donderdag 20 december 2012

Zondagswet afgeschaft

De ‘zondagswet’  oftewel de wet ter bescherming van de kerkgang, wordt afgeschaft. Een motie van D66 en de VVD tegen de wet, werd vandaag aangenomen door de Tweede Kamer. De zondagsrust komt nu in de handen van de gemeenten.

Het verzoek aan de regering om met een wetsvoorstel te komen voor de intrekking van de zondagswet kreeg de steun van de PvdA, de PVV, 50PLUS, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De verantwoordelijke minister, Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, zei donderdagochtend nog dat hij de wet “nooit opnieuw zou verzinnen”, maar dat hij er nou ook weer geen problemen in ziet. “Ik heb geen behoefte deze wet te veranderen.”

Daarmee laat Plasterk zich wel kennen als fundamenteel Christen. De Zondagswet is een draak van een wet die niet-Christenen dingen verbiedt, ten behoeve van Christenen, die Christenen nou juist wel mogen doen (processies, vergaderen, lawaai maken). In een staat waar scheiding van Kerk en Staat hoort te zijn, geeft dat geen pas

Het is nu bijvoorbeeld nog bij de wet verboden op zondag voor 13.00 uur openbare vermakelijkheden te (laten) houden of eraan mee te doen. Er staat 2 maanden gevangensstraf op. De wet stamt oorspronkelijk uit 1815, de tijd dat ons koninkrijk nog maar net was opgericht, maar kreeg de huidige vorm op 15 oktober 1953.

In de aangenomen motie staat dat het aan gemeenten is om in hun plaatselijke verordeningen al of niet bepalingen over de zondagsrust op te nemen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook