maandag 25 augustus 2008

Aanvallers Nederlands echtpaar bij Rome worden uitgezet

arrestanten-italie Verbazingwekkend was vandaag het bericht dat de 2 Roemenen (foto) die het Nederlandse echtpaar Paul (54) en Wilma (52) van Munster uit Waalre zwaar mishandelden, beroofden en de vrouw verkrachtten toen die even buiten Rome in een tent lagen te slapen slechts terug worden gestuurd naar Roemenië.

Wellicht zend dit toch het verkeerde signaal aan illegale immigranten die van plan zijn even naar huis terug te gaan: Beroof maar iemand want als je al gepakt wordt dan wordt je thuisreis betaald. Aan het einde van de vakantie in Roemenië of waar dan ook, ga je gewoon weer terug naar Italië

Het Koppel was bezig met de laatste etappe van een fietstocht voor het goede doel Stichting Planterij de Pimpernel uit Waalre en Stichting Recreatie Gehandicapten in Haarlem zouden ieder de helft van de opbrengsten krijgen. Hoe het nu met de slachtoffers gaat is niet bekend. Zij hadden meerdere botbreuken en bij de vrouw zijn meerdere tanden uitgeslagen. Zij hebben inmiddels bezoek gehad van de Nederlandse ambassadeur in Italië en keren waarschijnlijk woensdag 27 Augustus naar Nederland terug.

Update 7 mei 2009: Zij kregen ruim 11 jaar cel

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Groet in het Fries reden tot moord voor randdebiel

Niels-Kooistra ,,Middei”, was alles wat de 28-jarige Niels Kooistra zei tegen de Vincent M. (18), die hem even later levensgevaarlijk zou verwonden. Het was midden in de nacht van 1 op 2 augustus en Niels reed met zijn vriendin na een feestje terug naar huis, in de Leeuwarder wijk Camminghaburen.

Het ‘goedemiddag' in het Fries zal een geintje zijn geweest, vertelt officier van justitie Henk Mous. Maar de latere dader verstond iets anders. Hij dacht voor ‘mietje' te worden uitgescholden. ,,Dat leidde tot gesodemieter”, zegt Mous. De verkeerd begrepen groet ontaardde in een ruzie, die Kooistra uiteindelijk fataal zou worden.

Er ontstond een gevecht, waarin Niels de jas van zijn belager wist te bemachtigen. Zijn vriendin en hij ontkwamen met de jas in bezit. Maar even later kwamen ze er achter dat de huissleutels van de jongen er nog in zaten.

Daarop besloten ze terug te gaan om de jas terug te geven, maar de beledigde kemphaan had ondertussen een scherp voorwerp –vermoedelijk een priem of een schroevendraaier- weten te bemachtigen, waarmee hij Niels herhaaldelijk in de nek stak. Het slachtoffer moest op straat worden gereanimeerd voordat hij naar het Medisch Centrum Leeuwarden kon worden vervoerd.

Twee weken lang verkeerde Niels tussen leven en dood. Door een dwarslaesie was hij onder zijn nek verlamd en niet meer in staat zelfstandig te ademen. Vrijdagmiddag 15 augustus bezweek de 28-jarige.

Of de verlamming direct veroorzaakt is door de verwondingen die de verdachte hem heeft toegebracht, kan de officier van justitie Henk Mous nog niet zeggen.

,,Ik zeg alleen dat Niels' medische behandeling is stopgezet. ....... Ik heb net met de familie gebeld. Die wil ook niet dat er van euthanasie wordt gesproken.”

Het stopzetten van de beademing was volgens Mous onvermijdelijk. Verdere behandeling was zinloos: ,,Niels had geen keuze. Als de hulpdiensten vijf minuten later waren gekomen, was hij ter plekke overleden.” Van actieve euthanasie is dus volgens Mous geen sprake.

Toch kan de vraag of Niels Kooistra al dan niet door euthanasie is overleden, juridische gevolgen krijgen. Volgens Mous is de dood van Niels Kooistra rechtstreeks te wijten aan de 18-jarige verdachte. ,,Je kunt hem dat op een bepaalde manier toerekenen. Het gaat ons erom dat aan te tonen.” Als Niels Kooistra zelf voor zijn levenseinde heeft gekozen, kan het een stuk lastiger worden de dader voor moord of doodslag veroordeeld te krijgen.

De achttienjarige verdachte kon na aanwijzingen van getuigen snel in de buurt worden aangehouden. Duikers hebben in het water bij de plek des onheils, tussen de Havingastate en de Camminghaburg, vergeefs gezocht naar het moordwapen.

Vorige week heeft de rechter bepaald dat de verdachte nog dertig dagen vast moet zitten. Dader en slachtoffer woonden bij elkaar in de buurt, maar kenden elkaar volgens Mous niet.

Update 2 december 2008: Vincent M. krijgt 12 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook