dinsdag 2 maart 2010

Man bekent moord Hilversum

Jan B. (42), één van de verdachten in de zaak waarbij Hassan Kirkan op 15 november vorig jaar met een koevoet de hersens werden ingeslagen in een pand in Hilversum, heeft bekend. Dat heeft advocaat S. Pol, die de man vertegenwoordigt, dinsdag gezegd na een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam.

Het lichaam van Kirkan werd na een brand in het pand gevonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie verdachten van moord en brandstichting.

Het slachtoffer stond er volgens advocaat Pol om bekend een 'kwade dronk' te hebben en regelmatig bedreigingen te uiten. Tijdens zijn verblijf in het bewuste pand, dat bekendstaat als een plek waar verslaafden en zwervers verblijven, zou hij stalen staven binnen handbereik hebben gehad om zichzelf te beschermen.

Op de bewuste avond zag Jan B., de cliënt van advocaat Pol, Kirkan in het schemerdonker op zich afkomen. De met een oog slechtziende B. zou zich bedreigd hebben gevoeld en deelde een aantal klappen uit met een koevoet. Die zou standaard in de auto hebben gelegen waarover de drie verdachten de beschikking hadden, omdat een van hen een koperdief zou zijn.

Een van de twee andere verdachten zou ook hebben geslagen, maar wie is nog niet duidelijk. De verdachten zouden in het pand een matras in brand hebben gestoken om de aandacht van de buren te trekken, opdat Kirkan zou worden gevonden. Volgens Pol leefde het slachtoffer nog op het moment dat de drie verdachten het pand verlieten.

Op verzoek van de verdediging besloot de rechtbank op locatie een reconstructie te organiseren. Daar is haast bij, omdat de nieuwe eigenaar van het betreffende pand sloopplannen heeft. De schouw moet plaatsvinden voorafgaand aan psychisch onderzoek van de verdachten door het Pieter Baan Centrum en voordat zij verder verhoord worden.

De officier van justitie stemde in met alle getuigenverzoeken door de verdediging, waaronder het horen van ambulancepersoneel, de brandmeester en een patholoog. De rechter verwees de zaak daartoe terug naar de rechter-commissaris.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook