vrijdag 31 juli 2009

Getuige steekpartij café Bina gegijzeld

Een 28 jarige man die getuige is in de zaak rond een dodelijke steekpartij in het Groningse café Bina is vandaag door de rechtbank in Groningen gegijzeld.

De man, die na de steekpartij op 19 juni dit jaar een van de verdachten –Klaas H.(53)- heeft gesproken en over belangrijke informatie zou beschikken, weigert onder ede een verklaring af te leggen.

De man zit voorlopig voor twaalf dagen vast. Die periode kan worden verlengd als hij volhardt in zijn weigering om bij de rechter-commissaris onder ede een verklaring af te leggen.

Op 19 juni dit jaar werd in het café in de Groningse Ripperdalaan Jan Zuidema (34) neergestoken. Vier mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Zij zitten in hechtenis.

Gijzelen is een totaal achterhaalde en onzinnige methode om een getuigenis af te dwingen. het schrikt getuigen af en zal ze zeker niet verleiden tot het afleggen van een waarheidsgetrouwe getuigenis. Een beetje slimme getuige zal met dreiging van gijzeling dan maar toegeven en op het merendeel van de vragen antwoorden: “dat kan ik mij niet meer herinneren”, iets wat ook altijd door getuigende officieren van justitie en politieagenten wordt gedaan.


Update 7 december 2009: er is vijftien jaar geëist

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte pleegt zelfmoord in cel

koepel-bredaDe 29-jarige man uit Sint Willebrord die vast zat in de Boschpoort in Breda (voorheen 'de Koepel') vanwege betrokkenheid bij een dodelijke aanrijding is donderdag in de gevangenis overleden. Het Openbaar Ministerie gaat uit van zelfdoding, maar er wordt nog sectie op het lichaam verricht.

De hechtenis van de man was donderdag door de raadkamer met negentig dagen verlengd. De politie Midden en West Brabant onderzoekt de zaak.

De man uit Sint Willebrord werd ervan verdacht op 5 juli in Etten-Leur een dodelijke aanrijding te hebben veroorzaakt waarbij een 48-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur om het leven kwam. De chauffeur liep samen met een landgenoot op het Transferium toen beiden door een auto werden geschept. De automobilist reed na de aanrijding door, maar werd medio juli aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook