maandag 25 februari 2008

Levenslang voor Julien Constancia voor moord Hoogerheide

julien constancia Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag Juliën Constancia in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de scholier Jesse Dingemans (8) in Hoogerheide op 1 december 2006.

In tegenstelling tot de rechtbank Breda vindt het hof dat er sprake is van moord en niet van doodslag. Het hof overweegt dat de verdachte voldoende tijd heeft gehad om zich te kunnen beraden op de betekenis en gevolgen van zijn voorgenomen daad. Het hof is van oordeel dat niet kan worden uitgesloten dat de verdachte een potentieel gevaar voor de samenleving blijft. Daarom moet voorkomen worden dat hij ooit nog de gelegenheid krijgt om iemand van het leven te beroven.

Het hof komt ook tot een andere straf dan de rechtbank Breda, omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat verdachte tijdens het delict leed aan een geestelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.

De 23 jarige verdachte, die tijdens de terechtzitting in hoger beroep zijn eigen verdediging voerde, heeft een groot aantal twijfels geuit over het bewijs van zijn schuld aan de dood van Jesse Dingemans. Zo staat het ontbreken van overtuigende DNA-sporen op onder andere het mes dat is gebruikt en de kleding die door verdachte zou zijn gedragen, niet in de weg aan de conclusie dat het Julien Constancia is geweest die de dodelijke verwondingen heeft toegebracht. De door verdachte geopperde mogelijkheid dat een ander die kleding toen heeft gedragen of dat hij, zonder daaraan enige herinnering te hebben, door anderen zou zijn gedwongen tot het doden van het slachtoffer, wordt door het hof verworpen omdat daarvan in het onderzoek niets is gebleken.

De rechtbank in Breda veroordeelde Julien Constancia op 6 September 2007 tot 12 jaar en TBS, zowel het OM als Constancia zelf gingen in hoger beroep. Julien Constancia heeft nu besloten in cassatie te gaan.

Constancia heeft de moord ontkent. Het zouden Tsjetjenen zijn geweest die het hebben gedaan en hij zou juist naar de school gegaan zijn om zijn halfbroertje te redden.

Constancia ontsloeg eerder 3 advocaten: Gerard Spong verving enkele weken na de moord Henk van Asselt, die hem na zijn arrestatie had bijgestaan. Toen Spong er mee stopte wees het hof hem Ronald Drenth toe. Deze werd begin februari eveneens door Constancia ontslagen. zegt niet van plan te zijn geweest de verdachte bij te staan. Drenth wilde Constancia sowieso niet meer bijstaan: "Als hij mij niet had laten weten zijn eigen verdediging te gaan voeren, had ik me zelf teruggetrokken." Ook hiervoor geldt dat de raadsman omwille van zijn beroepsgeheim niet kan ingaan op zijn redenen voor dat besluit.


Update 6 maart 2008

Constancia heeft inmiddels een nieuwe advocaat toegewezen gekregen: Henk van Dijk. Volgens Van Dijk is in cassatie is een advocaat verplicht. Julien Constancia zou nog niet hebben besloten wie hem dan gaat verdedigen.

Volgens Van Dijk kan Constancia zijn veroordeling met succes aanvechten, omdat er twijfel bestaat of Constancia de moord met voorbedachte rade pleegde. Bovendien is nooit eerder iemand tot levenslang veroordeeld voor een enkele moord. (met uitzondering dan van Mohammed Bouyeri).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

NFI blundert in de zaak Bindi

De nabestaanden van de vermoorde Ger Bindi (91) hebben steeds minder vertrouwen in het politieonderzoek na de blunder van het Nederlands Forensisch Instituut.
Een patholoog stelde aanvankelijk de verkeerde doodsoorzaak vast, waardoor de politie op een verkeerd spoor werd gezet.

Kleindochter Sandra Bindi was verbijsterd toen ze afgelopen weekend hoorde hoe de patholoog en rechercheurs - zonder dat ze het wisten - van mening verschilden over de doodsoorzaak. Pas na twee contra-expertises stelde de patholoog haar conclusie bij en oordeelde dat Bindi niet door een schotwond om het leven was gekomen, maar was dood gestoken.

Het nieuws komt extra hard aan omdat de familie nota bene onlangs aan de officier van justitie vroeg of er niet opnieuw sporenonderzoek gedaan zou kunnen worden. In juni is het drie jaar geleden dat Bindi om het leven kwam en de familie ziet graag dat de zaak nu eindelijk wordt opgelost. Maar volgens Bindi zag de officier daarvoor geen aanleiding. Het onderzoek zou gedegen zijn uitgevoerd. ,,Het is ongelooflijk dat je dan binnen een week hoort dat er achter de schermen toch vanalles fout is gegaan. Elke keer denk je weer het kan niet erger en dan blijkt het toch te kunnen.

Het steekt Bindi dat de familie altijd hun best heeft gedaan om mee te werken de zaak op te lossen. De familie loofde bovenop het tipgeld van justitie zelfs twintigduizend euro uit om cruciale informatie binnen te krijgen. De familie beraadt zich nog op hoe nu verder. ,,We gaan zeker actie ondernemen, maar willen nu eerst opheldering van politie en justitie.

Het is niet de eerste keer dat het verloop van het onderzoek naar de moord in opspraak komt. De dochter en schoonzoon van Ger Bindi werden ten onrechte opgepakt omdat ze zouden zijn betrokken bij haar dood. Justitie moest ze echter vrijlaten en seponeerde later de zaak tegen hen. Het echtpaar kreeg een fors hogere schadevergoeding uitgekeerd dan normaal gebruikelijk. Ook deze familie noemt de manier waarop het NFI onderzoek heeft gedaan naar de doodsoorzaak schokkend en klungelig, zo laten ze via advocaat Tieman weten. ,,Er is kennelijk nog meer geblunderd dan ze al dachten. Bovendien zien ze door de publiciteit nu alles weer als een film aan zich voorbij trekken.

Nu de gang van zaken bij het NFI aan het licht is gekomen, vragen ze zich volgens Tieman vertwijfeld af of ze wel als verdachte waren aangemerkt als de patholoog beter zijn werk had gedaan. Wat Tieman betreft is hier dan ook het laatste woord nog niet over gezegd. Zeker als de zaak niet wordt opgelost, wordt het volgens hem interessant om te kijken in hoeverre het handelen van het NFI heeft geleid tot het niet oplossen van de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook