dinsdag 27 oktober 2009

Eis 18 Jaar voor moord in Middelmeer

De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens moord achttien jaar cel geëist tegen de Keniaan Maurice O. (33) uit Zwaag.

O. bracht 31 januari rond 8.20 uur in de Torenstraat in het Noord-Hollandse Middenmeer de nieuwe vriend Dennis Borman(35)uit Utrecht -bedrijfsleider van de Praxis in Huizen- van zijn ex-vriendin met 26 messteken om het leven. Op 2 februari werd hij gearresteerd.

Op de ochtend van de moord werd Borman bij zijn auto opgewacht door de verdachte, waarna hij werd doodgestoken. O. vertelde later aan een familielid dat hij het op een manier deed 'zoals je in Kenia een kip slacht'.

Die laatste woorden zijn van de belangrijkste getuige in het proces over de moord. De getuige is een in België woonachtige neef van de verdachte. Kort na de slachtpartij troffen ze elkaar ter hoogte van Tilburg, om met de neef verder te rijden naar Parijs voor een kort familiebezoek. Tijdens die rit vertelde de Keniaan uitgebreid dat hij die ochtend op de vriend van zijn voormalige vriendin en moeder van zijn twee dochters was afgestapt. De man zou negatief hebben gedaan over de kinderen en de omgangsregeling. In razernij had hij zijn mes getrokken. Na de misdaad was de man weggereden in zijn Renault Megane; in de achteruitkijkspiegel had hij de stuiptrekkingen in de benen van de ander gezien, 'net als bij een geslachte kip thuis'.

De officier van justitie kwam onder meer door deze uitspraak en doordat O. bij herhaling bleef insteken op het slachtoffer, tot de eis van achttien jaar cel.


Uitspraak op 10 november. Het zou 15 jaar worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Woenselse pedofiel mag terug naar Eindhoven

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft volgens de rechtbank i Den Bosch onterecht een gebiedsverbod opgelegd aan de veroordeelde pedofiel Sytze van der Velde (61) De kindermisbruiker heeft zojuist een kort geding gewonnen.

De rechtbank stelt dat de vrees dat de veroordeelde opnieuw kinderen misbruikt pleegt niet betekent dat er sprake is van een concrete dreiging van ordeverstoring. Dit zou vallen onder verstoring van de rechtsorde. Dreigende onrust door zijn terugkeer in Eindhoven is door de burgemeester onvoldoende gemotiveerd.

De rechter heeft hiermee gelijk. Met het herhalingsrisico is in principe rekening gehouden middels de strafmaat. Van Gijzel had aangevoerd dat van der Velde toezicht van de reclassering weigerde. Ook dat is niet waar: van der Velde is in hoger beroep gegaan tegen het toezicht van de reclassering.

Hoe gevoelig ook, ook een veroordeelde pedofiel moet na zijn straf ergens wonen. Hem de toegang weigeren in de stad waar hij vandaan komt is een soort van 'ot in my back yard gedachte'. Overigens is nog maar de vraag of van der Velde terug keert in Woensel: Het huis dat hij daar aanhield is verkocht en het valt te betwijfelen of een woningbouwvereniging hem graag een woning aan zal bieden.

Van der Velde woonde in de wijk "Woenselse watermolen".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Anderhalf jaar cel voor koorleider

Theo van W. (48) uit Utrecht is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte bewezen dat W., die zakelijk leider was van het Roder jongenskoor, drie jongens van dat koor heeft misbruikt.

Ook moet W. acht maanden cel gaan uitzitten die hem vier jaar geleden voorwaardelijk waren opgelegd. Ook toen is hij veroordeeld voor ontucht met een jongen van het koor. De rechtbank nam het hem bijzonder kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als vertrouwenspersoon van de slachtoffers. Volgens de rechtbank is W. berekenend te werk gegaan en heeft hij zich alleen laten leiden door zijn eigen lustgevoelens.

De rechtbank nam het de verdachte kwalijk dat hij niets heeft willen zeggen, maar vanuit detentie wel actief heeft geprobeerd om getuigen te beïnvloeden. De officier van justitie had twee jaar cel geëist. Maar de rechtbank woog ook mee dat W. een zware tijd tegemoetgaat in de gevangenis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

25 Jaar voor moord op moeder

De Irakees Omar Al K. (22) is door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor de moord op zijn moeder (45) en een poging tot moord op zijn zus (24). De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De steekpartij vond in februari plaats in een woning aan de Troelstraweg in Dordrecht. Agenten die poolshoogte kwamen nemen, vonden de zus zwaargewond op straat, zij was 36 keer gestoken. Haar moeder lag levenloos in de woning. Omer Al K. vluchtte naar het buitenland. De Oostenrijkse politie hield hem eind februari aan, nadat tegen de man een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd. Half maart leverde Oostenrijk de verdachte uit aan Nederland.

K. zou volgens het OM zijn moeder hebben gewurgd met remkabels van een fiets en haar ook meerdere malen met een mes hebben gestoken.

Update: Het hoger beroep dient in april 2010. Uitspraak verwacht op 29 april 2010

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

12 Jaar voor moord en poging tot moord

Huub S. (43) uit Kerkrade is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vriendin Erica van Vuuren (29) uit Maastricht en poging tot moord op de man met wie zij volgens S. een relatie had. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel geëist.

De rechtbank vindt dat de zwakzinnige S. met voorbedachten rade het tweetal heeft neergestoken in de woning van Erica van Vuuren in Maastricht, op 22 juni vorig jaar.

De rechtbank vindt dat S. op de bewuste dag voldoende gelegenheid heeft gehad om zich te bezinnen en dat er dus sprake is van opzet. Met een krik heeft hij een ruit ingegooid en zich zo toegang verschaft tot de woning. Vervolgens heeft hij met een slagersmes Erica van Vuuren met vijf gerichte steken gedood. De man met wie zij volgens S. een relatie zou hebben, werd drie keer neergestoken en werd zwaargewond.

Beide slachtoffers werden onder meer in hun hals gestoken. Ook daaruit blijkt volgens de rechtbank dat S. heel goed wist wat hij deed. De man werkte in een slachthuis, waar hij dieren via messteken in de hals moest doden.

Uit onderzoek in het Pieter Baancentrum bleek dat S. zwakzinnig en verminderd toerekeningsvatbaar is, maar leidt dat niet tot een tbs-advies. De rechtbank neemt die conclusie over. S. zegt zich niets meer van de fatale dag te kunnen herinneren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in zaak Ida Klijnstra

Bert-Jan van der S. uit Wolvega is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Ida Klijnstra (52).

Ida Klijnstra werd 23 juni 2008 in haar huis in De Blesse (Friesland) vermoord, na, zoals nu door de politie wordt vermoed, een uit de hand gelopen roofoverval. Zij werd van dichtbij doodgeschoten.

De moord is volgens de recherche vermoedelijk gepleegd door Arjan van der S. Die kon echter nooit worden ondervraagd, omdat hij zichzelf door het hoofd schoot toen een gewapend arrestatieteam hem in zijn woning in Franeker wilde aanhouden. De politie trof in zijn woning enkele handvuurwapens, bivakmutsen, tape en zwarte overalls aan. Daarnaast lag er twee kilo amfetamine in een vrieskist.

De recherche heeft nu de oudste zoon van deze zelfmoordenaar gearresteerd op verdenking van "mogelijke betrokkenheid bij de uitvoering van de overval op Ida Klijnstra", aldus persofficier Henk Mous.

De recherche heropende afgelopen september de moordzaak na nieuwe informatie over handlangers die de zelfmoordenaar had tijdens de roofoverval op Ida Klijnstra. De gearresteerde zoon is volgens justitie verdacht "op basis van getuigenverklaringen van mensen uit de omgeving van de vader en de zoon".

De zoon heeft eerder al vastgezeten voor mogelijke betrokkenheid bij de beleggingsfraude van zijn vader. Of hij in dat fraudedossier een verdachte blijft, wordt binnenkort beslist. De recherche heeft maandenlang gerechercheerd in de omgeving van Bert-Jan van der S., totdat een aanhoudingsteam afgelopen vrijdag bij hem binnenviel. In de woning van de zelfmoordenaar zijn bewijzen gevonden dat hij drie jaar lang een beleggingskantoor runde, waarmee hij investeerders oplichtte. Hij liet provinciegenoten grote bedragen investeren in teakplantages en Italiaanse vakantieparken. Het bleken luchtkastelen te zijn. Met deze piramideconstructie streek hij ongeveer een miljoen euro op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man vast voor moord op Diana Winkel

gerard b Vanmorgen vroeg is Gerard ' Gait' B. (48) (foto) uit Oldenzaal aangehouden voor de moord op Diana Winkel (47) uit Oldenzaal. Het betreft een buurman van Winkel. 

Gerard B. kon worden aangehouden dankzij tips die binnenkwamen na een uitzending van onder meer Opsporing Verzocht. De man zou in een dronken bui in een kroeg hebben verteld dat hij de moord had gepleegd.  De zaak werd ook behandeld in het Zesde Zintuig (RTL4), maar dit leverde -zoals te verwachten- geen extra informatie op.

Winkel -een tekenlerares aan het Twentse Carmel College- werd een jaar geleden door de politie dood aangetroffen in haar woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal. Verontruste familieleden hadden alarm geslagen omdat ze de vrouw al een tijdje niet konden bereiken. Omdat het herfstvakantie was, werd Diana Winkel door leraren en leerlingen op school nog niet gemist.

Update 3 december: Gait B. is wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook