donderdag 14 oktober 2010

Knoeiende rechercheurs niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen twee rechercheurs van de regiopolitie Midden- en West-Brabant die door geknoei met de verklaring van een verdachte ervoor zorgden dat een groot drugsonderzoek op niks uitliep. Hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen heeft dat besloten over de uitkomst van een rijksrechercheonderzoek.

De twee rechercheurs werden verdacht van valsheid in geschrifte en meineed. Het rijksrechercheonderzoek heeft bevestigd dat de rechercheurs de 'bekentenis' van de hoofdverdachte hebben aangevuld en de chronologie hebben gewijzigd. Volgens justitie blijkt uit het onderzoek echter niet dat de wijzigingen met opzet onvermeld zijn gebleven en dat er onwaarheden in het proces-verbaal zijn opgenomen, aldus een verklaring donderdag. „Nu er geen bewijs is voor strafbare feiten, zullen de verbalisanten niet worden vervolgd.”

De vervolging van in totaal acht verdachten van export van heroïne, xtc en hasj werd door het knip- en plakwerk van de rechercheurs en hun teamleider ongeldig verklaard. De rechtbank oordeelde dat van de oorspronkelijke verklaring van de verdachte weinig meer over was en dat het hele onderzoek daardoor was besmet. Politiechef Dick Schouten noemde de afstraffing destijds pijnlijk. De betrokken politiemensen kregen tijdelijk werk op een andere plek.

De verdachten, die soms vele maanden in voorarrest zaten, hebben om een schadevergoeding gevraagd. Die procedure dient binnenkort bij de rechtbank in Breda.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook