dinsdag 17 februari 2009

Vrouw onthoofd na vervuilde drugs

Vandaag begon in Amsterdam de rechtszaak tegen Mehmet I. (32) die ervan wordt verdacht in juni vorig jaar een 40-jarige vrouw te hebben gewurgd en vervolgens met een zaag onthoofd, als gevolg waarvan de vrouw is overleden. I. wordt daarom beschuldigd van moord.

In de rechtszaal verklaarde Mehmet dat hij en de vrouw kort daarvoor samen crack gerookt hadden op de achterbank van de auto. Daarna gebeurden bij beiden ''rare dingen''. ''Zij maakte rare bewegingen, alsof ze stikte, en haar ogen deden raar. Ik probeerde haar te schudden''.

De verdachte zei zelf op hetzelfde moment ook last te hebben gehad van de mogelijk vervuilde drugs.

''Ik dacht: ik ga ook dood. Ik kon niet meer ademen en daarna werd het helemaal zwart.''

De politie vond het lichaam van de vrouw op 14 juni in een auto bij een benzinestation langs de A1 bij Muiden.

I. reed op de bewuste zaterdagochtend samen met de vrouw vanuit Amsterdam in de richting van Muiden.

Een getuige verklaarde voor de rechter bij het benzinestation rond zeven uur 's ochtends een ruzie gehoord te hebben op de achterbank van een auto.

Die man belde vervolgens de politie, die enige tijd later arriveerde en de dode onthoofde vrouw in de auto aantrof.

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zeiden dinsdag niet te hebben kunnen vaststellen of de vrouw nog in leven was toen zij onthoofd werd.

Wel troffen zij sporen van cocaïne- en amfetaminegebruik in haar lichaam aan. Volgens de deskundigen was zij een regelmatige drugsgebruiker.

In haar bloed vonden de onderzoekers sporen van verscheidene versnijdingsmiddelen die mogelijk in de drugs verwerkt waren, maar daaraan is de vrouw vermoedelijk niet overleden.

De rechtszaak wordt gedurende twee dagen inhoudelijk behandeld. Advocate Benedicte Ficq vroeg om aanhouding om meer onderzoek te kunnen doen. Komende Maandag 23 februari vindt de voortzetting van de zaak plaats. Dan wordt ook duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie tegen I. eist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Proces tegen Ryan Pieters


Alle artikelen over de zaak Marlies van der Kouwe

Op Bonaire is een paar uur geleden het proces tegen Ryan Pieters gestart. Pieters wordt er van beschuldigd Marlies van der Kouwe om het leven te hebben gebracht.

Het proces is uitgeweken naar het Parlementsgebouw (foto) vanwege de overweldigende belangstelling. De gewone rechtszaal was te klein.

Het proces is begonnen met het voorlezen van de aanklacht: Pieters wordt moord, verkrachting, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal ten laste gelegd.

Pieters vroeg ter zitting of de ouders van Marlies hem wilden vergeven.

Pieters heeft al bekend dat hij van der Kouwe om het leven heeft gebracht toen hij haar tas wilde stelen. Hij zou gekleed in een zwart t-shirt en een bivakmuts haar vlak bij huis hebben overvallen. Zij zou toen haar tas niet af hebben willen geven waarna hij haar op zijn scooter heeft meegenomen. Meerdere getuigen hebben verklaard dat zij een blonde vrouw bewegingloos op de scooter van P. zagen liggen.

Nee, aldus Pieters, Marlies ging onder bedreiging van een speelgoedpistool bij hem op de scooter zitten. Samen reden ze weg van de plek waar P. Marlies van haar fiets trok, nabij het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB). Op een andere plek zou zij toen opnieuw haar tas niet af hebben willen geven en hem hebben geslagen waarna hij haar 'in een reactie' zou hebben gewurgd.

Deze versie van het verhaal wordt door justitie echter niet geloofwaardig geacht. De officier gaat dan ook uit van moord, waarbij Pieters haar met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht, mogelijk na seksueel misbruik. Voor het seksueel misbruik is echter niet veel bewijs anders dan de verklaring van 'Kucho' (Siegmar Marchena) die zegt dat hij gezien heeft dat Marlies geen kleren meer droeg. Pieters zegt hiervan dat dit ingegeven is door de politie en dat Kucho daar niet was.

Het OM heeft geen bewijs dat Marlies van der Kouwe door hoofdverdachte Ryan P. is verkracht. DNA-sporen ontbreken. Dat blijkt uit het requisitoir van officier van justitie David van Delft.

Desondanks is dat een van de feiten die P. ten laste worden gelegd.

Hij is al twee keer eerder veroordeeld voor verkrachting en dus is de logische conclusie volgens Van Delft dat het P. nu ook weer te doen was om het 'bevredigen van zijn lusten'. (Overigens is dit niet waar, hij is slechts één keer voor verkrachting veroordeeld).

Verder ging Van Delft tijdens de middagsessie van het proces vooral in op de grote impact die de ontvoering en dood van Marlies van der Kouwe hebben gehad op haar familie en de hele Bonairiaanse samenleving.

Ook besprak hij uitvoering de manier van werken van politie en justitie tijdens het onderzoek. Volgens de advocaat van P. deed de officier dat juist vanwege het gebrek aan onomstotelijk bewijs.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft geen doodsoorzaak kunnen vinden. De stoffelijke resten van Marlies waren na vier weken hitte bijna vergaan.

Van Delft omschrijft P. als een 'recidive gevaarlijke en antisociale psychopaat'.

''Hij heeft kansen genoeg gehad en de samenleving moet nu voor eens en voor altijd tegen hem worden beschermd.'' Volgens Van Delft blijkt ook uit de rapporten na psychologisch en psychiatrisch onderzoek dat P. gevaarlijk is.

Officier van justitie David van Delft heeft inmiddels levenslang geëist. Pieters zei eerder ter zitting zich bij een veroordeling tot levenslang van het leven te zullen beroven.

De rechter doet op 10 maart uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Twijfels Deventer Moordzaak na verschijnen boek Bas Haan bepaald niet weggenomen

bas-haan Bas Haan, De Deventer Moordzaak. Het complot ontrafeld, Nieuw Amsterdam, 2009.

De titel en de ondertitel van het boek wekken hoge verwachtingen. Zeker wanneer de eerste zin luidt: “Wie heeft het gedaan, `de boekhouder’ of `de klusjesman’. Een zin die nog eens wordt herhaald op de achterkant van het boek. Daar staat ook dat onderzoeksjournalist Bas Haan op “vakkundige wijze” aantoont waar alle verhalen over die `boekhouder’ en die `klusjesman’ vandaan komen en aan de hand van het complete dossier en nooit eerder gepubliceerde documenten de “complottheorieën” ontrafeld en een antwoord geeft op “alle” belangrijke vragen. Er wordt ons een “ontluisterende” kijk in de gebeurtenissen achter de schermen van zowel politie als justitie en de journalistiek gegeven. Dat belooft heel wat.

 

Het hele verhaal op Wedzinga's weblog

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander vermoord in Dominicaanse republiek

PAS OP!! ZEER SCHOKKENDE BEELDEN
De Nederlandse restauranthouder Jan Versteeg (65) is op beestachtige wijze doodgeslagen in een surfparadijs in de Dominicaanse Republiek. Zijn Duitse vrouw Thérèse Versteeg Gbur(54) werd daarbij verkracht en zwaargewond achtergelaten.

Drie mannen met capuchons op drongen zondag hun woning in het Caribische kustplaatsje Cabarete binnen en eisten onder meer de eigendomspapieren van zijn restaurant El Castillo (Het Kasteeltje). Daarover liep een rechtszaak, melden niet bevestigde bronnen op internet. De Nederlander verzette zich en werd vastgebonden, gemarteld en doodgeslagen. Daarna werd de vrouw verkracht door het losgeslagen trio. De daders vluchtten met de papieren, een computer, een digitale camera en een mobiele telefoon. De politie heeft nog geen spoor van hen.

De beelden (zie video) van de vondst van Jan Versteeg zijn door de politie in de Dominicaanse republiek vrijgegeven.

Een waarschuwing: DEZE BEELDEN KUNNEN ALS ZEER SCHOKKEND WORDEN ERVAREN.
NB. De beelden zijn inmiddels verwijderd


Update 28 mei 2009: De politie heeft de Haitaan Basonard de Camp (26) gearresteerd in Las Terrenas (Samana) op verdenking van de moord en de verkrachting. De man houdt vol pas kort tevoren in de Dominicaanse republiek te zijn aangekomen, maar hij werd geidentificeerd door Therese Versteeg als de man die haar man had vermoord en haar had verkracht en die bovendien voor het echtpaar had gewerkt als security guard.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Loverboys voor de rechter

Mehmet en broers De bende vrouwenhandelaren die vandaag terecht zal staan, bediende zich van geweld en dreigementen. Pas toen de groep gearresteerd was, durfden twintig vrouwen naar de politie te stappen.

De drie hoofdverdachten (foto), Nederlanders van Turkse komaf, zijn de broers Mehmet en Murat Ordu (27 en 22) en T. D. (26). Ze werden drie maanden geleden van hun bed gelicht in Osdorp, Den Haag en Nootdorp.

Zij zouden vanaf 1999 prostituees hebben gedwongen op de Amsterdamse Wallen en in de rosse buurten van Utrecht, Alkmaar (foto) en Den Haag te werken. Het gaat om Nederlandse en buitenlandse vrouwen.
Achterdam_alkmaar De drie legden contact via internet. Ze palmden hun slachtoffers in maakten ze afhankelijk via 'de loverboymethode'. Ze dwongen vrouwen eerst het contact met familie en vrienden te verbreken. Vervolgens werden ze prostituee.

Dat ging niet zachtzinnig. Hoofdverdachte Mehmet dreigde niet alleen met het afsnijden van borsten (“Die tieten zijn van mij. Ik snij ze eraf.” ). Hij schopte en sloeg een minderjarig meisje dat hij een vervalst paspoort gaf, opdat ze zich ouder kon voordoen. Hij zei tegen haar: “Als je niet bij me terugkomt, maak ik jouw leven en het leven van je familie tot een hel.”

Volgens justitie heeft Mehmet ook één vrouw 150.000 euro afhandig gemaakt. Zijn broer Murat deed tijdens een bezoek aan Parijs drugs in het drankje van een vrouw. Hij pakte haar telefoon af, sloeg en stompte haar en zei: “Je moet je bek houden, anders ga je eraan.”

Update Begin Juli werd Murat Ordu weer vrijgelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook