woensdag 29 juli 2009

Arrestatie voor moord Fieny Wouters in 1994

In Kaiserslautern (Duitsland) is vandaag een 50-jarige Duitse man aangehouden die wordt verdacht van de moord op Fieny Wouters in 1994 in Heerlen. Fieny Wouters werd op maandag 5 december 1994 dood in haar woning aan de Stationsstraat in Heerlen gevonden. Ze was door een misdrijf om het leven gebracht.

Het toen ingestelde onderzoek leidde niet tot het oplossen van de zaak. De moordzaak werd onlangs als 'cold case' opnieuw bekeken.

Daarbij werden in het kader van het Verdrag van Prumm (mei 2005) het destijds gevonden DNA vergeleken met de DNA-databank van Duitsland. Er werd toen een identiek DNA-profiel gevonden van een (nu) 50-jarige man uit Kaiserslautern.

Omdat het een Duitse onderdaan betreft en deze in Duitsland woont, werd het onderzoek in handen gegeven van het Staatsanwaltschaft Kaiserslautern. Dat leidde ertoe dat de verdachte vanmorgen werd aangehouden wegens de in 1994 gepleegde moord. Rechercheurs van de regiopolitie Limburg-Zuid zijn afgereisd naar Kaiserslautern en leveren een belangrijke bijdrage aan het onderzoek in Duitsland.

 

Update 15 februari 2010: De man is tot 9 jaar cel veroordeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Mann aus Kaiserslautern wegen Sexualmordes auf Fieny Wouters in Heerlen (Niederlanden) im Jahr 1994 verhaftet

Wegen eines Sexualmordes im Jahr 1994 ist ein 50-jähriger Mann aus Kaiserslautern verhaftet worden. Der Mann stehe nach einem DNA-Test unter dem dringenden Verdacht, als 36-Jähriger die niederländische Rentnerin Fieny Wouters (74)in den Niederlanden vergewaltigt und danach erwürgt zu haben, teilte die Staatsanwaltschaft Kaiserslautern am Mittwoch mit.

Das Opfer war eine verarmte Rentnerin, die in einem Abrisshaus in der niederländischen Stadt Heerlen wohnte. Ihre Wohnung war nicht beheizbar und verwahrlost, sie hatte sich ein Zubrot mit Näharbeiten verdient.

Der Tatverdächtige war schon früher wegen mehrerer schwerer Diebstähle im Visier der Polizei. 1999 wurde seine DNA gespeichert. 2008 veranlasste die niederländische Polizei einen DNA-Test mit Spermaspuren vom Tatort und wurde in Deutschland fündig. Nach dem Prümer Vertrag von 2005 haben die Ermittler aus zehn EU-Ländern, darunter Deutschland und die Niederlande, wechselseitigen Zugriff auf ihre DNA-Analysedateien.

Der Verdächtige wurde am Mittwoch der Haftrichterin vorgeführt, die Untersuchungshaft anordnete. Der Mann äußerte sich bisher nicht zu den Vorwürfen. Der Staatsanwalt rechnet damit, dass in wenigen Wochen Anklage erhoben wird. Der Prozess soll dem Mann in Kaiserslautern gemacht werden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moeder verklikte 'Ikea-terroristen'

Saida H., de vrouw die ervan wordt verdacht een valse terreurmelding bij de Ikea en omliggende bedrijven in Amsterdam te hebben gedaan, is de echtgenote en moeder van drie van de zeven mannen die vervolgens werden opgepakt. In maart werden na een anoniem dreigtelefoontje IKEA en enkele andere winkels in Amsterdam-Zuidoost ontruimd.

De belster gaf drie adressen door en de namen van enkele 'terroristen'. De bij naam genoemde mannen bleken in Madrid te verblijven.

Zes mannen en één vrouw die wel in de doorgegeven woningen verbleven, werden door zwaarbewapende agenten gearresteerd. Onder hen waren haar echtgenoot, haar zoon Yassine en nog een zoon. Justitie is ervan overtuigd dat Saïda H. bewust de valse tip gaf.

Volgens justitie gaf H. in het verleden zowel valse als juiste tips over ophanden zijnde aanslagen. Zo belde ze in 2004 de namen door van enkele mannen die anderhalve dag later betrokken waren bij de bomaanslagen in Madrid. Onder die mannen was een ver familielid van haar echtgenoot Mfeddal el Mesri.

Het lijkt me een moeilijke zaak. Als Saida in het verleden een juiste melding gaf, spreekt dat vóór haar. Het feit dat de politie in maart bij de 7 verdachten geen bewijs voor een op handen zijnde aanslag vond is natuurlijk geen bewijs dat zij onschuldig zijn en het is zeker geen bewijs dat Saida H een opzettelijk valse melding gaf. Als zij wordt veroordeeld, is dat natuurlijk wel een waarschuwing voor een ieder die ook een terrosisme melding wil doen: als de politie niks vindt, dan sta je zelf voor de rechter.

Vreemd, toen in het recente verleden een trein werd stopgezet omdat 3 biddende Marokkanen uit de trein werden gehaald, werd er niemand van de aangevers vervolgd.

Saida H. hoefde per vandaag -tegen de wil van het OM- niet langer in voorarrest te blijven. Zij blijft verdachte. Dat zal toch een beetje wennen zijn bij het thuiskomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kenia arresteert 4 man met Nederlands paspoort

De Keniaanse politie heeft vier 21 jarige mannen met een Nederlands paspoort gearresteerd bij de grens met Somalië. Het gaat om 3 marokkanen van geboorte en 1 somalier van geboorte. Drie waren in bezit van een Nederlands paspoort en 1 marokkaan heeft een Nederlandse verblijfsvergunning. Deze 'Nederlanders' worden ervan verdacht de islamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië te helpen, aldus een lokale functionaris.

Ze zijn maandag aangehouden, toen ze in een gehuurde truck onderweg waren naar de Noord-Keniase plaats Kiunga. De verdachten zeggen toeristen te zijn, maar volgens de functionaris zijn er in het gebied geen toeristische attracties.

Het viertal wordt voor het einde van week naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht.

Update 30 juli. De vier zijn door de Keniaanse autoriteiten het land uitgezet en zijn bij aankomst in Brussel gearresteerd. Een van hen blijkt in 2005 al gearresteerd te zijn wegens ronselpraktijken voor de Jihad. Hij is toen in Azebeidjan opgepakt.
Update 3 augustus. België zal de 4 naar Nederland uitleveren. Justitie verdenkt ze van deelname aan een terroristische organisatie. Dat was in 2005 ook het geval en dat heeft niet veel zoden aan de dijk gezet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meer mannen vermoord

Uit cijfers van het Centraal bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat er in Nederland meer mannen dan vrouwen worden vermoord. Het aantal moorden op mannen is in 2008 toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens het CBS nam het aantal gevallen van moord en doodslag toe van 164 in 2007 naar 176 in het jaar daarop. De stijging betrof alleen mannen. Het aantal vrouwen dat door moord of doodslag om het leven kwam, daalde van 51 in 2007 naar 50 in 2008. Het grootste aantal slachtoffers lijkt in de leeftijdsgroep van 30-39 jaar te liggen. Ook bleek uit de cijfers van het CBS dat gescheiden personen vijf keer zoveel kans lopen om gedood te worden dan getrouwde mensen. In 2008 werden mannen voornamelijk met vuurwapens en in iets mindere mate met steekwapens omgebracht, vrouwen worden hoofdzakelijk met steekwapens omgebracht. Vrouwen blijken vaak door hun (ex)partner (44,4%) of door hun ouders (22,2%) te worden omgebracht*. Mannen moeten vooral uitkijken voor buren en kennissen (33,8%) of collega's (11,8%)*. Vrouwen worden hoofdzakelijk (80%) in de eigen woning omgebracht), bij mannen lijkt vooral de straat een geliefde plek om te worden omgebracht (36,5%)**

Het meeste aantal moorden (40) wordt gepleegd in Zuid-Holland, maar naar inwoneraantal lijkt Flevoland de meest gevaarlijke provincie: daar wordt 1.85 persoon omgebracht op elke 100.000 inwoners. Naar aantal moorden per inwoneraantal staat Zuid Holland met 1,16 moorden per 100.000 inwoners zelfs op de 4e plaats na, Flevoland, Limburg (1,69), Zeeland (1,58) en Noord Holland (1,29). Van de vier grote steden loopt Rotterdam voorop als het gaat om aantallen moorden. In 2008 werden daar achttien mensen gedood. In Amsterdam waren dat er zeventien, in Den Haag negen en in Utrecht vijf.
In de EU deelt Nederland de 17e plaats met Italië wat betreft het aantal moorden per 100.000 inwoners (1,21). Litouwen staat met 10,14 op de 1e plaats, Oostenrijk met 0,68 op de laatste plaats

*Hiermee wordt bedoeld als grootste groep van specifieke daders, niet als grootste aantal moorden. Vrouwen woden nog altijd in 55,6% níet door hun partner vermoord en mannen in 66,2% níet door hun buren).
**Hiermee wordt bedoeld als grootste groep per identificeerbare locatie. 63,5% van de mannen wordt echter níet op straat omgebracht maar in de eigen woning (26,2%) of andere woning (13,5%) of op overige locaties (17,5).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook