maandag 23 november 2009

Politie Urk zoekt getuige zaak Dirk Post die skateboard vond

De politie op Urk heeft zaterdag zoekt een mogelijk belangrijke getuige weggestuurd in de moordzaak op Dirk Post (14). Hij kreeg via de intercom van het politiebureau te horen dat er niemand aanwezig was, waarna hij vertrok. Daarbij verzuimde de politie zijn naam te noteren.

De recherche is daarom nu uit alle macht op zoek naar deze getuige die op het politiebureau kwam melden dat hij een skateboard gevonden had.

De recherche denkt nu dat het skateboard van groot belang kan zijn in het onderzoek naar de moord op Dirk Post. Zij heeft daarom via de lokale media een oproep gedaan aan de vinder om zich opnieuw te melden.

Justitie beschikt, zo blijkt, over veel aanwijzingen die Jaap van der H. (15) in verband brengen met de dood van Dirk Post. Het openbaar ministerie zal vanwege de vele aanwijzingen dinsdag 24 november eisen dat Jaap van der H. nog minstens twee weken in voorarrest blijft voor verhoor. Hij zit in beperkingen wat betekend dat hij geen contact hebben met de buitenwereld, uitgezonderd zijn advocaat.

Van de andere twee verdachten, Jelle Pieter R. (13) en Rob H. Jacob van U.(12), is het voorarrest vanmorgen door de Rechter-commissaris met drie dagen verlengd. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale ontmoeting in het Urker Bos, dinsdag. Meer aanhoudingen verwacht justitie op dit moment niet. "We richten ons op deze drie jongens", meldde het OM.

Eind deze week beslist justitie of tegen de jongens van 12 en 13 eveneens een verlenging van hun voorarrest met twee weken nodig is. Ook zij zitten in zogenoemde "volledige beperkingen". Dit houdt in dat advocaten noch hun familie mogen spreken over de verdenkingen en de verhoren. De politie laat zich niet uit over de voortgang.

De eisen van justitie zijn, gezien de zeer jonge leeftijd van de verdachten, opmerkelijk. Justitie voert aan dat de scholieren worden verdacht van een uitzonderlijk zwaar misdrijf, dat de samenleving ernstig heeft geschokt. De familie van hoofdverdachte Jaap van der H. had al bijna gerekend op diens vrijlating.

Update 24 november 2009 De politie heeft inmiddels laten weten dat men niet zeker weet of het een man of een vrouw is. Men heeft hem/haar gevraagd te wachten totdat er een politieman kwam. Toen deze kwam was de persoon er niet meer maar had wel het gevonden skateboard achtergelaten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

14 jaar cel in hoger beroep voor Leidse parkmoord

Andrius P. uit Litouwen is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor de moord op een Litouwse asielzoeker in Leiden in oktober 2003. Volgens het hof is bewezen dat de Litouwer zijn landgenoot heeft geslagen met een tak en heeft gewurgd met een stuk draad. Vervolgens is hij daarna met de auto diverse keren over het lichaam van het slachtoffer heen gereden, aldus het hof.

De straf komt met veertien jaar iets lager uit dan de vijftien jaar die de man van de rechtbank had gekregen. Dat komt doordat het lang heeft geduurd voor de zaak in de rechtszaal behandeld kon worden. Het motief voor de moord in het Leidse park Cronesteijn is nooit duidelijk geworden. Het gerechtshof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij hierover nooit iets heeft gezegd. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel geëist.

P. heeft het misdrijf samen met een ander gepleegd. De mededader heeft toegegeven dat hij het slachtoffer heeft geslagen en geschopt tot hij niet meer bewoog, waarna hij de man in het water heeft gegooid. Het slachtoffer wist nog uit het water te komen en is vervolgens door Andrius P. geslagen en gewurgd. Tot slot reed P. met de auto over het slachtoffer.

Het hof noemt het gebruikte geweld buitensporig. Het slachtoffer is „op gruwelijke wijze” van het leven beroofd. „Het kan niet anders dan dat het slachtoffer hier ernstig onder heeft geleden, aangezien vrijwel alle letsel bij leven is ontstaan”, schrijft het gerechtshof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tik op de vingers voor doodslaan Robert Mazur

Zeven mannen uit Woerden zijn vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld wegens betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Pool Robert Mazur in Woerden. De rechtbank veroordeelde de 18-jarige David R., die Mazur meerdere keren heeft geslagen, tot twee maanden jeugdgevangenis waarvan zeventien dagen voorwaardelijk.

Een groep Woerdenaren raakte anderhalf jaar geleden tot drie keer toe slaags met vier Polen in het centrum van Woerden. De Pool Robert Mazur werd tegen het hoofd geschopt en overleed ter plekke. De hoofdverdachte R.P. werd eerder dit jaar veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Zes andere Woerdenaren, in leeftijd uiteenlopen van 18 tot dertig jaar, kregen werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd wegens openlijke geweldpleging en mishandeling.

De rechtbank sprak één verdachte, een 19-jarige Woerdenaar, vrij.

Dat zijn wel erg lage straffen voor het doodslaan van iemand. 2 maanden jeugdgevangenis waarvan nog 17 dagen voorwaardelijk, daar zal iemand écht van schrikken denk ik. Hij mag er bij wijze van spreken al weer uit vóór hij zijn kastje heeft ingeruimd.

Vonnis

Prawie kary za pobicie na śmierć Robert Mazur

Siedmiu mężczyzn z Woerden dziś przez sąd w Utrechcie skazany za udział w gwałtownej śmierci polskich Robert Mazur Woerden. Sąd skazał 18-letniego Dawida R., Mazur, który wielokrotnie pobity, dwa miesiące izbie zatrzymań, które siedemnaście próby dni.

Grupy Woerden Egipcjanie się osiemnaście lat temu trzy razy na cztery starcia z Polska w centrum Woerden. Polak Robert Mazur został kopnięty w głowę i zmarł na miejscu. Głównego podejrzanego R.P. na początku tego roku został skazany na osiemnaście lat więzienia. Sześciu innych Egipcjanie Woerden, w wieku od 18 do trzydziestu lat, pracy społecznej i kar z zawieszeniem wykonania zostały nałożone na jawnej przemocy i wykorzystywania.

Trybunał stwierdził pozwany wolny, 19-letni mężczyzna z Woerden.

Są to bardzo niskie wyroki za pobicie na śmierć kogoś. 2 miesiące nieletnich izbie zatrzymań, która jest próbny 17 dni, nie będzie ktoś naprawdę bać myślę. Mógł mówić wszystko jeszcze raz, zanim poświęcił swoją szafkę.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man vast om dode vrouw in berging

De politie heeft zondagavond een 57-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 39-jarige vrouw in Amsterdam-Noord.

Omwonenden vonden het slachtoffer zondagmiddag in een leegstaande berging van een flatgebouw aan de Volendammerweg. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar de politie gaat uit van een misdrijf. Dinsdag vindt sectie plaats op het lichaam van de vrouw.

Over de toedracht is nog niets bekend. De politie houdt alle opties open. Het is nog niet duidelijk of de man en vrouw elkaar kenden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechters blijven ondanks vlucht Saban Baran

De Hoge Raad weigert de zes rechters te ontslaan die Saban Baran afgelopen september met verlof lieten gaan, waarna de extreem gewelddadige vrouwenhandelaar de benen nam. Dit meldt de procureur-generaal aan het Burgercomité tegen Onrecht, dat op het vertrek van de betrokken raadsheren had aangedrongen.

In een brief aan comitévoorzitter Joost Eerdmans schrijft de procureur-generaal bij de Hoge Raad J.W. Fokkens dat alleen rechters die structureel tekort schieten in juridische kennis, de laan uit gestuurd kunnen worden.

Daarnaast kan persoonlijk (wan)gedrag aanleiding geven voor hun ontslag. In het geval van de rechters van het hof in Arnhem die de brute vrouwenhandelaar doodleuk de gevangenispoort lieten uitwandelen, is daar geen sprake van. Een ontslagprocedure is daarom niet aan de orde, schrijft Fokkens. Eerdmans noemt de opstelling van Fokkens 'triest' en onverkoopbaar aan de slachtoffers van Saban Baran.

"Hieruit volgt namelijk dat alleen demente rechters of raadsheren die zich bijvoorbeeld aan hun secretaresse vergrijpen hun toga afgenomen kan worden. Blunderende rechters zoals die in Arnhem hoeven zich dus nooit zorgen te maken, want ze zijn voor het leven benoemd", zegt Eerdmans, die zich inzet voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Het comité gaat in reactie op de weigering van het ontslag de Tweede Kamer vragen de wetgeving op dit punt aan te scherpen. Rechters die het vertrouwen in de rechtsorde schaden, moeten vervangen kunnen worden, meent Eerdmans. In een poging het vertrouwen in de rechtsorde te herstellen, gaat in elk geval het openbaar ministerie onderzoeken wat de eigen rol is geweest bij het stuklopen van grote mensenhandelzaken in Alkmaar en Den Bosch.

Dat onderzoek wordt gedaan door voormalig OM-topman Dato Steenhuis. Het OM kreeg er vorige week ongenadig van langs van de rechtbank Alkmaar. De rechters stelden dat niet de waarheidsvinding, maar het verzamelen van belastende informatie voorop stond in de opsporing. Er werd zelfs gesproken van het achterhouden van informatie en van misleiding van de rechters.

Bij justitie is dit oordeel hard aangekomen, erkende gisteren OM-baas Harm Brouwer in het tv-programma Buitenhof. "Daar schrik je letterlijk van." Brouwer noemde de zaak pijnlijk, schadelijk en buitengewoon ernstig. Volgens Brouwer heeft de officier van justitie die in Alkmaar de zaak behandelde, een andere lezing dan de rechtbank. "Dat is de reden dat we de zaak voorleggen aan een hogere rechter en de zaak intern laten onderzoeken." Dat Dato Steenhuis voortkomt uit het openbaar ministerie, is volgens Brouwer allerminst dubieus. "Een ieder die de heer Steenhuis kent, weet dat hij zeer onafhankelijk is in zijn opstelling."

Zie hier het advies van Fokkens

De procureur generaal bij de Hoge raad is hoofd van het parket (=bureau) bij de Hoge Raad der Nederlanden. Het parket wordt gevormd door de procureur-generaal en de advocaten-generaal (niet te verwarren met het parket-generaal bij het Openbaar Ministerie). De procureur-generaal en de advocaten-generaal bij de Hoge Raad behoren niet tot het Openbaar Ministerie.

De procureur-generaal bij de Hoge Raad is een onafhankelijke adviesfunctionaris bij de Hoge Raad en wordt als enig lid van de staande magistratuur voor het leven (tot 70 jaar) aangesteld, omdat hij mede belast is met de vervolging van ambtsmisdrijven. Daarnaast adviseert de procureur-generaal, die in zijn taak wordt bijgestaan door advocaten-generaal, de Hoge Raad door middel van zogenoemde conclusies. Dit zijn onafhankelijke adviezen betreffende bij de Hoge Raad aanhangige procedures in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. Een conclusie van de procureur-generaal, al dan niet bij monde van een advocaat-generaal, wordt genomen voordat de Hoge Raad zich in een arrest over de zaak uitlaat. In civiele en strafzaken wordt door de procureur-generaal altijd een conclusie genomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoofdverdachte moord Dirk Post ontkent

Jaap van der H. (15), de hoofdverdachte van de moord op Dirk Post (14) op Urk ontkent iets te maken te hebben met de dood van zijn voormalige vriend.

Volgens zijn familie heeft Jaap gisterochtend laten weten onschuldig te zijn. "Hij heeft tegen zijn moeder gezegd: ik heb het niet gedaan", zei gisteren een lid van de zwaar aangeslagen familie. De drie kinderen van 12, 13 en 15 jaar werden afgelopen weekend verhoord, in bijzijn van hun advocaten en ouders. Alleen de moeder van Jaap van der H. mocht niet aanwezig zijn, totdat ze zelf is verhoord. Dirk werd woensdag met ernstig letsel dood aangetroffen in het Urker bos, na een nacht vermist te zijn geweest. Een motief voor de moord zou een ruzie zijn over een meisje, op wie slachtoffer én dader verliefd zouden zijn.

De familie van de hoofdverdachte stelde gisteren dat zij "hoopt en verwacht" dat Jaap vandaag uit voorarrest zal komen. "Wat we van Jaap hebben meegekregen, is dat de politie helemaal niks tegen hem heeft." Ook wil de familie onderstrepen dat de dood van Dirk Post voor alle gezinnen in Urk een drama is, ook voor de families van de jonge verdachten.

De politie onderzoekt het computerverkeer en de historische plaatsgegevens van de mobieltjes van de drie jeugdige verdachten in de Urkse moordzaak.

"We kunnen het ons ook nauwelijks voorstellen dat een paar snotneusjes in staat zou zijn om Dirk Post te doden", zegt de familie. "Misschien was hij gewoon op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip. Wij denken dat die kinderen zijn aangehouden, omdat de politie helemaal niets heeft."

UpdateJelle Pieter R.(13) en de later gearresteerde Jacob van U.(12) worden vandaag voor de rechter geleid voor velenging van het voorarrest. Justitie wil ze in ieder geval nog 3 dagen vasthouden. Jaap van der H wordt morgen voorgeleid. Justitie wil hem in ieder geval nog 14 dagen vasthouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook