Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag Juliën Constancia in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de scholier Jesse Dingemans (8) in Hoogerheide op 1 december 2006.
In tegenstelling tot de rechtbank Breda vindt het hof dat er sprake is van moord en niet van doodslag. Het hof overweegt dat de verdachte voldoende tijd heeft gehad om zich te kunnen beraden op de betekenis en gevolgen van zijn voorgenomen daad. Het hof is van oordeel dat niet kan worden uitgesloten dat de verdachte een potentieel gevaar voor de samenleving blijft. Daarom moet voorkomen worden dat hij ooit nog de gelegenheid krijgt om iemand van het leven te beroven.
Het hof komt ook tot een andere straf dan de rechtbank Breda, omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat verdachte tijdens het delict leed aan een geestelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.
De 23 jarige verdachte, die tijdens de terechtzitting in hoger beroep zijn eigen verdediging voerde, heeft een groot aantal twijfels geuit over het bewijs van zijn schuld aan de dood van Jesse Dingemans. Zo staat het ontbreken van overtuigende DNA-sporen op onder andere het mes dat is gebruikt en de kleding die door verdachte zou zijn gedragen, niet in de weg aan de conclusie dat het Julien Constancia is geweest die de dodelijke verwondingen heeft toegebracht. De door verdachte geopperde mogelijkheid dat een ander die kleding toen heeft gedragen of dat hij, zonder daaraan enige herinnering te hebben, door anderen zou zijn gedwongen tot het doden van het slachtoffer, wordt door het hof verworpen omdat daarvan in het onderzoek niets is gebleken.
De rechtbank in Breda veroordeelde Julien Constancia op 6 September 2007 tot 12 jaar en TBS, zowel het OM als Constancia zelf gingen in hoger beroep. Julien Constancia heeft nu besloten in cassatie te gaan.
Constancia heeft de moord ontkent. Het zouden Tsjetjenen zijn geweest die het hebben gedaan en hij zou juist naar de school gegaan zijn om zijn halfbroertje te redden.
Constancia ontsloeg eerder 3 advocaten: Gerard Spong verving enkele weken na de moord Henk van Asselt, die hem na zijn arrestatie had bijgestaan. Toen Spong er mee stopte wees het hof hem Ronald Drenth toe. Deze werd begin februari eveneens door Constancia ontslagen. zegt niet van plan te zijn geweest de verdachte bij te staan. Drenth wilde Constancia sowieso niet meer bijstaan: "Als hij mij niet had laten weten zijn eigen verdediging te gaan voeren, had ik me zelf teruggetrokken." Ook hiervoor geldt dat de raadsman omwille van zijn beroepsgeheim niet kan ingaan op zijn redenen voor dat besluit.
Update 6 maart 2008
Constancia heeft inmiddels een nieuwe advocaat toegewezen gekregen: Henk van Dijk. Volgens Van Dijk is in cassatie is een advocaat verplicht. Julien Constancia zou nog niet hebben besloten wie hem dan gaat verdedigen.
Volgens Van Dijk kan Constancia zijn veroordeling met succes aanvechten, omdat er twijfel bestaat of Constancia de moord met voorbedachte rade pleegde. Bovendien is nooit eerder iemand tot levenslang veroordeeld voor een enkele moord. (met uitzondering dan van Mohammed Bouyeri).