dinsdag 17 augustus 2010

Brit neergeschoten in broodjeszaak in Amsterdam

Een Brit (48) is eerder vanavond neergeschoten in Broodje Veronica Fritschy aan de Rooseveltlaan 67 in Amsterdam-Zuid.
De man raakte zwaargewond. Hij werd meerdere malen geraakt.

De schutter kwam volgens de politie om kwart over negen de zaak binnen. Hij vuurde toen enkele schoten op het slachtoffer op, waarna hij achterop een motor bij een andere man sprong en wegreed.

Het slachtoffer is geen bekende van de Nederlandse politie. Misschien wel van de Engelse politie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 8 jaar en tbs voor verkrachting in Huijbergen

Er is 8 jaar en TBS geïst tegen P. van E. (24) uit Ossendrecht wegens ontvoering en verkrachting van een meisje in Huijbergen.

De man heeft bekend en zei geobsedeerd te zijn door horrorfilms waarin mensen gemarteld en vermoord worden zoals in ‘Saw’ en ‘Hostel’. Hij was op pad gegaan om fantasieën uit deze horrorfilms uit te voeren.

Hij had eerder een andere vrouw aangevallen maar die bleek fysiek te sterk. Toen had hij zich op het 13 jarige meisje gericht.
Het feit dat zij kalm bleef en niet ging gillen -zoals in horrorfilms- heeft waarschijnlijk haar leven gered; de man raakte van slag toen zij niet reageerde zoals hij had verwacht. Na de verkrachting van het meisje was de verdachte volgens het psychiatrisch rapport ‘teleurgesteld’: "Als zij hevig had geschreeuwd, als ik had gezien dat ze heel bang was, dan was het anders gegaan,” bekende hij tegenover de psychiater.

De man stond vandaag tevens terecht voor de aanval op de andere vrouw.

Uitspraak 31 augustus

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: Opnieuw 3 jaar voor doodrijden IKEA verkeersregelaar

De advocaat generaal heeft in Hoger Beroep 3 jaar cel + 1 jaar voorwaardelijk en 5 jaar rijontzegging geëist tegen  Dion Granger (27) het doodrijden van parkeerwacht Willem van Koerten (54) op het parkeerdek van IKEA in Amsterdam op 17 augustus 2008 en het met de dood bedreigen van een andere verkeersregelaar. Justitie acht hem schuldig aan doodslag op Van Koerten  De eis is gelijk aan de straf die rechtbank hem eerder oplegde. Willem van Koerten overleed enkele dagen na het incident aan hoofdletsel.

"Hij had ook nog weg kunnen stappen"Dion Granger blijft er echter bij dat hij van Koerten niet opzettelijk op het parkeerdek bij Ikea met zijn auto heeft geschept. “Ik heb hem niet onderuit gereden. Dat zou een leugen zijn. Hij had ook nog weg kunnen stappen”, zei hij vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam.

Bij de eis hield het OM rekening met de narcistische persoonlijkheidsstoornis waar Granger volgens deskundigen aan lijdt. Volgens de advocaat-generaal is Granger verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM is er overigens onvoldoende van overtuigd dat Granger de ernst van de zaak inziet.

Hij liet zelf tijdens de zitting weten dat hij wel degelijk spijt heeft. “Ik ben niet van steen.” Granger zei dat hij een brief heeft geschreven aan de familie van het slachtoffer om zijn kant van het verhaal te vertellen en bood aan ze te helpen als ze daar behoefte aan hebben.

Van Koerten gaf een stopteken toen de verdachte kwam aanrijden. Dion Granger had even daarvoor ruzie gehad met een collega van Van Koerten en hij reed te hard over het parkeerdek. Hij verklaarde dat hij schrok van de boomlange man die er volgens hem erg intimiderend uitzag. Hij stopte even maar trok daarna weer op, waarop de verkeersregelaar zijn handen op de motorkap legde en vervolgens helemaal op de auto belandde. G. zou volgens justitie gas hebben gegeven en stopte daarna abrupt, waarop Van Koerten hard met zijn hoofd op de grond viel.

De advocaat van Granger, Theo Hiddema, zei dat zijn cliënt niet verantwoordelijk is voor de dood van Van Koerten en pleitte op dit punt voor vrijspraak. Hij handelde volgens de raadsman in paniek. Volgens Hiddema was de gezondheidstoestand van de verkeersregelaar niet optimaal. Hij zou ook door hartfalen of een herseninfarct kunnen zijn gestorven, aldus Hiddema.

Dat kan natuurlijk, hij kan ook door marsbewoners telepathisch zijn omgebracht, alles is mogelijk, maar is het waarschijnlijk? Sectie heeft aangetoond dat de man aan hersenletsel overleed.

Dion Granger werd na het doodrijden van van Koerten gearresteerd. Hoewel hij kort daarop weer werd vrijgelaten werd hij in augustus 2008 weer gearresteerd.  Hij heeft 3 jaar + 1 voorwaardelijk. Dat is dus 36 maanden onvoorwaardelijk. Met 1/3e VT moet hij dus 24 maanden zitten, is twee jaar. Hij is dus deze maand vrijgekomen en had mogelijk al verlof of zat de laatste maanden in een half-open of open kamp (overdag buiten, alleen ‘s nachts in de cel).

Uitspraak over 14 dagen.


Update:
In hoger beroep krijgt hij eveneens 4 (waarvan 1 voorwaardelijk) jaar. Op 8 november 2011 wordt zijn cassatie afgewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: cel en TBS voor moordpoging Klazienaveen

Een meisje (17) en twee jongens van 17 en 18 jaar –allen uit Emmen- zijn door de rechtbank in Asssen tot celstraffen en jeugd tbs veroordeeld wegens een gezamenlijke poging tot moord op de vader (46) van het meisje in zijn huis in Klazienaveen (Drente) op 14 april van dit jaar.  De drie bedachten het plan de vader van het meisje met messen te vermoorden, omdat zij naar eigen zeggen door haar vader was misbruikt en mishandeld.

De dochter kreeg 127 dagen celstraf en jeugd-tbs opgelegd. De rechtbank vindt het belangrijk dat ze zo snel mogelijk behandeld wordt. Daarom duurt de celstraf niet langer dan haar voorarrest. Haar vriend (17) moet een jaar de cel in. Daarnaast kreeg hij voorwaardelijke jeugd-tbs met een proeftijd van twee jaar en toezicht van de jeugdreclassering. De andere verdachte (18) moet anderhalf jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

In hoger beroep op 4 mei 2011 krijgt het meisje 12 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ maatregel

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Belediger agent wordt vervolgd

Een man (19) uit de Diamantbuurt in Amsterdam, moet zich voor de rechter verantwoorden wegens het vorig jaar beledigen van motoragent Harry Riekerink (33) die op 22 oktober 2009 een vrouw had doodgereden. Riekerink werdt daarvoor op 1 juli j.l. veroordeeld tot 120 uur taakstraf.

De verdachte verspreidde na het ongeval briefjes met teksten als:

“Hij heeft niet alleen ons onrecht aangedaan maar ook de vrouw die overstak en te vroeg het leven heeft verlaten. Omdat hij weer eens door rood reed zonder zwaailichten en sirenes.”

De agent was zonder sirene en zwaailicht op weg naar een collega die hulp nodig had. Na de dood van de vrouw ontstond onrust in de buurt.

Met de nieuwe zakelijkheid in Nederland valt te verwachten dat de man voor de belediging waarschijnlijk meer krijgt dan de agent voor het doodrijden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook