vrijdag 5 februari 2010

Advocaat Ron P.: 'Viets en Dubois opnieuw onderzoeken'

Advocaat mr. R. van Boom, -de raadsman van de in de Puttense moordzaak tot vijftien jaar cel veroordeelde Ron P (34)- wil dat bij de behandeling van het hoger beroep uitdrukkelijk ook weer aandacht wordt besteed aan de zwagers Viets en Dubois, de verdachten die eerder werden veroordeeld en vervolgens vrijgesproken.

Van Boom heeft deze onderzoekswens vandaag op tafel gelegd bij het gerechtshof in Arnhem dat zich over enkele maanden gaat buigen over de tragische verkrachting en moord waarvan op 9 januari 1994 stewardess Christel Ambrosius (23) slachtoffer is geworden.

Herman Dubois en Wilco Viets werden in de jaren negentig tot tien jaar veroordeeld, maar na het uitzitten van bijna zeven jaar vrijgesproken na een herzieningsprocedure voor de Hoge Raad.

"Maar vrijspraak wil niet zeggen dat je het niet gedaan hebt," aldus de advocaat van Ron P. " Het betekent alleen dat er niet voldoende overtuigend bewijs kon worden geleverd."

De raadsman wees het hof erop dat Anja, echtgenote van een van de zwagers, op de avond van 20 mei 2008 toen Ron P. na een 'dna -match' was gearresteerd, 's avonds in het tv- programma Knevel & v.d. Brink opmerkte dat haar man op de moorddag in 1994 " met mijn oom" een rondje was gaan rijden, en dat hij op die manier verdachte was geworden. Maar de lezing van haar man en haar zwager, na een aantal fragmentarische "bekentenissen," was nu juist dat zij die dag níet met de auto het bos in waren geweest, laat staan dat ze bij de woning van Christels oma waren aangeland waar het misdrijf zich had voltrokken.

Mr. Van Boom merkte ook nog op dat de Hoge Raad in de Putense affaire "de grootste dwaling in het recht aller tijden" op zijn konto heeft geschreven, door uit een deskundigen- verklaring ten onrechte te concluderen dat bij verkrachting de zogenaamde "versleping" van sperma dat eerder tijdens een vrijwillige gemeenschap bij een vrouw is gedeponeerd, onmogelijk zou zijn.

Het gerechtshof geeft op 4 maart een tussenbeslissing over onderzoekshandelingen die nog noodzakelijk zijn voordat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak kan beginnen. De advocaat heeft gevraagd om een lage stoet getuigen onder wie politiemensen, officieren van justitie, dna-experts en minister van justitie Hirsch Ballin.

We kunnen er wel van uit gaan dat het verzoek niet ingewilligd zal worden: Justitie heeft zich flink gebrand aan de zaak en wil dat niet nog een keer gaan doen.
Hoewel ik weinig twijfels over de schuld van Ron P. heb, is zijn veroordeling natuurlijk juridisch niet helemaal in orde: Justitie heeft lang volgehouden dat Viets en Dubois toch écht de echte daders waren. Zij deden dit zelfs nog ná de vrijlating van Viets en Dubois. Zij gingen dus nog steeds uit van het 'geheime vriendje waar niemand van wist'. Nu is dat 'geheime vriendje' dan uiteindelijk gevonden en nu noemt justitie haar eigen theorie onzin: "Ron P. kan niet haar vriendje zijn want ze heeft niemand over hem vertelt".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook