donderdag 10 april 2008

Hell's Angels Amsterdam niet verboden in hoger beroep

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag besloten dat de organisatie Hells Angels Amsterdam niet wordt verboden.

Het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de eerdere beslissing van de rechtbank de Hells Angels niet te verbieden, werd afgewezen.

Het hof stelde vast dat niet geconcludeerd kan worden dat de Amsterdamse Hells Angels een criminele organisatie vormen. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een zwartgeldcircuit.

Volgens de advocaat van de Amsterdamse Angels, Marnix van der Werf, is het hof nog stelliger in zijn standpunt dat het OM het bij het verkeerde eind heeft dan de rechtbank.

Inmiddels hebben diverse rechtbanken en gerechtshoven zich nu over civiele zaken tegen de Hells Angels gebogen. Behalve tegen het 'chapter' Amsterdam - in Nederland de leidende afdeling van de club - zijn er zaken geweest tegen Angels in Friesland en in Limburg.

Telkens heeft het OM het nakijken gehad. Van der Werf verwacht dat het OM de zaken tegen de overige afdelingen van de Angels laat zitten.

"Amsterdam was natuurlijk het paradepaardje. Nu deze zaak is mislukt, lijken de zaken tegen de overige chapters tamelijk kansloos", aldus de raadsman.

Justitie heeft de afgelopen jaren zowel langs civielrechtelijke als strafrechtelijke weg een offensief tegen de Angels ingezet, maar is daar weinig succesvol in geweest.

Recentelijk resulteerde de strafzaak tegen een grote groep Angels, overwegend afkomstig uit Amsterdam, in een pijnlijke mislukking. De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk in zijn vervolging, omdat er verkeerd was omgesprongen met afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachte Angels en hun raadslieden.

Vorig jaar eindigde ook de strafzaak tegen de zogeheten Nomads, de Hells Angels in Limburg, in een nederlaag voor justitie. Nagenoeg het gehele chapter stond terecht wegens de liquidatie van drie clubgenoten. In hoger beroep kwam het gerechtshof tot een vrijspraak voor alle verdachten.

Een woordvoerder kon vandaag nog niet aangeven of het OM beroep in cassatie zal aantekenen tegen de beslissing van het hof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arestant pleegt zelfmoord in politiebureau Haarlem

De man die dinsdagochtend zelfmoord pleegde op het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem, heeft dat met zijn eigen vuurwapen gebruikt.
Dit werd donderdag bevestigd door de burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders. De man schoot zichzelf door het hoofd in het cellencomplex.

De man was aangehouden na een inbraak in een coffeeshop aan de Koudenhorn en was geboeid overgebracht naar het cellencomplex. Nog voordat hij in een cel was opgesloten zag hij kans zichzelf met zijn eigen vuurwapen van het leven te beroven.

Het is nog niet duidelijk hoe een en ander heeft kunnen gebeuren. Het vuurwapen werd kennelijk niet aangetroffen bij de fouillering van de inbreker. De politie doet verder geen mededelingen over de zaak in het belang van een onderzoek door de Rijksrecherche.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties in Scheveningse ontvoeringszaak

Dennie M. in gelukkiger tijden
Dennie M.
De recherche van Bureau Scheveningen heeft enkele verdachten aangehouden in de zaak van de gijzeling/ontvoering van de 15-jarige jongen 'L' uit Den Haag op 30 december 2007.

Het slachtoffer werd die dag in de avonduren door een aantal personen uit huis gelokt. Op de hoek van de Symonszstraat en het Willem Beukelszoonplein werd hij onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen in de kofferbak van een auto te gaan liggen. Hierna werd met de auto naar een parkeerterrein aan de Daal en Bergselaan gereden. Daar werd het slachtoffer door de inzittenden van de auto uit de kofferbak gehaald en flink mishandeld. Hierna reden zijn belagers met de auto weg en lieten het slachtoffer achter op het parkeerterrein. Uit onderzoek bleek dat de bij de ontvoering betrokken auto van diefstal afkomstig was.

De recherche vroeg middels een reconstructie in Team West van RTV West op 27 februari aandacht voor de zaak.

Uitvoerig rechercheonderzoek heeft er toe geleid dat in maart drie verdachten konden worden aangehouden. Het gaat om Dennie M. (25) (foto) en Babette L (15) uit Leiden. Daarnaast kon een 20- jarige Hagenaar worden aangehouden. Het drietal is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het minderjarige meisje is op last van de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. De twee mannelijke verdachten zitten momenteel in bewaring.

De recherche van bureau Scheveningen verwacht dat binnenkort ook de vierde verdachte aangehouden kan worden. Het onderzoek naar deze laatste verdachte is nog in volle gang.

Update 15 oktober 2008: Dennie wordt als enige veroordeeld
Update 9 juni 2010: Dennie M. krijgt in hoger beroep 4 jaar cel en tbs en 18 maanden OBM (LJN: BN0759). De overigen worden niet veroordeeld. M. gaat in Cassatie. De uitspraak wordt verwacht op 17 januari 2012
Update 31 januari 2012: De Hoge Raad verwijst de zaak terug naar het Hof in Den Haag

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook