maandag 15 maart 2010

Eis: 18 jaar voor overval met dodelijke afloop

Tegen de Roemeen Eduard S. (27) is voor de rechtbank in Utrecht vandaag achttien jaar gevangenisstraf geëist voor twee overvallen waarvan één aan Willem van Ravenswaaij (67) het leven kostte. Volgens de aanklager is deze verdachte de initiatiefnemer van deze twee „buitensporig gewelddadige” woningovervallen in Amsterdam en Veenendaal. Tegen twee Roemeense medeverdachten van 28 en 31 jaar heeft het OM zestien jaar cel geëist. Tegen een 20-jarige Roemeen die alleen bij de Veenendaalse zaak betrokken is, eiste de aanklager elf jaar cel.

S. kende zowel het slachtoffer in Amsterdam alswel het slachtoffer in Veenendaal. In Veenendaal overviel hij een jaar geleden samen met drie landgenoten Willem van Ravenswaaij in diens woning. Ze bonden hem vast met zijn eigen stropdas. Volgens de officier gebruikten ze zoveel geweld dat het slachtoffer daardoor om het leven kwam. Het slachtoffer werd de volgende ochtend gevonden door een thuishulpmedewerkster. Zijn 99-jarige moeder, die ook in het huis woonde, had niets gemerkt. De officier benadrukte dat de overvallers in Amsterdam werden gestoord en daarom moesten vluchten. Dat slachtoffer heeft geluk gehad, stelde de officier.

Advocaat Henk Brink is niet eens met de rol die S. door het Openbaar Ministerie is toebedeeld. De bedoeling was juist dat het Veenendaalse slachtoffer niet thuis zou zijn, betoogde Brink. Toen de man wel thuis was, heeft S. geprobeerd om het geweld zoveel mogelijk te beperken. Hij heeft tijdens de overval het alarm ingeschakeld zodat er hulp zou komen wanneer de overvallers weg waren. S. was verbaasd en teleurgesteld dat het alarm de hele nacht heeft staan loeien zonder dat er hulp is gekomen, voegde zijn advocaat daaraan toe.

Volgens de officier is het alarm afgegaan omdat de overvallers het aanzagen voor een camera die ze ook wilden stelen. Daarna zijn ze vertrokken zonder zich om hun slachtoffer te bekommeren, besloot de aanklager.

Uitspraak 29 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook