dinsdag 15 juli 2014

geen vervolging terminaal zieke verdachte

Een man (46) uit Oostzaan wordt niet langer vervolgd voor het buitensporige geweld waarmee hij in 2011 met drie anderen een inbreker (50) in het Frans Otten Stadion in Amsterdam aanhield. De verdachte is terminaal ziek. Dat is voor het Openbaar Ministerie reden af te zien van vervolging.

De aanhouding ging met zoveel geweld gepaard, dat de inbreker uit Hoofddorp in coma raakte. Hij liep ernstig letsel op en overleed ruim een jaar geleden. Volgens justitie heeft de man uit Oostzaan zoveel geweld gebruikt, dat hij geen beroep op noodweer kan doen. Ze wilde hem vervolgen voor zware mishandeling met de dood tot gevolg.

De nabestaanden van de inbreker zijn verbijsterd over de beslissing de zaak te laten rusten, laat hun advocaat Richard Korver weten. Namens de familie noemt hij de beslissing van het Openbaar Ministerie uiterst ongelukkig en ongepast. "De familie meent dat nu als het ware een vrijbrief wordt gegeven voor terminaal zieken om misdrijven te plegen."

Het OM stelt de belangen van alle betrokkenen zo goed mogelijk te hebben afgewogen. Deze beslissing staat volgens justitie de nabestaanden van het slachtoffer niet in de weg een schadeclaim in te dienen.

Korver noemt het storend dat het OM niet de moeite heeft genomen de nabestaanden in een gesprek te informeren over het besluit. De advocaat kreeg vandaag zonder vooraankondiging een persbericht van het OM met een begeleidende brief toegezonden. De familie was nog niet op de hoogte van de inhoud. Korver overweegt nu een beklagprocedure te starten. Hij wil het gerechtshof een bevel vragen waarmee het OM de Oostzaner alsnog dient de vervolgen.

Op 29 mei 2014 werden de overige verdachten al  vrij van vervolging gesteld door het gerechtshof.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging eerder over tot strafvervolging van de bovengenoemde verdachte en seponeerde de zaken tegen de andere vier, onder wie de directeur van het stadion en zijn twee zonen. Terecht, zo oordeelde het gerechtshof op 29 mei in een beklagprocedure die de nabestaanden van de inbreker destijds hadden aangespannen. Zij hoopten dat het hof alsnog de vervolging van het viertal zou bevelen.

Volgens het hof zijn er geen aanwijzingen dat het viertal buitensporig geweld heeft gebruikt. De inbreker verzette zich hevig toen de mannen hem wilden aanhouden en overdragen aan de politie. De man werd betrapt op de diefstal van een koolzuurcilinder.

Voor de verdachte die wél voor de rechter wordt gebracht, ligt de zaak iets anders. Hij zou onder meer een nekklem op de inbreker hebben toegepast. Het is nog niet bekend wanneer zijn zaak dient.

Voor advocaat Peter Plasman, raadsman van een van de zonen, komt de beslissing van het hof niet als een verrassing. „Mijn cliënt is blij dat het hof net als het OM geen strafbare gedraging heeft vastgesteld, maar hij blijft het een trieste zaak vinden."

Een van de nabestaanden die de beklagprocedure aanhangig maakte, was de hoogbejaarde moeder van de inbreker. Zij is „bedroefd" over het oordeel van het hof, zei advocaat Richard Korver, en beraadt zich op nadere stappen, zoals een gang naar de civiele rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook