woensdag 6 augustus 2008

8 jaar gevangenisstraf voor moord op vader

De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft vandaag Lieke van L. (19) uit Boxmeer veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor onder meer het samen met haar echtgenoot vermoorden van haar vader. De rechtbank heeft besloten het onderzoek in de zaak tegen haar echtgenoot, Wilbert P. (24) uit Eindhoven, te heropenen.

Lieke drukte in mei vorig jaar haar vader in hun huis in Oploo een kussen op de mond, terwijl haar man de vader verstikte met een capuchon. Vervolgens staken ze de kamer met daarin het stoffelijk overschot in brand om de doodsoorzaak te verhullen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van vijftien jaren tegen Lieke. Volgens de rechtbank voldoet een straf van acht jaar, mede gelet op de zwaarwegende persoonlijke omstandigheden van de vrouw en haar jonge leeftijd. De rechtbank hield er rekening mee dat er al jarenlang relationele problemen waren in het gezin die grotendeels zijn terug te voeren op de extensieve alcoholverslaving van het slachtoffer. De verdachte woonde nog alleen met haar vader in het huis in Oploo, de overige gezinsleden bemoeiden zich nog maar sporadisch met hun vader. De vrouw draaide naast haar baan in haar eentje op voor het huishouden en de zorg voor haar alcoholverslaafde vader. Zij voelde zich verantwoordelijk voor hem en probeerde meermalen hulpverlening voor hem te regelen.

In de strafzaak tegen de echtgenoot van de vrouw besloot de rechtbank dat de Reclassering een rapportage over de man moet opstellen in verband met het mogelijk opleggen van tbs met voorwaarden.

De verdachten zijn vlak voor de behandeling van hun zaak met elkaar getrouwd. Ze hoefden daarom niet tegen elkaar te getuigen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Karadzic wil Holbrooke, Albright en Goldstone laten getuigen

In een verzoekschrift van de voormalige Bosnisch-Servische president Kardzic aan de rechters van het joegoslavie tribunaal, dat vandaag door het tribunaal vandaag is gepubliceerd, eist Karadzic dat de voormalige Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke voor het Joegoslavië-Tribunaal wordt gedaagd en onder ede wordt gehoord.

Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en voormalig hoofdaanklager Richard Goldstone van het tribunaal zouden zich moeten laten verhoren.

Karadzic wil op deze manier aan tonen dat de Amerikanen hem in 1996 immuniteit van strafvervolging hebben beloofd, in ruil voor zijn terugtrekking uit het openbare leven.

Zo wil Karadzic de vermeende illegaliteit van zijn proces voor het VN-hof aantonen. Een internationaal hof is echter in principe niet gebonden aan een immuniteitsbelofte door een staat.

Holbrooke heeft al herhaaldelijk ontkend dat hij een 'deal' heeft gesloten met Karadzic. Deze daarentegen heeft herhaaldelijk beweerd dat Goldstone over zo'n deal is benaderd. De Zuid-Afrikaan zou daarop met aftreden hebben gedreigd. Goldstone ontkent echter dat er contact met hem is geweest over zo'n akkoord.

Karadzic, die vorige week in handen van het tribunaal kwam, voert zijn verdediging zelf. Naast de brief die hij tijdens zijn eerste voorgeleiding aan rechter Orie wilde overhandigen, en het Holbrooke-verzoekschrift, heeft Karadzic inmiddels al twee andere verzoekschriften ingediend.

Daarin vraagt hij om informatie over zijn bevroren tegoeden en om kopieën van alle huiszoekingsbevelen die in zijn zaak zijn uitgevaardigd.

Ik ga er van uit dat het Hof zijn verzoek om horen van Albright, Holbrooke en Goldstone niet honoreert. Misschien wordt Karadzic ook verzelfmoord net als Milosevic

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

18 maanden voor dodelijke steekpartij Bergen

Een 17-jarige man krijgt achttien maanden cel voor het doodsteken van de 21-jarige Alkmaarder Maurice Tijsen in een kraakpand aan de Herenweg in Bergen in november vorig jaar. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vanmiddag bepaald. Het Openbaar Ministerie had twintig maanden cel en jeugd-tbs geëist.

De 17-jarige was op het moment van het misdrijf 16 jaar, waardoor het jeugdstrafrecht op hem van toepassing is. Maurice Tijsen, kwam door meerdere messteken om het leven. Het incident vond plaats tijdens een feest in het gekraakte pand.

Naast de achttien maanden celstraf moet de veroordeelde zich houden aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering. Daaronder valt ook het ondergaan van een psychiatrische behandeling.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Milde straf voor vadermoord

De 19-jarige vrouw uit Oploo die in mei vorig jaar haar vader vermoordde, is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met aftrek van 278 dagen voorarrest. Dat is aanzienlijk minder dan de eis van 15 jaar cel.

De rechter hield er rekening mee dat het meisje alleen woonde met haar aan alcohol verslaafde vader en dat ze vaak door hem werd uitgescholden. Bovendien is de 19-jarige vrouw licht zwakzinnig.
De rechter deed nog geen uitspraak tegen haar 24-jarige vriend, die verdacht wordt van het medeplegen van de moord. Eerst wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om hem tbs met voorwaarden op te leggen. Tegen de vriend was 10 jaar cel met tbs geëist.

Toch een vreemde motivatie alleen wonen met een scheldende alcoholverslaafde kan toch moeilijk gezien worden als begrijpelijke reden voor moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) is misdadiger

duyvendakTweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) erkent dat hij in 1985 betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken.

Hij schrijft dat in het boek Klimaatactivist in de politiek, dat 20 augustus wordt gepresenteerd in Amsterdam.

"Mijn eerste milieuactie vlakbij het Binnenhof stamt uit 1985 en was een inbraak in het ministerie van Economische Zaken", aldus Duyvendak woensdag zelf in de uitnodiging.

De buit waren plannen voor nieuwe kerncentrales. "Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten." stelde Duyvendak gisteren.

Het Kamerlid was voor zijn Kamerlidmaatschap in 2002 actief in de milieubeweging. Hij werkte onder meer als directeur van Milieudefensie.

Zijn inbraak in een ministerie is weliswaar verjaard, maar dat maakt Duyvendak zelf niet minder een inbreker. Erger wordt het wanneer mensen dat doen (zoals Duyvendak) onder het motto: “Het is voor de goede zaak”. Dan wordt het namelijk gevaarlijk. Wie voor “de goede zaak” in ministeries wil inbreken, zou ook zomaar voor “de goede zaak” een staatsgreep kunnen plegen. Of, ik noem maar wat, Makro’s in de fik kunnen steken, of benzineslangen doorsnijden. Als je eenmaal oprecht gelooft te strijden voor “een goede zaak”, is er niets meer wat je tegenhoudt om misdaden te plegen. Geen geweten dat je tegenhoudt, geen ethische grenzen, geen fatsoen, moraal of verstand. Integendeel: dingen “voor de goede zaak” doen is per definitie juist handelen. Er handelt per slot van rekening nooit iemand “voor de slechte zaak”.

Iemand die willens en wetens de wet overtreedt, in de overtuiging te handelen “voor een goede zaak” is een heel groot gevaar voor de samenleving. Voorbeelden van lang geleden zijn niet eens nodig. De moordenaar van Theo van Gogh was namelijk zo iemand die “voor de goede zaak” een misdaad beging. De moordenaar van Pim Fortuyn ook en momenteel worden er op Guantanamo Bay onschuldigen gemarteld “voor de goede zaak”.

Het is al erg zat dat er nog dagelijks slachtoffers vallen door idioten die denken te handelen “voor de goede zaak”, maar dat dit soort gekken zonder dat ze een strobreed in de weg wordt gelegd in de Tweede Kamer mogen zitten, dat is wel heel erg eng.

De fractie van GroenLinks blijft achter haar Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak staan na diens onthulling dat hij in 1985 betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Maar dat valt natuurlijk te verwachten van die partij.

"Wij hebben geen behoefte om afstand te nemen van de woorden van Duyvendak", aldus een Groenlinks zegsman. Hij zegt dat de fractie eerder al door Duyvendak op de hoogte was gesteld van zijn actie. Volgens hem "zijn er geen nieuwe dingen naar buiten gekomen".

Daarmee is Groenlinks net zo schuldig aan kiezersbedrag als Duyvendak zelf, immers, Duyvendak heeft tot nog toe steeds volgehouden dat hij niet schuldig was aan de inbraak. Niet alleen kiezersbedrog, maar ook misleiden van de Kamer, er zijn er om minder weggestuurd. Het zet zijn ontkenning betrokken geweest te zijn bij RaRa ook in een ander daglicht. Wellicht een onthulling voor een volgend boek?Update 27-Augustus
Nadat Duyvendak ook betrokken leek bij oproepen om ambtenaren van EZ te terroriseren trad hij af. Bij de presentatie van zijn boek kreeg hij een taart in het gezicht. Op 27 augustus publiceerde Nieuwe Revue nieuwe leugens.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

9 jaar cel in hoger beroep voor moord op Loïc Ferrier

De 23-jarige Tilburger die op 28 augustus 2006 plaatsgenoot Loïc Ferrier doodschoot, haalde gisteren moedeloos de schouders op en schudde 'nee' toen de president van het gerechtshof de uitspraak voorgelezen had. Hoewel die net daarvoor het eerdere vonnis van de rechtbank vernietigde, kwam het hof tot hetzelfde vonnis: de Tilburger moet negen jaar de cel in. Drie jaar minder dan de advocaat-generaal twee weken geleden eiste, jaren meer dan zijn advocaat Van der Biezen had verwacht.

De raadsman sprak na de behandeling van het hoger beroep nog de verwachting uit dat het hof milder zou straffen dan de rechtbank had gedaan, dat ze 'ergens in het midden zou gaan zitten'. Niet dus. De rechtbank in Breda geloofde eerder niet dat Ferrier met zijn eigen wapen is neergeschoten, zoals de dader beweert. Volgens het hof zou dat wél kunnen. Maar, zei de president, dat doet er eigenlijk niet toe. Feit volgens het hof is dat de Ferrier na een avond vol ruzie op de Stokhasseltlaan in Tilburg-Noord, is doodgeschoten. Opzettelijk en in kalm beraad, terwijl de 23-jarige Tilburger achter Ferrier aanrende. Ofwel met voorbedachte rade en dus is er sprake van moord. Van noodweer, omdat de twee volgens de schutter in een worsteling verwikkeld waren, is volgens de rechtbank geen sprake geweest. Dat blijkt ook uit technisch onderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Stiekem filmen van vrijpartij is 'ontucht'

Het stiekem filmen van twee mensen die geslachtsgemeenschap hebben, is juridisch gezien te bestempelen als het plegen van ontucht. Dat heeft de politierechter van de rechtbank in Den Bosch vanochtend 6-8-08 bepaald.

De politierechter veroordeelde een man van 21 jaar uit ‘s-Hertogenbosch tot een werkstraf van vijftig uur en een schadevergoedingsmaatregel van 350 euro. De rechter acht bewezen dat de man in december 2006 stiekem filmopnamen maakte van een vrouw terwijl zij geslachtsgemeenschap had met haar vriend. De Bosschenaar maakte de opnamen met zijn mobiele telefoon door die telefoon boven de deur te houden. De gemaakte beelden verspreidde hij onder drie mensen waardoor hij de eer en goede naam van de vrouw heeft aangetast.
Het heimelijk filmen van seksuele handelingen is een onaanvaardbare inbreuk op iemands privacy, aldus de rechtbank. Het gedrag van de man is zonder meer in strijd met sociaal-ethische normen en kan daarom worden gekwalificeerd als een ontuchtige handeling.

Vonnis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook