vrijdag 13 februari 2009

Levenslang voor moordenaar Edwina Pantoflet

Edwina Pantoflet
De rechtbank in Utrecht heeft vandaag Robby E. uit Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Utrechtse Edwina (27) Pantoflet. Hij krijgt de zwaarst mogelijke straf omdat hij in juni vorig jaar in Utrecht voor de tweede keer een overval pleegde waarbij hij Edwina vermoorde. Volgens justitie zou hij eerder ook een relatie met het slachtoffer hebben gehad.

Robby E. ging in Utrecht naar Edwina toe, omdat hij financiële problemen had. Toen bleek dat zij geen geld had, nam hij zijn ex en haar zoontje (3) mee naar de woning van de pleegmoeder (62) van de vrouw, aan de Merwdedekade.

Hij knevelde en bedreigde de vrouw en een 67-jarige kennis die op bezoek was en dwong hen om hun bankpassen en pincodes af te geven. Nadat hij ruim 4000 euro had gepind, bond hij de drie slachtoffers vast aan handen en voeten. In paniek besloot hij de drie volwassenen te doden. Dat lukte alleen bij zijn ex-vriendin. Die vermoordde hij met een messteek in haar hals. De twee ouderen probeerde hij te doden door hun neus en mond dicht te houden. Uiteindelijk wist een van hen te ontkomen en de buren te waarschuwen.
Robby E. vermoordde in 1999, ook tijdens een overval, al een 72-jarige vrouw in haar woning. De Amsterdammer werd daarvoor in eerste instantie veroordeeld tot acht jaar en tbs, maar het gerechtshof zette die straf om in een gevangenisstraf van tien jaar. Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) was een tbs-behandeling niet nodig, omdat het misdrijf de man volledig kon worden toegerekend. Dat is nu weer het geval.

Volgens de rechtbank is levenslang een uitzonderlijke straf, die weinig wordt opgelegd. Gezien het verleden van E. en het gevaar dat hij met zich meebrengt, is dit voor hem echter de enige passende straf, benadrukten de rechters. Door dit vonnis op te leggen blijft de man namelijk voor de rest van zijn leven achter de tralies en wordt de samenleving tegen hem beschermd. Hij kan alleen vrijkomen als hij ooit gratie krijgt. Dat gebeurt echter zeer zelden. Robby E. is de 39ste Nederlander na de Tweede Wereldoorlog, die zijn leven achter de tralies moet slijten.

Advocaat M. Zumpolle vindt het vonnis van de rechtbank duidelijk maar teleurstellend. Hij wees er op dat zijn cliënt na zijn vrijlating na zijn eerste celstraf telkens "verkeerde keuzes" had gemaakt. Volgens hem wijst dat op een ernstige stoornis bij E., die zelf ook behandeling wil. Zumpolle adviseert zijn cliënt dan ook om in hoger beroep te gaan. In de tussentijd zouden andere deskundigen opnieuw onderzoek kunnen doen naar de toerekenbaarheid van de Amsterdammer.
Update 15 oktober 2009 Het gerechtshof wil dat toch opnieuw TBS overwogen wordt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zestig uur werkstraf voor chantage en haatmail Gerard Spong

Pieter van R.(43) uit Den Haag is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur wegens het sturen van een haatmail aan advocaat Gerard Spong.

Daarin probeerde hij de raadsman te dwingen de aangifte die hij heeft gedaan tegen politicus Geert Wilders, in te trekken. Ook moest hij zijn excuses aan het Tweede Kamerlid aanbieden.

Van R. dreigde naar eigen zeggen belastende informatie over Spong te onthullen als hij dat niet zou doen. De man stuurde de e-mail omdat hij boos was over de beslissing van het hof dat justitie Wilders strafrechtelijk moet vervolgen in verband met zijn uitspraken over moslims en de islam.

Spong was een van degenen die het hof had verzocht dat besluit te nemen.

Dat is nog eens een lik op stuk veroordeling

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jonge verdachten in bedreigingszaak Weesp blijven in voorarrest

De 'bedreigers' op Station Weesp
weesp1
De Rechter Commissaris heeft beslist dat Iljitsj Trok (14) en Melvin Bos (13) uit Weesp die verdacht worden van het plegen van een dreigtelefoontje nog veertien dagen blijven vastzitten.

Ze hebben bekend ze dat ze maandag in een telefoontje naar de politie een school in hun woonplaats hebben bedreigd.

In dat telefoontje werd gezegd: ''Ik ben de seriemoordenaar van Weesp. De Jozefschool gaat eraan''. Wat hun precies ten laste wordt gelegd is onduidelijk.

Jan R. (54) die wordt verdacht van het sturen van een dreigbrief aan een basisschool in de plaats is vrijdag voorlopig op vrije voeten gesteld. Justitie ziet geen noodzaak hem in bewaring te stellen voordat hij eventueel voor de rechter moet verschijnen. De licht verwarde man had een brief geschreven naar een school met daarin de woorden: "Zijn jullie de volgende Dendermonde school?" Volgens zijn advocaat Sam Bharasingh (ook de advocaat van Melvin Bos) is dit geen bedreiging maar gewoon een vraag.

Een 37-jarige huisgenoot van hem werd vrijdag aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid, maar later weer vrijgelaten omdat er onvoldoende betrokkenheid kon worden aangetoond.

De gemeente neemt het telefoontje van de jongens zeer hoog op. ''Het maatschappelijk effect van de bedreiging is te groot geweest'', aldus een woordvoerster van de gemeente.

Intussen zijn de veiligheidsmaatregelen op de scholen opgeheven. De burgemeester, Bart Horseling, zei dat de dreiging rond de scholen weg is. Hij heeft begrip voor de ouders in zijn gemeente die boos zijn over de gebrekkige informatie.

''Maar het was nodig om terughoudend te zijn in het belang van het onderzoek.'' Hij is blij dat de zaak achter de rug is. '

'Ik hoop dat met het bekend worden van deze feiten een einde komt aan de enorme onrust en hectiek van deze week in de Weesper gemeenschap.''

Yasmin Trok, de moeder van Iljits en zelf onderwijzeres, zei vrijdagavond in het programma Paul & Witteman dat haar zoon op het netwerk Hyves wordt bedreigd door leeftijdsgenoten.

''Ze zullen hem in elkaar rammen als hij weer terug is in Weesp.''

Hoeveel onrust het telefoontje ook heeft veroorzaakt, dat is geen reden tot verlenging van het voorarrest. Voorarrest is geen straf maar een onderzoeksmaatregel waarvoor in het algemeen drie redenen zijn: Ontsnappingsgevaar, kans op herhaling en 'in het belang van het onderzoek'.

Aangezien jongens van 13 en 14 over het algemeen niet voor gevangenisstraf in aanmerking komen, ze zeer veel berouw lijken te hebben, ze door hun ouders aangegeven zijn en ze bekend hebben, lijkt geen van deze 3 gronden aanwezig.

Volgens de rechter commissaris zou het echter gaan om de veiligheid van de jongens. Het lijkt er echter meer op dat de rechter commissaris de voorarrestmaatregel inzet als straf. Dat het telefoontje veel onrust heeft veroorzaakt is grotendeels de schuld van burgemeester en politie die geen informatie gaf aan het publiek, terwijl zij maandag al de beschikking had over de video uit de security camera op het station Weesp waarop de jongens te zien waren.

Pas toen zij deze dagen later naar buiten brachten werden de jongens herkend en aangegeven.

De bedreigde Sint Jozefschool in Weesp blijkt de school te zijn van het broertje van één van de bedreigers. De moeder zou gistermorgen naar de school zijn geweest voor spoedoverleg met de leerkracht van het broertje.

De tieners, van wie er twee al binnen een kwartier na de uitzending door hun ouders bij de politie werden binnengebracht, worden momenteel aan de tand gevoeld over de telefonische bedreiging, de dreigbrief en de mysterieuze verschijning van een gemaskerd persoon.

De twee jongens volgen onderwijs op college De Opmaat. Dit is een speciale school op vmbo-niveau voor probleemkinderen die op een gewone school niet kunnen aarden omdat ze gedrags- of leerproblemen hebben. Iljitsj werd eerder van het Vechtstede College in Weesp gestuurd. Volgens zijn omgeving blowde hij veel en moest hij na allerlei problemen vertrekken. Melvin B. zou eerder op het Vechtstede College hebben geroepen: "Ik ben de seriemoordenaar van Weesp en ik schiet jullie allemaal kapot.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zes jaar in hoger beroep in Delftse 'pink'-zaak

Het gerechtshof in Den Haag heeft  twee mannen veroordeeld tot celstraffen van zes jaar.

De twee waren in 2006 betrokken bij een overval in Delft, waarbij de pink van Mark destijds 21) en het haar van diens vriendin Eveline (destijds 22) werden afgeknipt.

Eén van de mannen, de 36-jarige Rene van der Z., werd eerder door de rechtbank vrijgesproken. Het hof gelooft echter dat Z. het incident heeft uitgelokt.

De rechtbank legde de 24-jarige Niyaaz B. kreeg eerder al een gevangenisstraf op van acht jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen hen straffen van respectievelijk acht en zeven jaar cel.

Volgens het OM zijn Mark en Eveline het slachtoffer geworden van jaloezie en een concurrentiestrijd binnen de anabolenmarkt.

Niyaaz zou verliefd zijn geweest op de Eveline. Omdat hij haar niet kon krijgen, maakte hij Mark zwart bij zijn contacten in het 'anabolenwereldje'. Hij hoopte dat als Mark werd 'overvallen vanwege zijn betrokkenheid bij de anabolenhandel', Eveline wel genoeg van Mark zou krijgen en zou komen uithuilen bij hém.

Zie ook: Tot 8 jaar eis in Delftse pinkzaak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook