woensdag 28 april 2010

Echtpaar dood gevonden in Landsmeer

In Landsmeer is een bejaard echtpaar dood gevonden in hun huis aan de Meervalweg. Een van de buren had alarm geslagen toen het echtpaar al 8 weken niet was gesignaleerd. tevens hing er een indringende lucht.

Of er sprake is van een misdrijf of bijvoorbeeld Koolmonoxidevergiftiging is nog niet duidelijk.

Update 5-5-2010: De politie gaat er nu vanuit dat de 61-jarige vrouw haar 69-jarige echtgenoot van het heeft leven beroofd en is zij daarna zelf om het leven gekomen. Hoe zij de man heeft omgebracht, is niet bekend. Ook weet de politie niet hoe de vrouw om het leven is gekomen. Wel is uitgesloten dat derden in het spel zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 14 jaar voor moord Wijchen

Tegen drie mannen uit Wijchen, is in de rechtbank in Arnhem tot 14 jaar geëist wegens een bloedige eermoord in Wijchen op 12 april 2009.

Een Afghaan (inmiddels 45) stak toen de nieuwe vriend (44) van zijn ex-vrouw meer dan twintig keer in borst, buik, rug, hals en armen. Het slachtoffer was eerst van de trap gegooid en met een stroomstootwapen verlamd. Hij werd op straat achtergelaten.

Bij het misdrijf nam de man zijn zoon (19) mee die het stroomstootwapen hanteerde. Tegen hem eiste de aanklager acht jaar cel. Hij is volgens de officier enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en heeft oprecht spijt. Tegen een andere man (28), die niet meer vastzit, eiste justitie elf jaar cel, omdat hij zonder vragen te stellen met de vader en zoon heeft meegedaan. Voor een Duitse Afghaan, die eerst van betrokkenheid werd verdacht, eiste justitie vrijspraak.

Uitspraak op 12 mei.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: opnieuw 25 jaar in hoger beroep voor moord op Robienna Reboe

Tegen Shelwin R (49) is vandaag in hoger beroep opnieuw 25 jaar gevangenisstraf geëist wegens de moord op Robiënna Reboe (12) en poging tot moord op haar moeder in Amsterdam, op 28 mei 2009.

Vorig jaar eiste het OM voor de rechtbank een gelijkluidende straf. De rechtbank verklaarde de moord op Robiënna bewezen, maar achtte onvoldoende bewijs voorhanden voor de poging tot moord op de moeder van het kind. Het vonnis van de rechtbank luidde twintig jaar cel.

Shelwin R., die evenals het OM hoger beroep aantekende, hield ook vandaag vol dat Robiënna's dood is te wijten aan een tragisch ongeluk: het meisje is volgens hem in zijn geopende stanleymes gelopen. Robiënna bloedde ter plekke dood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 30 jaar voor Utrechtse Drugsmoord

Leonard S. (27) is door de rechtbank in Utrecht vandaag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat S. in Utrecht samen met de 21-jarige Cartney K. op 13 januari 2008 een man (30) heeft gedood op de Dickenslaan in Utrecht. Cartney K. werd veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf..

Leonard S. en Cartney K wilden drugs kopen bij hun slachtoffer. De rechtbank woog heel zwaar mee dat S. op de dag van het misdrijf pas elf dagen vrij was. Hij was in 2003 tot negen jaar cel veroordeeld wegens doodslag.

De twee mannen wilden niet betalen voor de drugs die ze bij hun slachtoffer kochten. Er ontstond een vechtpartij in de huurauto van de verdachten. Het slachtoffer probeerde te vluchten met de autosleutels. De verdachten haalden hem in en S. schoot de man neer. K. werd opgespoord doordat de politie de auto achterhaalde. De politie kreeg S. te pakken, omdat K. zich in de cel liet ontvallen dat hij voor iemand anders vastzat.

De officier van justitie had levenslang tegen S. geëist. De rechtbank noemde die eis begrijpelijk omdat de verdachte kort na zijn vrijlating al weer deelnam aan een gewapende beroving. Maar de rechtbank woog ook mee dat de verdachte pas 27 jaar is en een levenslange gevangenisstraf hem ieder perspectief op terugkeer in de maatschappij zou ontnemen. De rechters vinden dat met een straf van dertig jaar recht wordt gedaan uit een oogpunt van vergelding en bescherming van de maatschappij.

Beide veroordeelden hebben zich beroepen op hun zwijgrecht. Ook in het Pieter Baan Centrum hebben ze niet willen meewerken aan onderzoeken naar hun persoonlijkheid.

De zaak is niet zonder horten en stoten geweest. Er was in 2008 al een eis, maar omdat de rechtbank gewraakt werd, moest de zaak over.

Update 31 mei 2012: Het gerechtshof in Arnhem veroordeeld Leonard S. tot 22 jaar (eis levenslang). Cartney K. houdt 16 jaar.

Update Mei 2014: Cartney K. raakt in de gevangenis betrokken bij een poging tot doodslag/moord op Geert M.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook