donderdag 11 december 2008

Lange gevangenisstraffen in 2008

Levenslang
Juliën Constanza (23), wegens de moord op Jesse Dingemans (8), in Hoogerheide, op 1 december 2006; veroordeling door gerechtshof Den Bosch, op 26 februari 2008.

Marcel Teunissen (39), wegens de moord op activist Louis Sévèke (41), in Nijmegen, op 15 november 2005; veroordeling door rechtbank Arnhem, op 7 maart 2008.

Dertig jaar cel en tbs
Henk van Dijk (47), wegens de meervoudige verkrachting van en moord op Suzanne Wisman (12), in Valthermond, op 12 december 2006, veroordeling door gerechtshof Leeuwarden, op 6 maart 2008.

24 jaar cel en tbs
Paul R. (30), voor de moord op Edith Arends-Van Greene (44), in Enschede, op 4 maart 2007; veroordeling door rechtbank Almelo, op 15 april 2008.

24 jaar cel
Brian R.(34), voor de moord op Elvin de Carmen (25), in Rotterdam, op 5 januari 2007; veroordeling door rechtbank Rotterdam, op 3 oktober 2008.

Twintig jaar cel
Kremling S. (43), voor de moord op Angela Pico (32), in Zoetermeer, op 12 maart 2006; veroordeling in hoger beroep door het gerechtshof Den Haag, op 15 juli 2008. De rechtbank had hem eerder tot 25 jaar veroordeeld.

E. (37) voor de moord op Teun Deen (54), directeur van staalbedrijf Fundia in Raamsdonkveer op 9 december 2005; veroordeling in hoger beroep door het gerechtshof te Den Bosch, op 21 Maart 2008. De officier van justitie heeft in eerste aanleg 16 jaar geëist terzake moord. De rechtbank Breda heeft verdachte op 11 mei 2006 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf terzake moord. Het OM eiste voor het Hof 20 jaar en TBS of levenslang.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ontsnapping uit Bijlmerbajes

Bijlmerbajes
bijlmerbajes

Het komt niet veel voor maar vanochtend is een 34 jarige gedetineerde ontsnapt uit de Bijlmerbajes. Een andere gedetineerde probeerde ook te ontkomen, maar dat mislukte.

De gevangene slaagde er rond acht uur vanmorgen in over de muren en door de sloot rondom de gevangenis te komen.

Justitie liet eerst weten dat de ontsnapping was verijdeld, maar kwam daar later op terug.
De 34-jarige man brak samen met een handlanger uit. Toen ze bij een laatste hek aankwamen, kon één van de twee worden gepakt. De ander ontkwam via de sloot. Buiten de poort zouden mensen klaar hebben gestaan om de ontsnapte man op te halen.

Justitie wil verder niets zeggen over de wijze waarop de gevangene ontsnapte. Ook over de identiteit van de persoon die werd gepakt of waar de twee voor in de cel zaten, wil justitie niets kwijt.  Bij de gevangene die ontsnapt is gaat het echter om de 34 jarige gedetineerde Roy Kaagman die een straf uitzat van 10 jaar voor gewapende overvallen.

Bijlmerbajes van bovenaf
Afbeelding kaart

De politie is op zoek naar de gedetineerde. Vreemd genoeg is er echter nog geen opsporingsbevel uitgevaardigd. De Bijlmerbajes laat onderzoeken hoe hij kon ontkomen.

Het is niet de eerste ontsnapping uit de Bijlmerbajes, hoewel de DJI daar ook vaag over is.

Harry M. wordt van doodslag verdacht en zit in voorlopige hechtenis. Niettemin neemt hij op 3 december 2007 de benen uit huis van bewaring Het Schouw (een van de torens in de Bijlmerbajes). Hij neemt de lift naar beneden, en komt dan in de Centrale Gang, ook wel Kalverstraat genoemd. Hij loopt onder de zes torens van de Bijlmerbajes door en komt dan bij het voorgebouw. Daar is de centraalpost waar bewakingspersoneel toezicht houdt. Om de personeelsuitgang te passeren, moet iedereen een justitiepas tonen. Voor Harry M. lijkt dat geen probleem, de twee deuren klikken open. Dan moet hij nog door portiersloge aan de ingang van het voorgebouw. Daar zien twee bewakers en ook personeel dat net naar binnengaat hoe Harry om 07.50 over een tourniquet klimt, de vrijheid tegemoet.

Vreemd genoeg slaat niemand slaat alarm en de ontsnapping van Harry M. komt niet in de krant. De directie van de Bijlmerbajes weet het stil te houden, zoals wel meer. Voor het personeel van de bajes geldt: zwijgen is goud.

Slechts een (vrouwelijke) bewaarder wordt geschorst vanwege de ontsnapping.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook