woensdag 18 mei 2011

Uitspraak: 12 jaar en tbs voor doodslag op Jesse Dingemans

Julien C. (26) is vandaag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twaalf jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging voor doodslag op Jesse Dingemans (8) op diens school in Hoogerheide in 2006. De eis was twintig jaar cel en tbs voor moord.

Het hof legt tbs op hoewel gedragsdeskundigen geen stoornis bij de verdachte hebben kunnen vaststellen omdat hij niet meewerkte aan onderzoeken. Hef hof oordeelt op basis van een oude rapportage en alle aanwijzingen uit het dossier dat de man toch aan een geestelijke stoornis moet hebben geleden en destijds verminderd toerekeningsvatbaar was.

Omdat niet precies duidelijk is wat er is gebeurd in het klaslokaal waar de jonge scholier de hals werd doorgesneden, is er volgens het hof geen bewijs voor moord.

Vanwege de gruwelijke wijze waarop het weerloze slachtoffer is gedood, het leed voor de nabestaanden en de schok in de samenleving was de maximale straf voor doodslag (vijftien jaar celstraf) gerechtvaardigd, aldus de uitspraak. Maar vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid viel de straf lager uit.

Het arrest is vrijwel identiek aan de uitspraak van de rechtbank in Breda in 2007. Tegen dat vonnis ging Julien C. in beroep. Zijn advocaat Tim de Bont noemde het arrest woensdag teleurstellend, maar hij kon nog geen definitieve uitspraken doen over een nieuwe gang naar de Hoge Raad. Hij bevestigde wel dat zijn cliënt zich altijd hevig heeft verzet tegen een gedwongen behandeling en merkte op dat tbs juist een punt is om in cassatie te gaan.

Volgens de raadsman is de uitspraak opmerkelijk en uniek omdat nooit eerder iemand is veroordeeld zonder dat er een stoornis is vastgesteld. (Dat is niet helemaal waar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook