maandag 4 mei 2009

3,5 en 7 jaar voor beestachtige moeder en stiefvader

De rechtbank in Groningen heeft Harriët P. (34) uit Veendam veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De vrouw heeft vorig jaar een poging gedaan haar 14-jarige dochter te vermoorden. De officier van justitie noemde de handelingen van de moeder „beestachtig” en had twee jaar celstraf en tbs geëist.

Peter O. (39), stiefvader van het slachtoffer, kreeg zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie eistte twee weken geleden nog vijf jaar celstraf en tbs. Volgens de rechtbank was de strafeis echter niet genoeg voor de ernst van de feiten.

Harriët P. en Peter O. hadden in juli vorig jaar het 14-jarige meisje zo lang in een vrieskist gestopt, dat ze door onderkoeling en zuurstofgebrek buiten bewustzijn raakte. Ook werd ze regelmatig zonder drinken en eten in haar kamer opgesloten en gedwongen haar eigen uitwerpselen te eten. Bovendien hebben de twee de tiener vastgebonden op een tafel en haar stroomstoten gegeven en met kokend water overgoten.

„Dat het meisje het geweld heeft overleefd, is niet aan de verdachten te danken”, aldus de rechter. „Ze zijn op mensonterende wijze met haar omgegaan. Het slachtoffer werd dagenlang blootgesteld aan gevoelens van hevige pijn, doodsangst, wanhoop, eenzaamheid en verdriet.”

De martelingen vonden plaats in het ouderlijk huis van het meisje in Veendam. Na bijna twee weken sloeg haar zusje alarm en bevrijdde de politie het slachtoffer uit de woning. In het ziekenhuis bleek de 14-jarige zwaar onderkoeld en ondervoed te zijn. Ook had zij tweedegraads brandwonden. Het gezin met vier kinderen stond al jaren onder toezicht van hulpverleners. In het weekend, als de hulpverleners er niet waren, gebruikten de moeder en stiefvader veel speed.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Negen jaar voor doodslag op Trix Pieters van Schagen

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 62-jarige Ewald S. veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens doodslag op Trix Pieters van Schagen (85) op 7 december 2007 in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel geëist voor moord.

S. heeft bekend dat hij de vrouw, bij wie hij geregeld over de vloer kwam, in haar woning met een zware plastic tas op het hoofd heeft geslagen en vervolgens zwaargewond heeft achtergelaten. Volgens eigen zeggen deed hij dat toen zij hem betrapte op het moment dat hij haar pinpas terug wilde leggen, die hij eerder had gestolen. Toen de vrouw begon te gillen, sloeg hij haar in paniek.

De rechtbank acht niet bewezen dat de man het slachtoffer met voorbedachten rade heeft gedood. Hoewel hij wisselende verklaringen heeft afgelegd over wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld, is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat de verdachte de tijd heeft gehad zich te beraden.

De rechter heeft bij het opleggen van de straf rekening gehouden met het feit dat S. op zeer gewelddadige wijze een bejaarde vrouw, die hem volledig vertrouwde, van haar leven heeft beroofd. Bovendien heeft hij enkele uren later tevergeefs geprobeerd geld op te nemen met een bankpas van het slachtoffer.

S. kampte met een gokverslaving en had schulden. Hij ontvreemDde eerder al twee ringen bij de bejaarde vrouw. De man noemde haar in een getuigenverklaring, toen hij nog geen verdachte was, een „wereldmensie”.

Nou, zeker gezien het feit dat de rechtbank rekening houdt met de geweldadigheid en andere factoren zoals boven beschreven, is 9 jaar voor doodslag een presentje.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte liquidatie Namuk Dagestan aangehouden

Vanmorgen is in Utrecht een 44-jarige man aangehouden die er van wordt verdacht betrokken geweest te zijn bij schietpartij in de Cornelis Dirkszstraat op 24 februari 2009, waarbij Namuk Dagastan (38) om het leven kwam.

Er zijn huiszoekingen gedaan in Utrecht en Amsterdam. Daarbij zijn een vuurwapen en een grote hoeveelheid geld aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen of met dit wapen de dodelijke schoten zijn gelost. De aangehouden man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en is een bekende van de politie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

‘Tipgeefster’ terreuraanslag Amsterdam gearresteerd

De nationale recherche heeft vanochtend in Amsterdam een vrouw van 48 jaar gearresteerd, die op 11 maart vermoedelijk betrokken was bij een anoniem telefoontje over een dreigende terreuraanslag.

Die aanslag zou de dag daarop plaatsvinden in Amsterdam Zuidoost. Ze is aangehouden wegens het doen van een valse bommelding en dreiging met een terroristisch misdrijf.

Als gevolg van de melding werden op 12 maart winkels van de Arena Boulevard en de vestiging van Ikea in Amsterdam Zuidoost ontruimd. Een dag later konden de winkels pas weer open, nadat het politieonderzoek geen bevestiging van de dreiging had opgeleverd.

Uit nader onderzoek van de nationale recherche en de politie Amsterdam-Amstelland bleek dat het gewraakte telefoontje vanuit België kwam. Het is duidelijk geworden dat de verdachte op de bewuste 11 maart in Brussel verbleef.

De vrouw wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook