woensdag 29 februari 2012

ICC na 10 jaar eerste uitspraak

Bijna tien jaar nadat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag van start ging, wordt op 14 maart voor het eerst uitspraak gedaan in een proces voor het hof. De rechters vellen dan hun vonnis over de vraag of de voormalige Congolese militieleider Thomas Lubanga Dyilo, schuldig of onschuldig is aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Het ICC is opgezet voor de berechting van verdachten van de zwaarste misdrijven, zoals genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in gevallen waar de plaatselijke justitie daar niet toe in staat is of niet in actie wil komen.

 • Komt Thomas Lubanga Vrij?
  24 Jun 2008
  Thomas Lubanga Dyilo is de oprichter van de "Unie van Congolese Patriotten" en rebellenleger in Congo (DRC) dat zich o.a. schuldig gemaakt zou hebben aan moordpartijen, verkrachtingen en geweldadige ronseling van ...
 • Lubanga voorlopig nog in hechtenis
  07 Jul 2008
  Het International Criminal Court (ICC) besloot vandaag dat Thomas Lubanga, verdacht van oorlogsmisdaden in de Congo voorlopig in hechtenis zal blijven, hangende de finale beslissing op een beroep van de aanklagers ...
 • Advocaten Thomas Lubanga vragen vrijlating
  24 Jun 2008
  De advocaten van de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga hebben de rechters van het Internationale Strafhof vandaag om zijn onmiddellijke vrijlating gevraagd. Volgens hen is dat onvermijdelijk nadat de rechters vorige ...
Het ICC heeft in het verleden aan kritiek blootgestaan vanwege de kwaliteit van de rechters (18 in totaal), omdat het hier voornamelijk zou gaan om politieke benoemingen, zo bleken 2 door Japan geleverde rechters niet eens gekwalificeerde juristen te zijn. De US Human Rights Watch groep heeft dan ook grote kritiek op het ICC en Amerika erkent het niet en claimt onschendbaarheid voor zichzelf en Israel. Er is ook veel kritiek geweest van Afrikaanse landen die vonden dat de beklaagden hoofdzakelijk in Arika gezocht werden.

De rechters bij het ICC krijgen een belastingvrij jaarsalaris van  €180,000. Als zij niet onmiddelijk na hun selectie aan de slag kunnen, dan krijgen zij wachtgeld van €20,000 per jaar en wordt hun bestaande salaris aangevuld tot €60,000, zo blijkt uit documenten van het ICC. (PDF)

De 3 voorzitters krijgen nog eens €18.000 extra boven op hun jaarsalaris en de twee vice voorzitters krijgen nog eens €100 extra per werkdag met een maximum van 10.000. Voorts krijgen zij reiskostenvergoeding en absentie(!) vergoeding. Reiskostenvergoeding geldt ook voor vrouw en kinderen van de rechter. Bovendien hebben zij recht op 2x verhuiskostenvergoeding van €62.110 tot €82.800.

En dan na 10 jaar een eerste vonnis van een man waarvoor in 2008 al vrijlating is verzocht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe arrestatie ivm dood Win Sie Hau

Een jongen (17) uit Venlo is vanmorgen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij in Arnhem op 14 januari, waardoor Joyce Win Sie Hau (15) enkele dagen later overleed. Haar vader raakte ernstig gewond.

De jongen is de vierde verdachte in de zaak. Eerder arresteerde de politie al JinHua (14) uit Capelle aan den IJssel, die zou hebben gestoken, Wesley C. (17) uit Rotterdam die het plan bedacht en zijn vriendinnetje Polly W. (16) uit Arnhem dat de jongens zou hebben opgestookt. Alle verdachten zitten vast.

De politie verdenkt de jongen uit Venlo van medeplichtigheid bij het plegen van de moord. Ook wordt hem verweten dat hij vooraf van de plannen zou hebben geweten en daar niemand over heeft ingelicht.
JinHua uit Capelle stak Win Sie neer voor de deur van haar ouderlijk huis in de Arnhemse wijk Het Broek. Haar vader probeerde haar te helpen, maar werd zelf ook gestoken. Win Sie overleed enkele dagen later aan de gevolgen van de steekwonden.

JinHua zou voor 100 euro zijn ingehuurd door de jongen uit Rotterdam. Deze deed dat omdat Win Sie Hau op internet geroddeld zou hebben over zijn vriendin, die tevens gold als de beste vriendin van de neergestoken Win Sie.Het zou gaan om seksuele escapades die Polly had met andere jongens.

Update 20-8-2012
Tegen JinHua wort 1 jaar jeugdgevangenisstraf en 2 jaar jeugdtbs geëist

Update 3-9-2012
En dat heeft hij ook gekregen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: twee jaar voor Advocaat wegens verkrachting

Tegen advocaat Wilbert E (40)  uit Nijmegen is in Utrecht twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist wegens verkrachting en aanranding van een cliënte. Voorts zou hij gedurende een proeftijd van twee jaar niet in de advocatuur mogen werken.

Wilbert E., die kantoor houdt in Tiel, zou de vrouw  -die hij bijstond in een echtscheidingsprocedure- in december 2010 op zijn kantoor en bij haar thuis hebben gezoend en betast. Volgens het OM probeerde hij haar op zijn kantoor te kussen, trok aan haar haren, kneep in haar borsten en maakte zich schuldig aan seksueel binnendringen met zijn vingers.

Ook moest ze een foto van haar vagina naar hem sturen en zou hij in haar bijzijn hebben gemasturbeerd, stelt de vrouw in haar aangifte. E. zou hebben gedreigd dat het nadelige gevolgen voor haar alimentatie zou hebben als ze niet meewerkte.

Wilbert E. geeft toe dat hij op een avond “op een onbeholpen manier” heeft geprobeerd zijn cliënte in haar woning te versieren, maar hij zou haar nooit hebben aangeraakt. Eerder ontkende hij nog dat hij die avond bij haar was geweest, hoewel de vrouw hun conversatie had opgenomen. “Ik heb me daar niet gedragen zoals een goed advocaat betaamt”, zei hij nu.

Volgens de officier van justitie is op de geluidsopnamen duidelijk te horen dat de vrouw meermalen 'nee' zegt. Op basis van telefoongegevens vond ze bewezen dat de Nijmegenaar ook al eerder in de woning van zijn cliënte was geweest.

De advocaat van E. pleitte voor vrijspraak omdat er volgens hem geen bewijs was voor de verklaringen van de vrouw. De rechtbank doet 14 maart uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook