maandag 29 september 2008

Waarom is Ryan Pieters gearresteerd? -Round up the usual suspect

Actueel: Lichaam Marlies gevonden
Alle artikelen betreffende Marlies

Ryan Pieters is op dit moment een veel gezochte naam op het internet in verband met de verdwijning van Marlies van der Kouwe op het eiland Bonaire. De wildste verhalen doen de ronde. Maar waarom is Pieters gearresteerd?

Het antwoord daarop kan kort zijn: Zijn profiel.

Ryan Pieters is veroordeeld tot 6 jaar voor een verkrachting, heeft een deel daarvan uitgezeten en was sinds een paar maanden weer op het eiland. Over de verkrachting kunnen we kort zijn: hoewel er twijfels rondom de zaak zijn, hij zou een relatie met het 'slachtoffer', een getrouwde vrouw hebben gehad en van verkrachting zou pas sprake geweest zijn nadat haar man erachter kwam, is hij er voor veroordeeld, dus kwam hij in beeld.

Ik kan me het gesprek tussen onderzoeksleider Schagen en zijn mannen al voor stellen die maandag toen Schagen voor het eerst hoorde dat er al sinds 2 dagen een meisje was vermist en zijn mannen totnogtoe niets anders hadden gedaan dan hun schouders ophalen:

Schagen:
"@#$!% Stelletje Coño's, waarom hoor ik dat nu pas?

Dienders:
"Maar het was weekend chef"

Schagen:
"Jongens, er is een meisje weg, we weten niet wie het heeft gedaan, het zal wel een zedendelict zijn. Hebben we nog een voor de hand liggende zedendelinquent hier op het eiland"?

Dienders:
"Nou, we hebben Ryan Pieters hier die heeft net 6 jaar gezeten voor verkrachting, kan die het niet hebben gedaan?"


Schagen:
"Dat moet hem zijn, oppakken en zorg ervoor dat-ie bekent, we kunnen die Holloway shit hier niet gebruiken, zorg dat-ie bekent".

Dienders:
"OK chef, we gaan al".

Want wat is er nu feitelijk voor bewijs tegen Ryan? Let wel, ik weet niet of Ryan het heeft gedaan? Misschien is hij wel de grootste zedendelinquent van het Caraibisch gebied en heeft hij ook Natalee Holloway op zijn geweten (tijdens een proefverlof of zo), maar feit is dat er vooralsnog geen bewijs is tegen Ryan Pieters, wat de pers en politie ons ook willen doen geloven. Er gaan een aantal verhalen rond die op zijn schuld moeten duiden.

  • "Hij heeft 'gedeeltelijk' bekend" koppen de kranten gretig sinds het weekend Het zou zelfs om 'een doorbraak'gaan.
    Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Dat hij zegt haar gedeeltelijk te hebben verkracht? Nee. het blijkt dat hij heeft 'bekend' haar die avond gezien te hebben. Dat is niks opzienbarends. Bonaire is klein en iedereen komt iedereen tegen in het uitgaansleven. Inmiddels komt ook van de politie het bericht dat Pieters alleen heeft erkend dat hij Marlies kende uit Kralendijk en het uitgaansleven op en rond de boulevard. Er zijn welgeteld 3 populaire bars op Bonaire (Bongos Beach, City Cafe en Karels Beach Bar), een jazz-club en een paar restaurants. (Update: Later zou blijken dat de bewakingscamera in Karel's bar het [onplezierige] contact tussen Marlies en Ryan had vastgelegd).
  • "Er is een met modder besmeurde verborgen scooter 'zoals die bij het misdrijf werd gebruikt' gevonden bij zijn oma. De modder is afkomstig van de plek waar Marlies werd aangevallen."
    Velen hebben een scooter op Bonaire, modder op de scooter betekent niets. Marlies is aangevallen op een doorgaande weg waar zeker overdag relatief veel verkeer langskomt. Als de modder al van precies die plek komt dan kan dat er makkelijk op een ander moment opgekomen zijn. Bonaire is daarbij ook nog eens zo klein dat het me sterk lijkt dat die modder op één specifieke plek te vinden is. (Update Vriendin Shanti zou later verklaren dat Ryan onder de mooder bij haar kwam en gelijk zijn kleren wilde laten wassen).
  • "Hij heeft benzine gekocht om het lijk te verbranden". Zijn moeder zegt dat hij de benzine voor haar heeft gekocht omdat ze met een lege tank stond.

Er lijkt dus op dit moment geen enkel bewijs tegen Ryan. Desondanks is hij in de pers en op diverse fora al veroordeeld. Wat je echter bijna niet leest is dat hij een vrijwel sluitend alibi heeft. Zijn vriendin beweert dat hij vrijwel de gehele avond en tot diep in de nacht bij haar is geweest. De momenten dat hij afwezig was lijken nauwelijks lang genoeg om iemand te ontvoeren, te verkrachten en te laten verdwijnen. (Update: Later bleek dat sluitende alibi niet te kloppen en de Vriendin nam overduidelijk afstand van Pieters)

De poging tot ontvoering van Bo van Kouwen is al verklaard een 'toeval' te zijn en de losgeld eis aan haar vader Wouter van Kouwen is, zonder dat deze verder onderzocht is, afgedaan als 'niet waar'.

Of Ryan Pieters verantwoordelijk is voor wat er met Marlies is gebeurd weet ik niet. Als hij het wel heeft gedaan dan hoop ik op een passende straf, maar tot op heden lijkt er geen enkele aanwijzing dat hij er bij betrokken is. (Update: Later zou blijken dat de bewakingscamera in Karel's bar het contact tussen Marlies en Ryan had vastgelegd).

Update: Inmiddels is gebleken dat de politie het bij het rechte einde had, waarvoor proficiat. Dit verandert echter niets aan het feit dat zijn profiel de hoofdreden lijkt dat hij is opgepakt. Dat is uiteindelijk toch een goede zet geweest van de politie en bewijst toch de waarde van 'round-up the usual suspects'.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook