donderdag 11 maart 2010

Verdachten moord bekennen overval

Twee van de vier Roemenen die vandaag terechtstonden voor de rechtbank in Utrecht op verdenking van moord op Willem van Ravenswaaij (67) uit Veenendaal, op 31 maart 2008, hebben bekend dat zij betrokken waren bij de overval waarbij Van Ravenswaaij om kwam.

De vier zouden een overval op de woning van de man hebben gepleegd en hem daarbij hebben mishandeld, gekneveld en zijn mond hebben gesnoerd. Hun is moord ten laste gelegd. Eén van de Roemenen, Eduard S.(27), zou Ravenswaaij hebben leren kennen via zijn werk als prostitué in Amsterdam.

Volgens S. was het alleen de bedoeling om de Veenendaler te beroven. Toen S. door zou hebben gekregen dat het slecht ging met het slachtoffer, zou hij expres het alarm hebben laten afgaan. Daarop namen hij en zijn kompanen, die in leeftijd varieerden van 20 tot 31 jaar, de benen. Om zichzelf in te dekken tegen de woede van zijn kompanen, zou hij hen achteraf hebben verteld dat hij dacht dat het ding een camera was.

Later bleek dat het alarm weliswaar de hele nacht was afgegaan, maar dat er geen hulp was komen opdagen. Het slachtoffer werd pas de volgende ochtend gevonden in zijn huis aan de Parallelweg door een medewerkster van de thuiszorg. Die kwam langs voor de verzorging van de hoogbejaarde dementerende moeder van het slachtoffer die bij hem in huis woonde. Ook tijdens en na de overval was zij in de woning aanwezig.

Drie van de vier Roemenen zijn in Roemenië aangehouden, de vierde zat nog een straf uit in Zweden en is later uitgeleverd.

Maandag gaat de zaak verder en zal de officier van justitie zijn strafeis bekend maken. (De eis werd 18 jaar voor de hoofddader Eduard S.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook