dinsdag 27 december 2011

Tilburgers uitgeleverd aan België voor moord op makelaar

Marc V.D. (24) en Teuna V.D. (23) uit Tilburg, die vastzitten voor de moord op de Vlaamse makelaar Gunther Haagen (38) (foto) uit Poppel (België), mogen van de rechtbank in Amsterdam worden uitgeleverd aan België.

De makelaar werd op 21 oktober 's morgens om 4.30 dood gevonden in een huis aan het Nonnenbos in Weelde. Hij was  de 19e 's avonds vermoord. Vlak voor de moord had hij nog een afspraak met het koppeltje Manuel V.V. (25) en Teuna V.D.  uit Tilburg,  vergezeld door  Marc V.V.,  om het huis in Weelde te bezichtigen.

De verdachten gingen na de moord naar het huis van de makelaar in Poppel. Ze wisten niet dat hij nog bij zijn ouders woonde. Toen ze de ouders zagen, vertelden ze dat ze hun zoon ontvoerd hadden. Ze eisten 25.000 euro losgeld. De ouders, die aanvankelijk geloofden dat hun zoon ontvoerd was, schakelden de politie in.

Omdat de gsm's van de daders opdoken in de netwerken in Weelde en Poppel, kon de politie hen opsporen. Manuel V.V. werd een kilometer voor de Nederlandse grens op de E25 in het Waalse Lixhe opgepakt. Hij zat aan het stuur van de Mercedes AMG van Gunther Haagen. De Nederlandse politie pakte later in de nacht zijn vriendin Teuna en Marc V.D. op in Tilburg. De Range Rover is teruggevonden op de luchthaven in Düsseldorf.

De twee Tilburgers wilden niet uitgeleverd worden en tekenden bezwaar aan tegen het uitleveringsverzoek. De rechter heeft dat van tafel gewezen. Marc V.D. pleitte dat hij onschuldig is en dat hij een alibi had voor de dag van de moord.

Volgens de rechter heeft de man geen consistente verklaringen afgelegd over de plaats waar hij zou zijn geweest. Daarom is zijn onschuld niet aangetoond met het alibi en gaat de uitlevering door.

Ook het bezwaar van Teuna V.D. werd afgewezen omdat alle strafbare feiten zich in België hebben afgespeeld.

De strafbare feiten waarvoor het duo wordt verdacht zijn moord, ontvoering, gewapende diefstal en afpersing. Als de twee worden veroordeeld, mogen ze hun straf uitzitten in een Nederlandse gevangenis, zo heeft justitie in België laten weten. De Tilburgers worden berecht in de rechtbank in Turnhout.

Update 16 mei 2012: Manuel van V. heeft de moord inmiddels bekend. Tot nog toe hield hij vol dat hij met de moord op zich niets te maken had. Teuna had bekend dat er plannen waren om de Range Rover van Haagen te stelen, maar van het moordplan was ze  volgens eigen zeggen niet op de hoogte.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: strafje voor bijna doodhongeren baby

Brenda L. (34) is door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een celstraf van bijna 20 maanden wegens zware mishandeling van haar baby die zij een half jaar lang te weinig voeding gaf. Het grootste deel van de straf, anderhalf jaar, is voorwaardelijk. Brenda L. heeft de resterende dagen al in voorarrest uitgezeten.

De baby stierf in 2008 bijna aan ondervoeding. Er ontstond verdenking tegen de moeder omdat haar dochtertje sinds haar geboorte nauwelijks aankwam, terwijl er geen ziekte als oorzaak kon worden gevonden.

In het Universitair Medisch Centrum Groningen waar het kind was opgenomen, is de moeder enige tijd geobserveerd. Toen bleek dat de vrouw de voeding van het kind verdunde. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling deed aangifte.

Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden een celstraf van bijna 2 jaar waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, wegens een poging tot doodslag. De rechtbank vindt echter dat niet is bewezen dat de vrouw de opzet heeft gehad haar kind te doden. Ze heeft namelijk wel steeds medische hulp ingeroepen en ook toegestaan dat de baby in het ziekenhuis verpleegd werd.

Verder hield de rechtbank er rekening mee dat de vrouw waarschijnlijk nooit meer voor haar kind zal mogen zorgen. Het meisje, dat nu 3 jaar is, is destijds uit huis geplaatst.

Ook telde mee dat Brenda L. verminderd toerekeningsvatbaar is. Gedragsdeskundigen hebben niet vastgesteld dat de vrouw lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy, waarbij moeders hun kinderen ziek maken om aandacht te krijgen. Wel is ze getypeerd als zwakbegaafd en lijdend aan een persoonlijkheidsstoornis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tegengaan geweld tegen hulpverleners met oud-en nieuw

Om geweld tegen hulpverleners met oud- en nieuw tegen te gaan wil justitie hogere boetes en zwaardere straffen op gaan leggen.

In deze is het natuurlijk aardig om te zien hoe er omgegaan wordt met geweldplegers uit eigen kringen:

Agent vrijuit na bedreiging hulpverleners

vrijdag 23 december 2011

DEN BOSCH – Een 51-jarige hoofdagent uit Herpen die begin september in zijn woonplaats twee ambulancemedewerkers bedreigde, krijgt geen straf maar wel een proeftijd. De strafzaak tegen hem is voorwaardelijk geseponeerd, is vrijdag bepaald op een zitting achter gesloten deuren.

Alleen als de politieman in de komende 2 jaar nog eens in de fout gaat, dreigt nog een straf.

Het ambulancepersoneel deed aangifte omdat ze door de man werden bedreigd toen ze hulp verleenden aan een familielid van hem. Hij was op dat moment niet in functie.

In het oordeel van de officier van justitie op de zogenoemde TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) zijn alle overige omstandigheden meegewogen, legde een woordvoerster vrijdag uit. Bijvoorbeeld ook dat de man mogelijk nog een disciplinaire sanctie wacht van het politiekorps. De politie neemt daarover in januari een beslissing.

Ook vindt men dat omstanders niet genoeg in zouden grijpen bij geweld tegen hulpverleners (neem het ze eens kwalijk, als je dat al overleeft sta je vervolgens zélf bloot aan vervolging. Daarom heeft SIRE een lullige campagne gemaakt: "Handen af van onze hulpverleners".

In spotjes voor radio en televisie wordt verwezen naar het Verdrag van Genève. Daarin is vastgelegd dat hulpverleners in oorlogen moeten worden beschermd. 'Dan moet dat in vredestijd ook gebeuren', is de boodschap aan mensen die zien dat medewerkers van politie, brandweer of ambulance belaagd worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook