vrijdag 9 januari 2009

Franklin F. zal waarschijnlijk verklaring afleggen m.b.t. Gabriëlle Cevat

Gabriëlle Cevat

Franklin F. (49), de man die vorig jaar juli hoofdagente Gabriëlle Cevat in Amstelveen zou hebben doodgeschoten, zal volgens zijn advocaat Peter Plasman waarschijnlijk tijdens de behandeling van zijn proces een verklaring zal afleggen.

Het proces tegen Franklin Falconi begint dinsdag 13 januari. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord dan wel doodslag op Cevat.
Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van moord op zijn ex-vriendin en poging tot moord op haar ouders.

Falconi heeft zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht. Plasman verwacht dat zijn cliënt de rechtbank zal vertellen wat er zijns inziens op de bewuste avond is gebeurd en waarom het zo uit de hand is gelopen.

De 28-jarige Cevat was op de late avond van 9 juli in burger op weg naar het politiebureau in Amstelveen-Noord om daar een nachtdienst te draaien.
Toen zij een BMW over de weg zag slingeren, ging ze achter het voertuig aan. Op de Piet de Winterlaan stopte de auto, waarna Cevat uitstapte om de bestuurder aan te spreken.

Daarbij zou zij zich hebben gelegitimeerd als politieagente. De verdachte zou direct op haar hebben geschoten. Zij overleed even later in een ziekenhuis.

Tijdens een zogeheten pro-formazitting in oktober vorig jaar, deed de officier van justitie een oproep aan Falconi om met een verklaring te komen.

Volgens het OM zit in het dossier een overvloed aan bewijs dat hij Cevat heeft doodgeschoten.

Plasman denkt echter niet dat de de verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor moord. Hij leidt uit getuigenverklaringen af dat zijn cliënt heel snel zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn volgens hem kenmerken voor doodslag.

Daar heeft Plasman gelijk in: Als Kaapverdiaan A.M. na een ruzie op een volle disco begint te vuren en daarbij meerdere personen raakt, wordt hem ook doodslag ten laste gelegd. De jongen die in Zaamslag een postbode doodslaat wordt ook voor doodslag verorodeeld. Maar goed, daar gaat het bij de slachtoffers om burgers. Bij politieslachtoffers is het OM wat rapper om moord te eisen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zes jaar eis voor steekpartij in Brunssum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Maastricht zes jaar gevangenisstraf geëist tegen Ramon R.(36) wegens doodslag op Titus Pecko. Ramon R. stak volgens het OM op 9 juli vorig jaar in zijn woonplaats Brunssum zijn belagers Barry Roelandt en Titus Pecko dood toen zij met twee anderen (Geert-Jan P en Broer R.) 'verhaal kwamen halen' na een ruzie tussen Ramon P. en zijn vriendin, de zus van Roelandt.

Het OM vervolgt R. slechts voor een van de slachtoffers -Barry Roelandt- omdat het eerste slachtoffer uit noodweer viel. Volgens de OvJ was daarna 'de acute dreiging over'. Dit wordt door de advocaat van R bestreden. Hij wil dat voor beide slachtoffers noodweer geldt.

Net als Geert-Jan P. werd Broer na het drama vastgezet op verdenking van een poging tot mishandeling van Ramon R. De oud-militair kon kort daarna worden gearresteerd op verdenking van tweevoudige doodslag.

Groot was de verbijstering toen de rechtbank Maastricht twee weken later wél Ramon R. vrijliet. Broers raadsman, de Bossche advocaat Arthur van der Biezen: "Een onbegrijpelijke beslissing - de omgekeerde wereld zelfs - die ik heb aangevochten bij het gerechtshof. Het hof zag gelukkig in hoe het werkelijk zat. Mijn cliënt werd twee weken nadien vrijgelaten en Ramon R. vanzelfsprekend weer opgepakt."
De ex-militair beweert dat er sprake was van noodweerexces. Maar dat valt moeilijk te begrijpen, omdat R. in zijn boerderij bijvoorbeeld tal van vluchtwegen tot zijn beschikking had. Verder beticht hij Broer ervan dat deze hem direct met pepperspray bespoot en dat hij zich daarop met zwaaiende bewegingen met zijn mes wilde verdedigen. Sectierapporten van het Nederlands Forensisch Instituut wijzen volgens advocaat Van der Biezen echter iets heel anders uit. "Daaruit blijkt dat helemaal geen zwaaiende bewegingen zijn gemaakt. Het gaat zelfs om gerichte messteken, bij beide slachtoffers van boven naar beneden, waar R. als oud-militair bewust vitale delen heeft willen raken. Bij de messteek in de hartstreek van Barry heeft hij zelfs het bot doorboord en het mes losgewrikt. Uit dit alles blijkt tevens dat Ramon R. op dat moment onmogelijk al pepperspray in de ogen kan hebben gehad."

Was de aanslag een vooropgezet plan? Broer en zijn familie ontdekten later dat R. een dag voor de moord de ex-partner van zijn nieuwe vriendin het ziekenhuis in had geslagen. "Hij was dus al doorgedraaid", denkt Broer. Bovendien zijn er aanwijzingen dat hij zijn wapens had klaarliggen. Volgens Ramon R. zelf was hij vlak voor de steekpartij zijn messen en vitrinekast aan het schoonmaken. Maar schoonmaakspullen werden nooit in het atelier aangetroffen en in de vitrinekast lag een dikke laag stof. Saillant is bovendien dat Tessa en Andrea kort na de moorden in de boerderij een geweer met opgezet bajonet op het fornuis in de keuken zagen liggen. "Dat had ook Andrea zelfs nooit eerder gezien", herinnert Tessa zich. "Voor wie dat allemaal klaarlag, is voor ons de vraag. Voor Broer, Barry en hun vrienden? Of voor Andrea en haar dochtertje?"

Ramon R. staat komende week voor de rechtbank in Maastricht terecht, waarbij in zijn boerderij een schouw wordt gehouden. Advocaat Van der Biezen zegt het vreemd te vinden dat Broer R. en Geert-Jan P. daarbij niet aanwezig zullen zijn. "Ook mijn cliënt wil graag zijn zegje doen over wat er is gebeurd. Ik vind het dubieus dat de rechtbank kennelijk voor een eenzijdig beeld van Ramon R. kiest. Wanneer en of mijn cliënt terecht moet staan, is nog niet bekend. Maar ik zal pleiten voor een sepot gezien al het leed dat hij heeft meegemaakt."

Uitspraak 23 januari 2009

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander doodgestoken in Filipijnen

Antonio Henrikus Lubki (90) is vanmorgen vroeg vermoord gevonden in zijn huis in de stad Carcar  ten zuiden van Cebu City op het eiland Cebu in de Filipijnen. Lubki was de weduwnaar van de lokale lerares Flori Cabungkal Lubki.

Het lichaam werd gevonden door Michael Cabungkal, een neef (tantezegger) van Flori. De politie trof Lubki aan met 3 steekwonden in de borst. “Tan-aw namo naa gyu’y sign of struggle ang kamatayon sa biktima kay nangabungkag man ang mga habol sa iyang katre,” (“Er waren duidelijk sporen van een worsteling op de plaats delict mede omdat het bed van het slachtoffer in grote wanorde was”), zei politiewoordvoerder Jonas Pananganan .

De achteringang van het huis van het slachtoffer was vernield en de politie denkt dat de dader hierlangs is binnengekomen en weggegaan. De politie denkt dat beroving geen motief was omdat de portemonnaie met daarin 7.000 peso (120 euro) nog op het slachtoffer werd aangetroffen.

De politie verdenkt Cecile Pobrero, de lesbische vriendin van Lubki’s schoonzuster. Zij verzorgde Lubki en had ook volmachten in zijn naam.

Update 11 januari 2009
De politie heeft Armando Navarro Lapiña (39)  de huishulp van Lubki gearresteerd toen hij de boot naar Maasin op het eiland Leyte wilde nemen. Navarro werd verdacht toen hij na de dood van Lubki plotseling verdween. Omdat de ATM kaart van Lubki op Lapiña gevonden werd houdt de politie toch weer wel rekening met roof als motief, hoewel zij nog niets wil uitsluiten. Ook Cecile Probero , de lesbische vriendin van Lubki’s schoonzus is aangehouden. Zij zorgde voor Lubki nadat de relatie tussen Lubki en zijn schoonzus was verslechterd.

Dutchman stabbed death in Carcar, Philippines

Dutchman Antonio Henrikus Lubki (90) was found dead with stabbed wounds inside the bedroom of his house in barangay Liboron, Carcar City early morning. The victim was identified as Antonio Henrikus Lubki, the widower of local schoolteacher Flori Cabungkal Lubki. SPO3 Jonas Pananganan of the Carcar City police said that Flori’s nephew Michael Cabungkal was the one who reported what happened to Lubki. Immediately, policemen responded to the incident and found Lubki dead with three stab wounds to the chest.
”Tan-aw namo naa gyu’y sign of struggle ang kamatayon sa biktima kay nangabungkag man ang mga habol sa iyang katre,” (“signs of struggle were evident at the crime scene considering that the viktim’'s bed was reportedly in disarray “) Pananganan said.

The back gate of the victim’s house was destroyed and police believe the assailant broke in through there and later escaped from there as well. Policemen recovered the victim’s wallet that still contained his IDs and P7,000 in cash, leading them to believe robbery was not the motive behind the killing. But the police have a possible suspect they are still trying to locate, they also asked Michael to go to their office to give more information because he was the one who first found the victim dead.

The possible suspect is allegedly  Cecile Pobrero, the girlfriend of the lesbian sister of Flori, who lived in the said place. When the relationship of the two turned sour Flori’s sister left and never returned. The possible suspect was made to take care of Lubki. It was also learned that the possible suspect had a special power on Lubki’s behalf.

Update 11 januari 2009
The house help of Antonio Henrikus Lubki was arrested at Pier 3, Cebu City while he was waiting to board a ship bound for Maasin, Southern Leyte yesterday afternoon.

Armando Navarro Lapiña, 39, became a suspect after he reportedly disappeared following the death of 90-year-old Antonio Henrikus Lubki. Lubki was found with three stab wounds in his house in barangay Liboron, Carcar early dawn the other day.

The recovery of Lubki’s ATM card from Lapiña triggered suspicions that robbery might have been the motive of the killing but police said they are not closing their doors to other angles.

Investigation revealed that Lapiña has been helping Lubki around the house for quite sometime already, nevertheless, he was not staying at the victim’s residence.

Lapiña is now detained at the Carcar City Police Station.

Aside from Lapiña, police have also placed under custody a certain Cecile Pobrero, the girlfriend of Lubki’s lesbian sister-in-law. Pobrero was reportedly the one who took care of Lubki after her relationship with the latter’s sister-in-law had turned sour.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook