maandag 2 januari 2012

Korpschef Henk van Essen heeft hypocriete kritiek op dierenpolitie

“Hoe ernstig dierenmishandeling -en verwaarlozing ook is, mijn constatering blijft dat iedere agent die wordt ingezet voor de aanpak van dierenleed, niet kan worden ingezet voor de bestrijding van overvallen, kinderporno en woninginbraken.” Dat zei korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij moge daarin gelijk hebben, maar alle wetsovertredingen zijn de moeite waard om behandeld te worden. Gegeven het feit dat veel politiemensen worden ingezet bij snelheidscontroles en het uitschrijven van bonnetjes voor relatief lichte vergrijpen, kan daar net zo goed een vraagteken bij worden gezet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Willem Holleeder komt vrij

holleeder3
Willem Holleeder (53) komt waarschijnlijk eind januari vrij. Zijn straf van 9 jaar wegens afpersing van vastgoedhandelaren zit er dan op. Er is enige tijd sprake geweest dat hij opnieuw aangeklaagd en vervolgd zou worden wegens betrokkenheid bij moorden op vastgoedhandelaar Willem Endstra, Cor van Hout, hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft echter onvoldoende bewijs hebben om hem te vervolgen.  Jarenlang politieonderzoek heeft volgens justitie onvoldoende bewijsmateriaal opgeleverd. Dat is gebleken na speciaal beraad van het OM.

Hoewel er verscheidene aanwijzingen zouden zijn dat Holleeder opdrachten tot het doden van criminele kompanen heeft gegeven, ontbreekt het dus  ondanks zeer uitvoerig onderzoek aan technisch bewijs. Er zijn bijvoorbeeld geen vingerafdrukken op wapens, telefoontaps of observaties die Holleeder in verband brengen met dergelijke misdrijven.

Saillant in deze is dat 'kroongetuige' Peter la Serpe reeds in 2006 vóór het begin van het grote  'Passage' liquidatieproces, beschuldigingen richting Holleeder had geuit, maar dat deze op verzoek van la Serpe (?) 'uit het dossier' gehouden werden. De rechtbank had om deze informatie gevraagd. De landelijke top van het Openbaar Ministerie (OM), het college van procureurs-generaal, was hier ook van op de hoogte. Dat blijkt uit een brief die de voorzitter van het college, Herman Bolhaar, onlangs schreef aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in Amsterdam.

Advocaat Nico Meijering noemde dat in december 2011 "schokkend en verbijsterend dat de hoogste bazen akkoord zijn gegaan met het uit de wind houden van Holleeder.” Dit werkt sterk in het nadeel van andere verdachten in het proces, benadrukt de raadsman. "Door het achterhouden van de Holleederverklaringen is La S., in mijn ogen een kroonleugenaar, de bliksem gaan afleiden naar onze cliënten. Onbegrijpelijk dat men dat heeft goedgevonden.”

Meijering is raadsman van onder anderen Dino Soerel, die door justitie wordt beschouwd als een van de opdrachtgevers van diverse liquidaties.

Waarom er overigens plots ruchtbaarheid gegeven wordt aan het vrijomen van Holleeder is giswerk. Er wordt gesuggereerd dat het pesterij van justitie is, die mogelijk zouden hopen dat Holleeder wordt opgewacht door mensen die nog een rekening met hem zouden willen vereffenen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook