dinsdag 24 februari 2009

Nederlander gearresteerd in Gambia

Sirach Verbury (68), een in Gambia wonende Nederlander is kort geleden gearresteerd omdat hij dreigde zijn Gambiaanse vrouw Phelomena Jarjue uit Kololi te vermoorden. Zij meldde dit aan de politie die de man arresteerde en 2 luchtdrukwapens vond.

Hij werd vandaag veroordeeld voor import van vuurwapens zonder vergunning en voor het bezit van de 2 luchtdrukwapens. Hij kreeg hiervoor 2x een boete van 5000 Dalasi (10.000 GMD is 240 euro) of 2x 1 jaar cel bij uitblijven van betaling. Die 2x1 jaar mogen wel gelijktijdig worden uitgezeten. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tweede aanhouding onderzoek naar dood Apeldoornse

salomi-noija Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de gewelddadige dood van Salomi 'Omi' Noija (54) (foto) uit Apeldoorn, heeft dinsdag 24 februari een tweede Apeldoorner aangehouden. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de vrouw. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De beloning van 10.000 euro die eind december 2008 door de hoofdofficier van justitie in Zutphen is uitgeloofd, blijft van kracht.

De politie heeft vandaag in alle vroegte de Apeldoornse man aangehouden en op twee locaties in Apeldoorn zoekingen verricht. Zijn leeftijd wordt in het belang van het onderzoek nog niet prijsgegeven. Op 6 januari is werd al een 25-jarige man uit Apeldoorn opgepakt in verband met de dood van de vrouw, die een bekende was in de Apeldoornse drugsscene. Zijn voorlopige hechtenis is afgelopen donderdag door de Raadkamer van de rechtbank met 30 dagen verlengd.

Omi Noija werd in de vroege ochtenduren van zondag 31 augustus 2008 levenloos aangetroffen in een pand aan de Wilhelmina Druckerstraat in Apeldoorn. De brandweer had kort daarvoor een brand in het pand geblust waarbij zij de overleden vrouw aantrof. In de loop van de dag bleek het slachtoffer de 54-jarige bewoonster te zijn. Al snel was duidelijk dat zij door een misdrijf om het leven was gekomen.

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) heeft sindsdien een uitgebreid onderzoek ingesteld. In de afgelopen maanden zijn dan ook tientallen personen benaderd en verhoord om meer duidelijkheid te krijgen over het slachtoffer, haar levenswijze en de mensen met wie zij omging.

De dood van Omi Noija heeft nogal wat beroering gebracht in de kringen van Apeldoornse harddruggebruikers waar Omi deel van uit maakte

slaaphuis-apeldoorn Noija hing geregeld rond bij het Slaaphuis (foto), ze was zelf ook harddrugsgebruiker. Ze werd omschreven als netjes en vriendelijk. Een vriendelijkheid die haar soms wel eens in problemen bracht doordat mensen er misbruik van maakten. Volgens mede drugsgebruikers viel er weinig bij haar te halen. Ze had geen geld en ze had geen vijanden. Een getuige vertelt dat er een man in de bewuste nacht op bezoek was bij Noija.

Boosheid is er onder de gebruikers overigens ook over de crematie: die was maandag al, zonder dat zij het wisten. ,,We hadden een bloemstuk willen doen.''

Update 6 mei 2010: Een verdachte (27) wordt door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 12 jaar veroordeeld wegens doodslag, verkrachting en brandstichting (LJN BM3556) de medeverdachte (24) kreeg 16 maanden (+8 voorwaardelijk) voor brandstichting(LJN BM3562).

Update 7 juli 2011: De hoofdverdachte wordt in hoger beroep door het Hof in Zutphen veroordeeld tot 8 jaar wegens verkrachting, doodslag en brandstichting (LJN BR1509)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onrust bij gevangenisdirecteuren

Directeuren van gevangenissen willen zo snel mogelijk duidelijkheid over hun positie na afloop van het strafproces tegen een collega uit Zwolle. Dat zei Jan van den Brand, voorzitter van de vereniging van directeuren van penitentiaire inrichtingen (VDPI), vandaag.

Donderdag moet de 54-jarige directeur van de penitenrtiaire inrichting in Zwolle, Bert van R., zich verantwoorden voor een aanklacht van dood door schuld en het in hulpeloze toestand achterlaten van gedetineerde Harry Terwindt (47), die in een isoleercel was geplaatst.

Volgens Van den Brand is het voor het eerst dat een gevangenisdirecteur in Nederland voor een dergelijk feit terechtstaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederland is Mekka voor Belgische criminelen

criminelen Nederland lijkt een vrijhaven voor gevluchte Belgische criminelen. Tientallen voortvluchtige Belgische misdadigers verblijven ongestraft in Nederland. Ook zijn er tientallen Nederlandse criminelen die niet worden uitgeleverd aan België.

Belgische straffen gelden niet in Nederland omdat België een uitleveringsverdrag uit 1970 niet heeft ondertekend.

De bekendste crimineel die hiervan profiteert is Robert van E. Hij was de leider van de Bende van de Miljardair, die in de jaren negentig actief was in de prostitutie en de vrouwenhandel.

In 1996 werd hij in Gent bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Omdat hij inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit had, werd hij niet uitgeleverd. Zijn straf is inmiddels verjaard.

Desalniettemin heeft Nederland geen moeite met het uitleveren van onderdanen aan Landen zoals Polen op ongeloofwaardige aanklachten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM in hoger beroep tegen 'liefdeskaper'

liefdeskaper Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis tegen Köksel K. (38) uit Dordrecht die bekend staat als de 'liefdeskaper'.

Köksel K. werd 2 weken geleden door de rechtbank veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM had drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Köksel K. belde in augustus 2007 de alarmcentrale 112 met de melding dat al-Qaeda onderweg was naar Rotterdam om een vliegtuig van Transavia te kapen.

Het toestel bleef op bevel van de marechaussee uren aan de grond, terwijl alle inzittenden in het vliegtuig moesten wachten. Ze vertrokken pas naar Turkije nadat doorzoeking geen wapens of explosieven had opgeleverd.

De Dordtenaar bekende later dat hij met het telefoontje wilde voorkomen dat zijn minnares Hinda op vakantie zou gaan met haar vaste vriend Fatih.

De rechtbank veroordeelde de man voor het misbruiken van het alarmnummer, maar sprak hem vrij van het doen van een valse bommelding en het bedreigen van de passagiers.''Wij hebben nog wel wat onduidelijkheid over de uitspraak'', aldus een woordvoerder van het OM. ''We willen daarom graag weten hoe een hogere rechter daarover denkt.''

De officier van justitie bepleitte onder meer dat K. met zijn actie een vliegtuig tijdens de vlucht in gevaar heeft gebracht. Wettelijk gezien is sprake van een vlucht zodra alle deuren van het toestel zijn gesloten.

Volgens de rechters wilde de man alleen voorkomen dat mensen aan boord gingen. Dat bleek wel uit het feit dat er meer dan een half uur zat tussen de melding en de geplande vertrektijd, aldus de rechtbank. ''We willen dat een andere rechter daar nog eens opnieuw naar kijkt'', aldus het OM.

Verspilling van belastinggeld. Een man moet opnieuw voor de rechtbank komen omdat het OM 'nog wat onduidelijkheid heeft'. Kunnen ze het niet gewoon even aan de rechter vragen?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Namuk Dagastan geliquideerd

namuk dagastan Vannacht is rond half één 's nachts Namuk Dagastan (foto), 'een bekende van de politie', doodgeschoten in de Cornelis Dirkszstraat in De Baarsjes. De Amsterdamse Turk is met verscheidene kogels gedood in zijn auto.

De politie trof Dagastan dood aan achter het stuur van zijn auto, een zwarte Ford Mondeo. Die stond midden op de weg met de lichten aan.

Dagastan is de avond voor zijn dood gezien in verscheidene horecagelegenheden in West. Hij bezocht o.a. eethuis Mehtap aan de Admiraal de Ruijterweg in De Baarsjes, eetcafé De Uitweg aan Tussen Meer in Osdorp en Café-Bar 58 aan de Osdorper Ban.

Nadat Dagastan was doodgeschoten, liepen twee mannen met capuchons in de richting van de Piet van der Doesstraat.


Update 4 mei 2009: Vandaag werd in Utrecht een verdachte gearresteerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook