maandag 19 januari 2009

Jerry R. Vrijgelaten

Jerry R. (44) een bekende crimineel uit Den Haag is vandaag door de rechtbank in Den Haag vrijgelaten. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog dat de Hagenaar voor negen jaar de gevangenis ingaat wegens poging tot moord. Hij zou in juli 2008 de vermeende verkrachter van zijn vriendin dood te schieten.

De rechtbank in Den Haag doet 30 januari uitspraak, maar ziet voorlopig "geen gronden om hem langer vast te houden". Dat betekent dat de te verwachten op te leggen straf minder zal zijn dan de 6 maanden die Jerry al in voorarrest heeft gezeten.

R. kwam vorig jaar in het nieuws toen op de A13 bij Delft een bom in zijn auto ontplofte. De Hagenaar overleefde de aanslag, maar raakte wel een middelvinger kwijt. Ook moest hij de gevangenis in wegens verboden wapenbezit.

Hij was net weer vrij toen hij werd aangehouden na de schietpartij in zijn woonplaats. waarbij hij volgens het OM geschoten heeft op de man die zijn vriendin zou hebben verkracht.

De vriendin van R. moet de uitspraak van de rechtbank wel in de gevangenis afwachten. Selma K. heeft altijd gezegd dat zij afgelopen zomer op haar belager schoot. Het OM noemt haar verklaring echter 'leugenachtig'.

Justitie denkt weliswaar dat zij medeplichtig is aan de moordpoging, maar niet dat zij zelf de trekker overhaalde. Dat zou volgens het OM haar vriend hebben gedaan. K. hoorde vorige week een gevangenisstraf van zes jaar tegen zich eisen. Tegen zijn vriendin is drie jaar cel geëist wegens betrokkenheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bijlmoordenaar Carlos H gaat niet in cassatie

Carlos H. (42) gaat niet in cassatie tegen de hogere celstraf plus tbs die het gerechtshof in Den Bosch hem twee weken geleden oplegde voor de zogenoemde bijlmoord in 2007 op het station van Roosendaal.

Zijn advocate Annemiek van Spanje heeft dat maandag gezegd. De twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging staan daarmee vast.

H. sloeg op 8 september 2007 vijf keer met een bijl in op het hoofd van de 22-jarige student Thijs Geers uit Bergen op Zoom die op een bankje zat te wachten.

De Amerikaan wilde een daad stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder andere de Latijns-Amerikaanse bevolking. Zijn oorspronkelijke doelwit was een commando van de kazerne in Roosendaal. Toen dat mislukte koos hij een willekeurig slachtoffer.

De rechtbank legde hem eerder 15 jaar cel en tbs op. Nu berust H. dus in twintig jaar en TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook