maandag 23 juni 2008

Concurrentie voor NFI

Er komt concurrentie voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Vanaf vandaag is het bedrijf Verilabs toegelaten tot de Nederlandse markt voor het onderzoeken van alle mogelijke sporen die achterblijven bij misdrijven.

Daarmee is er sprake van een belangrijke concurrent voor het Nederlands Forensisch Instituut, dat decennia een monopolie had.

Verilabs werkt nauw samen met een groot internationaal bedrijf, LGC Forensics. De nieuwkomer kan alle forensische onderzoeken verrichten die nu door het NFI worden gedaan. Het gaat dan niet alleen om DNA, maar ook om onderzoek naar vezels, digitale of biologische sporen of bijvoorbeeld ballistisch onderzoek (=onderzoek aan kogels) .

Het NFI staat al jaren onder druk, niet alleen omdat het kampt met lange wachttijden; er is ook kritiek omdat verdachten voor onderzoek moeten vertrouwen op een dienst van justitie. Tenslotte is er zorg over een aantal ernstige fouten zoals het verzwijgen van ontlastend DNA in de Schiedammer Parkmoord, het foute oordeel in de Butlermoord, de Puttense moordzaak, het hart dat niet van Denise Schouten was, de blunders in de zaak Bindi, het verontreinigde DNA van de Wreker van Zuuk, de niet bestaande breuk in de zaak tegen de Nuenense huisarts, de onkunde in de zaak Gerrit Snoeren en vele andere fouten en blunders.

Verilabs heeft van de Nederlandse overheid vanaf vandaag officieel een vergunning voor de Nederlandse markt en is daarmee het tweede geaccrediteerde forensische laboratorium in Nederland.

Hoewel het goed is dat er concurrentie voor het NFI komt is het opmerkelijk dat Verilabs - tot nog toe een vrij onbekende speler in deze markt- plots een accreditatie heeft en het bedrijf Independent Forensic Services (IFS) van oud-NFI-medewerker Richard (en Selma) Eikelenboom, dat in Nunspeet is gevestigd niet. Een politiek spel? Kinnesinne? Of is er niets aan de hand?

Naast het NFI, het IFS en nu Verilabs, doet ook de Universiteit van Maastricht forensisch onderzoek.

_______________________________________________

LGC Forensics biedt bekende en minder bekende diensten die doorgaans gebruikt worden bij forensisch onderzoek. De onderneming is bekend van een aantal geruchtmakende zaken, zoals het onderzoek bij de dood van prinses Diana, de bomaanslagen in Londen en de vergiftiging van ex-KGB’er Litvinenko. De kwaliteit van forensisch DNA-onderzoek bij Verilabs werd al gewaarborgd door de accreditaties van zusterbedrijf BaseClear.Zie ook:
Het NFI behoort tot de wereldtop (Althans dat zegt haar directeur in een interview, er zijn er genoeg die daar heel anders over denken)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wethouder CU voor de rechter voor geweldpleging


De Lelystadse wethouder Albert Kok moet zich op 8 oktober verantwoorden bij de politierechter voor mishandeling "in de huiselijke sfeer."

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vandaag 23 juni bekend.

De ChristenUnie-bestuurder bracht in januari een nacht door in de cel nadat iemand tegen hem aangifte had gedaan van mishandeling. Het OM wist toen nog niet of hij zich moest verantwoorden voor de rechter of in een zogenoemde TOM-zitting (Taakstraf OM).

Nu het onderzoek is afgerond, vindt de officier van justitie een politierechterzitting de geschikte plek.

Volgens het OM speelde het geweld zich af in september. De wethouder blijft aan het werk, in ieder geval tot de zitting. ,,Het gaat om iets in de privé-sfeer. Wij kunnen het nog niet beoordelen'', zei een woordvoerder eerder over de kwestie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lid 'A Sa Go' toneelgroep vrijgelaten

Jolanda Wassenaar, één van de zeven leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go die vorige week werd aangehouden, mag naar huis in afwachting van een mogelijke berechting voor medeplichtigheid.

De zaak betreffende verlenging van het voorarrest van Wassenaar diende vanmorgen (23-6-2008) bij de rechter-commissaris in Haarlem. Haar advocaat, de bekende Amsterdamse strafpleiter Gerald Roethof, overtuigde de RC dat de verdenkingen tegen Wassenaar niet hard genoeg waren om haar langer vast te houden. Wassenaar heeft geen bolletjes geslikt maar wordt door het OM ervan verdacht weet te hebben van de smokkel van haar overige groepsleden en daar leiding aan gegeven te hebben.

De rechter-commissaris stelde Roethof in het gelijk en oordeelde dat Wassenaar voorlopig niet langer in hechtenis hoeft te blijven. Formeel duurt haar hechtenis tot dinsdag 24 juni. Volgens Roethof wilt zijn cliënt zo snel mogelijk terug naar Suriname.

Of Wassenaar morgen na haar vrijlating meteen op het vliegtuig richting Suriname wordt gezet, is nu nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie Haarlem in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter-commissaris.

Het lijkt me een juiste uitspraak van de RC. Wassenaar had geen drugs bij zich en zij kan niet a priori verantwoordelijk worden gehouden voor wat anderen in de groep doen. Het feit dat zij allen tot één toneelgroup zouden behoren zegt niets over een groepspoging. In principe kan elk lid van de toneelgroep voor zichzelf hebben gesmokkeld: De 100% controle op Schiphol is just omdat er zo frequent gesmokkeld wordt en iedere passagier is potentiele verdachte

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook