dinsdag 3 augustus 2010

Eis: tot 2 jaar cel voor moordpoging op vader

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Assen straffen van 1,5 tot twee jaar cel geëist voor een poging tot moord op een inwoner (46) van Klazienaveen op 14 april. Beklaagden zijn de dochter (17) van het slachtoffer, haar vriend (17) en een kameraad (18) van de twee, allen uit Emmen.

Tegen de dochter werd twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar en reclasseringstoezicht geëist. Bovendien wil het Openbaar Ministerie haar voorwaardelijk jeugd-tbs opleggen. Tegen haar vriend uit Emmen werd twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met dezelfde proeftijd geëist. Tegen medeverdachte uit Emmen werd voorwaardelijke jeugd-tbs en een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar geïst.

Het drietal drong op 14 april 's nachts de slaapkamer van de ouders van het meisje in hun woning aan het Echtenskanaal binnen. Toen de man wakker werd van het gestommel werd hij direct in het gezicht geslagen en in twee keer met een mes in de arm gestoken. Aanvankelijk werd de zaak als een nachtelijke roofoverval gezien. Met de arrestatie van de drie op 14 mei, bleek het echter 'in de relationele sfeer te liggen, aldus politiewoordvoerster Kalina Pruntel. Volgens de ouders had de zaak echter 'te maken met Loverboys'. Zij zijn nog altijd bang dat vrienden of familie van de 2 jongens verhaal komen halen.

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachten minderjarig zijn. Volgens de advocaat van het vriendje uit Emmen hebben de drie samen een plan bedacht om wraak te nemen op de vader uit Klazienaveen, omdat hij zijn dochter zou hebben mishandeld en misbruikt. De politie doet daar momenteel onderzoek naar. De vader heeft nog steeds last van zijn verwondingen.

Van poging tot moord is echter volgens de raadsman geen sprake. “Ik heb poging tot zware mishandeling bepleit. Als ze hem hadden willen doden, hadden ze hem niet in de arm gestoken”, redeneert hij. “Het gaat hier niet om berekenende moordenaars. Ze handelen impulsief en waren achteraf erg in paniek.” Leuk bedacht van de advocaat, maar iemand 3x in de arm steken is geen poging tot zware mishandeling. Dat ís op zijn minst zware mishandeling en mogelijk inderdaad poging tot moord.

De strafeisen zijn volgens hem hoog te noemen, omdat de maximale celstraf in het jeugdstrafrecht twee jaar is. “Mijn cliënt is erg aangeslagen.” De jongen zit, net als zijn medeverdachten al maanden in voorarrest in een jeugdgevangenis. De drie kwamen niet eerder in aanraking met justitie.

Uitspraak op 17 augustus.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook