donderdag 16 juli 2009

Eis 18 jaar voor moordpoging op agent

Tegen Cornelis van H. (28) uit Utrechtse Heuvelrug is door de officier van justitie in Utrecht 18 jaar gevangenisstraf geëist De officier achtte bewezen dat H. op het station in Driebergen een agent heeft neergestoken die daardoor blijvend invalide raakte.

De zus van de verdachte deed een melding bij de politie dat haar broer depressief het huis had verlaten en mogelijk zelfmoord wilde plegen. De agent sprak de man aan op het station. Volgens getuigen stak H. de agent direct neer. H. heeft niets willen zeggen, ook niet tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum. Daarom is niet duidelijk geworden of hij toerekeningsvatbaar is.

De maximale straf voor poging tot moord is twintig jaar. De officier van justitie eiste een zeer hoge straf omdat het om geweld tegen een agent ging. Zij wees er bovendien op dat het slachtoffer zeer ernstig gewond is geraakt. De agent is voor de rest van zijn leven gekluisterd aan een rolstoel. Terwijl de agent alleen hulp wilde verlenen, stelde de officier vast.

De psychiaters in het Pieter Baan Centrum spraken het vermoeden uit dat de verdachte last heeft van een stoornis. Ze konden echter geen uitspraken doen over een mogelijke tbs. Daardoor kon de officier dat niet meewegen in haar eis. De officier was er van overtuigd dat de verdachte bewust niet heeft meegewerkt. Ze vond ook dat de maatschappij zo lang mogelijk beschermd moet worden tegen de agressieve uitbarstingen van de verdachte.

De uitspraak is op 30 juli.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook