erbas (32), een moord heefd gepleegd in Turkije. Hij werd veroordeeld en kwam in een gevangenenkamp terecht. Daaruit wist hij te ontsnappen.

Çakmakçi-Erbas werd op 10 augustus neergestoken voor de deur van haar kinderdagverblijf Moeders Schoot. Volgens justitie heeft de verdachte het slachtoffer zeker twintig keer gestoken in romp en armen.

K. is volgens justitie op die dag in de buurt van de plek van de moord zijn geweest. Dat heeft hij ook zelf verklaard. Hij had zijn snor en zijn haar kort geschoren en zou zijn gelaat donkerder hebben gemaakt, volgens justitie om herkenning te voorkomen. Ook is hij volgens justitie die avond door getuigen in meerdere cafés in de buurt zijn gezien, volgens een verklaring zelfs met bebloede handen. Hij zou hebben verteld dat hij een vrouw had vermoord en om hulp hebben gevraagd. Zelf ontkent hij alles en zegt dat hij in een koffiehuis hoorde dat de crèchehoudster was vermoord. Daarna heeft hij naar eigen zeggen enkele dagen thuis hebben getreurd.

De politie arresteerde K. op 26 augustus. Volgens zijn advocaat hebben de getuigen de man herkend aan de hand van slechts één foto, die al eerder in de media was verschenen. Hij meende dat deze verklaringen dan ook niet als bewijs mogen worden gebruikt. Volgens justitie waren niet voldoende recente foto's voor handen. De officier zei dat met terughoudendheid wordt gekeken naar de herkenning.

Naast Nevzat K. verdenkt justitie een 31-jarige vrouw ervan dat zij K. heeft aangezet tot het misdrijf omdat de crèchehoudster een affaire zou hebben gehad met haar man. De vrouw, die alle betrokkenheid ontkent, is inmiddels weer op vrije voeten. Ze blijft wel verdachte. Overigens benadrukte de officier van justitie dat ze alle motieven nog openhoudt. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook