vrijdag 9 januari 2009

Zes jaar eis voor steekpartij in Brunssum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Maastricht zes jaar gevangenisstraf geëist tegen Ramon R.(36) wegens doodslag op Titus Pecko. Ramon R. stak volgens het OM op 9 juli vorig jaar in zijn woonplaats Brunssum zijn belagers Barry Roelandt en Titus Pecko dood toen zij met twee anderen (Geert-Jan P en Broer R.) 'verhaal kwamen halen' na een ruzie tussen Ramon P. en zijn vriendin, de zus van Roelandt.

Het OM vervolgt R. slechts voor een van de slachtoffers -Barry Roelandt- omdat het eerste slachtoffer uit noodweer viel. Volgens de OvJ was daarna 'de acute dreiging over'. Dit wordt door de advocaat van R bestreden. Hij wil dat voor beide slachtoffers noodweer geldt.

Net als Geert-Jan P. werd Broer na het drama vastgezet op verdenking van een poging tot mishandeling van Ramon R. De oud-militair kon kort daarna worden gearresteerd op verdenking van tweevoudige doodslag.

Groot was de verbijstering toen de rechtbank Maastricht twee weken later wél Ramon R. vrijliet. Broers raadsman, de Bossche advocaat Arthur van der Biezen: "Een onbegrijpelijke beslissing - de omgekeerde wereld zelfs - die ik heb aangevochten bij het gerechtshof. Het hof zag gelukkig in hoe het werkelijk zat. Mijn cliënt werd twee weken nadien vrijgelaten en Ramon R. vanzelfsprekend weer opgepakt."
De ex-militair beweert dat er sprake was van noodweerexces. Maar dat valt moeilijk te begrijpen, omdat R. in zijn boerderij bijvoorbeeld tal van vluchtwegen tot zijn beschikking had. Verder beticht hij Broer ervan dat deze hem direct met pepperspray bespoot en dat hij zich daarop met zwaaiende bewegingen met zijn mes wilde verdedigen. Sectierapporten van het Nederlands Forensisch Instituut wijzen volgens advocaat Van der Biezen echter iets heel anders uit. "Daaruit blijkt dat helemaal geen zwaaiende bewegingen zijn gemaakt. Het gaat zelfs om gerichte messteken, bij beide slachtoffers van boven naar beneden, waar R. als oud-militair bewust vitale delen heeft willen raken. Bij de messteek in de hartstreek van Barry heeft hij zelfs het bot doorboord en het mes losgewrikt. Uit dit alles blijkt tevens dat Ramon R. op dat moment onmogelijk al pepperspray in de ogen kan hebben gehad."

Was de aanslag een vooropgezet plan? Broer en zijn familie ontdekten later dat R. een dag voor de moord de ex-partner van zijn nieuwe vriendin het ziekenhuis in had geslagen. "Hij was dus al doorgedraaid", denkt Broer. Bovendien zijn er aanwijzingen dat hij zijn wapens had klaarliggen. Volgens Ramon R. zelf was hij vlak voor de steekpartij zijn messen en vitrinekast aan het schoonmaken. Maar schoonmaakspullen werden nooit in het atelier aangetroffen en in de vitrinekast lag een dikke laag stof. Saillant is bovendien dat Tessa en Andrea kort na de moorden in de boerderij een geweer met opgezet bajonet op het fornuis in de keuken zagen liggen. "Dat had ook Andrea zelfs nooit eerder gezien", herinnert Tessa zich. "Voor wie dat allemaal klaarlag, is voor ons de vraag. Voor Broer, Barry en hun vrienden? Of voor Andrea en haar dochtertje?"

Ramon R. staat komende week voor de rechtbank in Maastricht terecht, waarbij in zijn boerderij een schouw wordt gehouden. Advocaat Van der Biezen zegt het vreemd te vinden dat Broer R. en Geert-Jan P. daarbij niet aanwezig zullen zijn. "Ook mijn cliënt wil graag zijn zegje doen over wat er is gebeurd. Ik vind het dubieus dat de rechtbank kennelijk voor een eenzijdig beeld van Ramon R. kiest. Wanneer en of mijn cliënt terecht moet staan, is nog niet bekend. Maar ik zal pleiten voor een sepot gezien al het leed dat hij heeft meegemaakt."

Uitspraak 23 januari 2009

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: