maandag 18 oktober 2010

Tbs-steker Hema hoorde stemmen

Kurt K.(49), de TBS-er die op 20 april tijdens een begeleid verlof een vrouw (61) uit Boekel neerstak in een Hema-filiaal in Uden, zei daartoe opdracht te krijgen van stemmen in zijn hoofd. Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen hem. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch eist opnieuw tbs met dwangverpleging tegen K., die nu in het huis van bewaring in Vught verblijft.

K. was met een begeleidster naar de winkel gegaan om kookspullen te kopen. Hij hield haar voor dat hij van de kliniek waar hij verbleef toestemming had gekregen om een mes te kopen. Bij de kassa knipte hij de verpakking van het slagersmes open met een schaar die hij bij zich droeg. Even later onttrok hij zich aan zijn begeleidster en stak hij een willekeurige vrouw in de hals.

Zijn begeleidster zat op dat moment nog in de coffeecorner. K. had gezegd dat hij nog even de winkel in ging om batterijen te kopen. In de auto op weg naar het politiebureau vertelde hij dat hij uit frustratie had gehandeld. Hij had een conflict met zijn behandelcoördinator. In de winkel zouden stemmen tegen hem hebben gezegd: “Doe maar iemand iets aan.” Bij de rechtbank deed K. er het zwijgen toe.

K. werd in 2000 veroordeeld tot tbs voor een vergelijkbare moord op een meisje in Rotterdam. Ook toen handelde hij uit frustratie. Hij werd destijds volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en ook nu komt de officier van justitie Maarten Groothuizen tot de conclusie dat K. de poging tot moord niet aan te rekenen valt. Hij zou niet behandelbaar zijn en het risico op herhaling wordt groot geacht. Desondanks werd kort voor de steekpartij door zijn behandelaars gesproken over minder streng toezicht, aldus zijn advocaat Hein Vogel.

Groothuizen wil dat de rechtbank een nieuwe tbs-maatregel oplegt. Volgens Vogel doet de rechtbank er beter aan de lopende tbs-maatregel, die in juli nog met een jaar is verlengd, door te laten lopen.

Vogel noemt het “begrijpelijk” dat de begeleidster van zijn cliënt geen twijfels had toen ze hem de winkel in liet gaan met het mes los in zijn tas. “Ze kende hem al anderhalf jaar en vond hem een vreemde man, maar absoluut niet gewelddadig.”

Het slachtoffer kreeg een snijwond van vier centimeter zat vlakbij haar luchtpijp.

De rechtbank doet uitspraak op 1 november.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM hardleers in mensenhandelzaak 'Raptus'

Het Openbaar Ministerie probeert voor de tweede keer in een mensenhandelzaak onder één hoedje te spelen met de rechters, buiten de verdediging om.

In een rechtszaak waarin alles staat of valt met een betrouwbaar en geloofwaardig Openbaar Ministerie, maakt de aanklager in hoger beroep dezelfde fout als haar voorganger eerder deed bij de rechtbank.

In de zomer van vorig jaar verklaarde de rechtbank in Den Bosch in een vernietigend vonnis het OM niet ontvankelijk in de zogeheten Raptus-zaak, die draait om mensenhandel. De officier van justitie had zonder medeweten van de advocaten informatie over een Chinese kroongetuige aan de rechtbank verstrekt, met het verzoek deze na lezing te vernietigen. Volgens de aanklaagsters hadden de rechters toegezegd dat te zullen doen, maar zij ontkenden dat.

Inmiddels loopt in de zaak het hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch. Tot zijn stomme verbazing kreeg Frank van Ardenne, advocaat van een van de elf verdachten, vorige week een brief van het gerechtshof. Het OM had de opdracht gekregen een verslag te overleggen van een gesprek tussen de kroongetuige en de officier van justitie. Van Ardenne: ‘Maar in plaats daarvan stuurt de advocaat-generaal (de aanklager in hoger beroep, red.) een brief aan het hof, waarin ze schrijft dat er geen verslag van dat gesprek bestaat, maar wel een interne e-mail waarin melding wordt gemaakt van dat gesprek. Nu wilde het OM van het hof weten of die mail aan het dossier moet worden toegevoegd.’

Het hof heeft het OM per brief verwezen naar de zitting waarop de opdracht is verstrekt. Ook stelde het hof dat het niet met het OM in discussie wil treden buiten de verdediging om. Daarom heeft het hof een afschrift van de brief aan alle advocaten gestuurd.

Volgens Remco van Tooren, hoofdadvocaat-generaal in Den Bosch is er niets aan de hand. ‘Ik vind het jammer dat een praktisch puntje als dit formeel via de zitting moet worden geregeld. Er is geen sprake van dat het OM iets wilde regelen met het hof of iets stiekem wilde doen.’

Volgens Van Tooren gebeurt het vaker dat het OM dit soort verzoeken doet aan rechters. ‘Het hof is in dezen ordebewaker, we wilden vast vooroverleg om de zaak beter te stroomlijnen.’ Hij snapt niet dat de advocaten hier zo’n punt van maken. ‘Maar we zullen voortaan denk ik elke brief in twaalfvoud versturen, ook naar alle advocaten.’

Advocaten Frank van Ardenne en Inez Weski zijn het absoluut niet met hem eens. Zij vinden dat de vraag van het OM aan het hof de zaaksinhoud raakt, en ‘dat kan nooit buiten de verdediging om’. Voor de raadslieden is het duidelijk, het OM heeft zijn kans wel verspeeld in deze zaak. ‘Hoe gewaarschuwd kan men worden?’, vraagt Weski zich af. ‘Hier worden fundamentele beginselen geschonden. Het OM kan niet eenzijdig rechters benaderen buiten de verdediging om. Daar gaat deze zaak juist over. Maar kennelijk is men zo hardleers.’

Van Ardenne vindt het heel zuiver dat het hof op deze manier heeft gehandeld. ‘Het OM geeft aan dat het niets van het eerste vonnis heeft geleerd, en zich er in ieder geval niets van aantrekt. Dat is buitengewoon ernstig.’ Daarbij komt volgens de raadslieden dat het OM de raadsheren van het hof met dit soort brieven in een zeer kwetsbare positie brengt.

De kwestie zal volgende maand op zitting aan de orde komen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vader vermoorde Justin pleegt zelfmoord

Pedro Jahae (42) uit Sint Joost, die heeft bekend zijn zoontje Justin (11) te hebben vermoord, heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel.

Justin werd op 23 september gewurgd gevonden in zijn huis aan de Plevitsstraat in Sint Joost (Limburg). Hij was met zijn moeder Miranda Verkoulen en zusje een paar weken eerder verhuisd in de aanloop naar een scheiding, maar hij was weer bij zijn vader gaan logeren omdat hij het zielig vond dat die nu alleen was. Na de moord werd Pedro Jahae opgepakt.

De vader heeft bekend Justin door wurging om het leven gebracht te hebben. Hij gebruikte daarvoor een pyama van zijn vrouw. Hij zat sindsdien in voorarrest in de gevangenis van Vught op verdenking van moord of doodslag.

Het motief is duister gebleven. Volgens de moeder heeft hij het gedaan omdat zij bij hem weg was gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man valt ex aan met bijl

Een Nederlandse vrouw (31) is vanmorgen door haar Afghaanse ex-man (38) met een bijl aangevallen bij een spoorwegovergang tussen de Haltestraat en de Tollenstraat, vlak voor het station van Zandvoort.

De vrouw werd aangevallen toen ze stond te wachten voor de spoorbomen. Plotseling stapte een man uit een auto en begon hij met een hakbijl op het hoofd van de vrouw in te hakken, zo melden getuigen. Het slachtoffer viel op de grond, waarna de man nog twee keer op haar insloeg met de bijl.

De dader werd uiteindelijk overmeesterd door ca. 7 mannen die op een paar meter van het spoor met graafwerkzaamheden bezig waren. Ze hebben hem overgeleverd aan de politie, waarna hij direct kon worden aangehouden.

De vrouw is zwaargewond afgevoerd naar het VU-ziekenhuis. Voor haar leven wordt gevreesd.

Omstanders spreken van een waar bloedbad. Bebloede kleren die na de aanval op de grond achterbleven spreken boekdelen. Volgens een ooggetuige (een van de mannen die de dader uiteindelijk overmeesterden) lag na de eerste klap de schedel van de vrouw al open en lagen de hersenen er uit.

Update 28 april 2011: Massoud A. krijgt 15 jaar

Update 21 februari 2011: Farzana van den B.(36) uit Zandvoort is door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van medeplichtigheid aan poging tot moord. Tegen haar werd 2 weken geleden een half jaar celstraf geëist, omdat zij volgens justitie in 2010 de verblijfplaats van haar vriendin doorgaf aan Massoud A., de gewelddadige ex-man van de vrouw.

De vrouw overleefde de aanslag, maar blijft haar hele leven verminkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook