dinsdag 29 maart 2011

Eis: 7 jaar en TBS voor doodslag in Assen

Tegen Herman B. (37) uit Assen is vandaag voor de rechtbank in Assen zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens het op 30 augustus 2010 doodsteken van een man (45) uit het Drentse dorp Eesergroen. Het slachtoffer liep twee steekwonden op, waarvan één het hart raakte. De man stierf in het ziekenhuis. De aanklager acht doodslag bewezen.

B. is ook een poging tot doodslag ten laste gelegd. Hij schoot op 5 april met zijn kruisboog een pijl af op een groepje mannen dat zich voor zijn woning had verzameld. Niemand werd geraakt; wel doorboorde de pijl een auto. Vernieling en dreigen met een wapen achtte de officier in dit geval bewezen.

B. verhuisde kort na dit incident in april met zijn vriendin. Op zijn nieuwe adres in Assen kreeg hij het op 30 augustus aan de stok met een tijdelijke medebewoner. De ruzie ontaardde in de steekpartij. Buurtbewoners zagen hem steken. Samen met zijn vriendin versleepte B. het nog levende slachtoffer naar de voordeur. „Daar was licht; ik wilde zien wat er aan de hand was.” De vriendin belde het alarmnummer, B. vluchtte met zijn brommer naar een vriend, zijn vriendin achterlatend bij een stervende man. De politie hield B. de volgende dag aan.

Volgens psychologische onderzoeken kampt B. met een ernstig persoonlijkheidsstoornis. Het delict kan hem in verminderde mate aangerekend worden. In zijn jeugd werd de man psychisch en lichamelijk verwaarloosd. B. heeft een behoorlijk strafblad, waarop ernstige geweldsdelicten prijken.

De advocaat van B. pleitte voor ontslag van alle rechtsvervolging wegens psychische overmacht. B. zou uit angst en onder psychische druk hebben gehandeld. „Hij kon niet anders handelen. De man is door zijn verleden ernstig beschadigd.”

De rechtbank doet 12 april uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook