maandag 30 augustus 2010

Man vermoord in Assen

In een woning aan de Dr. Schaepmanstraat 60 in Assen is vanavond een man om het leven gebracht 'bij een ruzie op straat'.

Over de identiteit van het slachtoffer wil de politie nog niets zeggen.

De dader is voortvluchtig. De politie wil niet zeggen hoe het slachtoffer om het leven is gekomen maar vermoedelijk gaat het om een steekpartij.

Update: een man uit Assen wordt gearresteerd. Hij bekent

Update 29-3-2011: Tegen de man uit Assen wordt 7 jaar en TBS geëist.  (Link bevat ook meer achtergrond info)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jongen beschuldigt agent van moordpoging

Een scholier (17) heeft in Amsterdam aangifte gedaan van poging tot moord door een politieagent. Dat heeft zijn advocaat Pascal Bovens vandaag bekendgemaakt.

Op 17 juni achtervolgde de politie een auto met drie personen. Twee personen sprongen uit de auto en vluchtten weg, maar de 17-jarige bestuurder werd aangehouden.

Hierbij heeft de agent volgens Bovens tot vier keer toe gericht geschoten. De jongen raakte gewond aan zijn hand. “Hij heeft heel veel geluk gehad”, aldus Bovens. De raadsman verwijst hierbij naar een rapport van het Openbaar Ministerie dat een onderzoek is begonnen. De betrokken politieman is volgens Bovens als verdachte gehoord.

De scholier bevindt zich momenteel nog in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot inrijden op de agent. De jongen ontkent dat hij op de politieman wilde inrijden, aldus zijn raadsman.

De politie in Amsterdam en het Openbaar Ministerie konden vanavond geen commentaar geven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 80 uur voor meineed angstige getuige Veenendaal

Afslag niet nemen, weg naar getuigenbescherming geblokkeerd
Een man (22) uit Veenendaal, die de politie de namen van enkele gewelddadige straatrovers gaf, is vandaag wegens meineed door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot tachtig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De man zegt liever problemen met justitie te hebben dan met de verdachten van de straatroven.

De Veenendaler had bij de politie verklaard dat hij de namen kende van de daders van de gewelddadige straatroven in Veenendaal. Hij zou volgens agenten anoniem blijven. Maar later besloot de officier van justitie vanwege 'het grote belang van het onderzoek naar de straatroven' dat de getuigenis openbaar moest worden gemaakt. De verdachte vertelde daarop onder ede dat hij niet wist wie de overvallers waren.

Bij de overvallen in Veenendaal gebruikten de daders extreem geweld. Slachtoffers werden uitgekleed of vastgebonden bij het spoor. Daarvoor werden drie verdachten opgepakt.

De Veenendaler is bang geworden, liet hij de rechter weten. Hij vertelde dagelijks door de verdachten te worden bedreigd omdat zijn naam in het proces-verbaal staat. "Dan heb ik liever problemen met justitie. Al ben ik dan wel mijn huis en mijn baan kwijt."

Volgens de officier is het belangrijk dat mensen onder ede de waarheid spreken. "Daar moeten we op kunnen vertrouwen."

Daar heeft de OvJ gelijk in, maar een getuige moet er natuurlijk ook op kunnen vertrouwen dat beloftes omtrent zijn veiligheid nagekomen worden en hij moet het vertrouwen kunnen hebben dat justitie tegen welhaast elke prijs de getuigen van een misdrijf beschermt tegen intimidatie en bedreiging.

Het gedrag van politie, justitie en rechtbank in deze zal slechts tot gevolg hebben dat mensen zich in plaats van 2x, wel 3x zullen bedenken alvorens als getuige naar voren te stappen. Liegende agenten worden trouwens nooit wegens mijneed vervolgd. Dan heet het al snel 'een vergissing'.

Voor de getuige was het wellicht verstandiger geweest als hij had geweigerd te getuigen. De OvJ had hem dan kunnen gijzelen, maar hij had dan geen misdrijf gepleegd en derhalve geen strafblad gehad.

Desondanks heeft de getuige in feite een nieuwe getuigenis afgelegd, namelijk dat hij wordt bedreigd. Bedreiging is een strafbaar feit, maar daar zal de OvJ wel niets mee doen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Regiezitting Hoger Beroep Edese ontvoeringszaak

Vandaag dient om 11.00 uur bij het gerechtshof in Arnhem het hoger beroep van Kaj Mallo (29) uit Amersfoort, één van de verdachten in de kinderontvoeringszaak, die op 7 april 2009 in Ede plaatsvond. Twee verdachten -Kaj Mallo en Leo Smit- zijn hiervoor in eerste aanleg veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf plus TBS voor Leo Smit en 10 jaar voor Kaj Mallo.

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte hebben in deze zaak hoger beroep ingesteld.

De zitting betreft een regiezitting. De hoger beroepen van zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie komen aan de orde alsmede de onderzoekswensen van de verdediging.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook