maandag 15 maart 2010

La Serpe keert zich weer tegen justitie in Liquidatieproces

Peter La Serpe, de belangrijkste getuige in het grote liquidatieproces 'Passage', heeft zich vandaag tegen justitie gekeerd. Daarmee heeft hij het grote 'Passage' -waarin elf verdachten van onderwereldmoorden terecht staan- aan het wankelen gebracht.

La Serpe begon vandaag in de Bunker in Amsterdam met het voorlezen van vijf verklaringen. Hierin zegt La Serpe op tal van punten bedrogen te zijn door medewerkers van de uiterste geheime getuigenbescherming (GTB) en hij heeft daarom vanmiddag al zijn verklaringen betiteld als „oneerlijk verkregen”. La Serpe verklaart ondermeer te zijn afgeluisterd tijdens gesprekken met zijn advocaat. Voorts zouden afspraken over zijn veiligheid, en die van zijn familie, niet worden nagekomen. Ook zou het GTB een contract met hem hebben weggemaakt.

Peter la Serpe meent daarom dat al zijn verklaringen -waarin hij zelf ook misdrijven bekende in ruil voor een lagere straf en een andere identiteit- niet meer mogen gebruikt in de strafzaak tegen hem.

„Zonder die overeenkomst zou ik nooit kroongetuige zijn geworden, dan had ik mijn handtekeningen nooit onder de kluisverklaringen gezet.”

La Serpe bekende in die verklaringen dat hij samen met Jesse R. verantwoordelijk was voor de liquidatie van Cees Houtman. Ook verklaarde hij over diverse moordcommando’s die in de Amsterdamse onderwereld actief waren, en die in opdracht van Ali A. en de gezochte Dino Soerel actief waren.

La Serpe eiste dat zijn bekennende verklaringen ongeldig worden verklaard. „Toen ik met mijn onderhandelingen begon was nergens verdachte van. Ik werd niet met liquidaties in verband gebracht.” En: „Ik ben bedrogen en misleid om mijn verklaringen af te leggen.” Hij meent dat de rechtbank de verklaringen nu allemaal moet buitensluiten van het proces.

Het Liquidatieproces draait voor een zeer belangrijk deel om de verklaringen van Peter la Serpe. Hij was de eerste huurmoordenaar met justitie ooit een kroongetuigendeal sloot. Vanmiddag zullen de aanklagers reageren op deze verrassende wending. Officier van justitie Betty Wind wilde aanvankelijk de deuren laten sluiten voor publiek, advocaten en verdachten vanwege de „mogelijk gevoelige verklaring”. De rechtbank wees dat af.

„U hebt ons hiermee overvallen”, zei rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars, nadat La Serpe klaar was met zijn verklaringen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook