woensdag 13 oktober 2010

Eis: TBS voor moord op hulpverlener

Tegen Vincent van der P. (28) is voor de rechtbank in Roermond tbs met dwangverpleging geëist wegens het met 46 messteken doodsteken van een hulpverlener (43) op 15 april van dit jaar in zijn woonplaats Heythuysen.

Volgens officier van justitie Monique Smits is er sprake van opzet. Ook is ze het met de conclusie van de gedragsdeskundigen eens dat Van der P. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn persoonlijk begeleider doodstak. Ze vroeg de rechtbank om de verdachte niet te vervolgen voor de moord, maar wel om de samenleving optimaal te beschermen tegen hem. Volgens de OvJ is van der P door zijn onvoorspelbare gedrag extreem gevaarlijk.

Over wat er zich op 15 april in de woning van Van der P. heeft afgespeeld, lopen de meningen uiteen. Volgens het OM heeft de verdachte het slachtoffer met een smoesje naar zijn huis gelokt, ruzie gemaakt, hem doodgestoken en verstopt in een berging. Dat blijkt ook uit de tientallen briefjes die in zijn woning zijn gevonden.

Tot in gruwelijke details had Van der P. al beschreven hoe hij zijn persoonlijk begeleider zou doden. De materialen daarvoor had hij al gekocht of besteld. Het mes had hij pas een dag in zijn bezit. Het zou de bedoeling zijn geweest om zijn begeleider dood te steken en het lichaam te verbranden. Getuigen zagen de moord echter en waarschuwden de politie.

Volgens de advocaat van de zwakbegaafde verdachte handelde Van der P. uit noodweer: de hulpverlener zou hem hebben aangevallen en zijn keel hebben dichtgedrukt.

Het motief voor de moord moet in het geestesvermogen van de verdachte worden gezocht. Hij heeft een autistische stoornis en is psychotisch. Dat leidde eerder al tot gewelddadige incidenten. Volgens gedragsdeskundigen ontwikkelde hij een waanbeeld over zijn woonbegeleider. In dat beeld was de begeleider, die er voor had gezorgd dat Van der P. sinds eind vorig jaar een eigen flatje had, een man die zijn leven tot een hel maakte en daarom moest sterven.

De rechtbank doet op 27 oktober uitspraak.
Update 27 oktober: Veroordeling conform eis -> tbs

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook