dinsdag 7 april 2009

Vegan-streaker mogelijk achter nertsenbevrijdingsactie

‘Vegan Streaker’ Peter Janssen (24) is vandaag opgepakt vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij de vrijlating van bijna drieduizend nertsen uit de fokkerij van de familie Walhout aan de Oudelandsedijk 3, in het Zeeuwse Stavenisse (zie foto).

Afbeelding kaart
Bij die actie, vorige maand, kwam een aantal dieren om het leven. En in de omgeving van de fokkerij beten de nertsen kippen dood. De afzender ‘DBF’, de afkorting voor Dierenbevrijdingsfront, werd op de schutting achtergelaten.

De aanhouding van Janssen is het eerste zichtbare wapenfeit van het speciale politieteam dat eind vorig jaar in het leven is geroepen in de strijd tegen gewelddadig dierenactivisme. ‘En het maakt ons niet uit dat het een van televisie bekende streaker is,’ zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

‘De gepleegde feiten blijven even ernstig, dus nemen we ook deze verdachte serieus. We hopen ook nog andere verdachten aan te houden.’ Volgens justitie is het jaren geleden dat een dierenactivist is gearresteerd die nertsen ‘bevrijdde’.

Of de aanhouding te maken heeft met onhandig manoeuvreren van Janssen, wil justitie niet zeggen. In weekblad Revu staat deze week een uitgebreid verslag van de actie van de dierenactivisten in Zeeland (foto), waarin Janssen onherkenbaar en anoniem de hoofdrol speelt.

cover-dierenbevrijder‘Ik geloof niet dat wij wisten dat we met de Vegan Streaker van doen hadden,’ zegt hoofdredacteur Altan Erdogan. ‘Maar dat maakt ook niet uit, we hadden hem hoe dan ook onherkenbaar gemaakt.’ Erdogan denkt niet dat de recherche Janssen via de reportage in Revu heeft opgespoord. ‘Hoewel onze verslaggevers nu wel denken dat ze worden afgeluisterd .’

In het Revue artikel werd de eigenaar (A. Walhout) als ‘erg dom’ betiteld omdat hij zijn bedrijf aan de achterkant niet had beveiligd.

Update 9-4-2009
Justitie verdenkt Peter Janssen inmiddel ook van een voor brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006. Janssen, die destijds in Vught woonde, beweerde deze week namelijk in het weekblad Revu dat hij in het verleden brandstichtingen heeft gepleegd om zijn persoonlijke strijd voor dierenrechten kracht bij te zetten.

In de Revue zegt de man, die als J. wordt opgevoerd, onder meer: "Als je door een dorp rijdt en er gaat een slagerij open, weet je dat er weer een dag vol bloedgeweld aankomt. Dus nam ik me voor daar iets aan te doen. De eerste keer dat ik zoiets probeerde, was ik nog te onervaren: een bestelbus van een slager stond te dicht bij zijn huis. Ik gebruikte iets te veel benzine en bijna sloeg het vuur over."

Deze beschrijving vertoont opvallende overeenkomsten met de brand in de bestelbus van keurslager Martin van der Schoot uit Vught. Die werd in oktober 2006 in de hens gezet. Die nacht kon de brandweer voorkomen dat die brand oversloeg naar het huis van de Vughtste slager. Wel werden een privé-auto en het reclamebord voor de slagerij die nacht beklad met de leus Moordenaar, in roze en rode letters. Even verderop, op het pas gerenoveerde Vughtse station, werden de uitingen Dierenliefde & eet geen vlees en: Hoe diervriendelijk ben jij? gekalkt. De dader werd nooit gepakt.

Update 10 April 2009
Vrijdag 10 April werd Janssen voorgeleid bij de rechter commissaris. Zijn voorarrest is met 2 weken verlengd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook